Παρασκευή, Απριλίου 9

Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson; “Πάγωσαν” εμβολιασμούς στη Β. Καρολίνα

18 περιπτωσεις στο ιδιο Κεντρο

Έως τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας δεν ήταν σαφές τι είδους παρενέργιειες παρουσιάστηκαν

18 περιστατικά παρενεργειών από εμβολιασμούς στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, όλα την ίδια μέρα και αφού πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο κέντρο, ανάγκασαν τις αμερικάνικες αρχές να «παγώσουν» τις λήψεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τέσσερα από τα περιστατικά έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής.

«Οι παρενέργειες που βίωσαν σήμερα οι άνθρωποι ήταν σύμφωνες με γνωστές κοινές παρενέργειες από τη λήψη του εμβολίου», ανέφεραν αξιωματούχοι της Κομητείας Wake σε δήλωση τους σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες στο PNC Arena στην πόλη Raleigh. Το εμβολιαστικό κέντρο μάλιστα σταμάτησε τους εμβολιασμούς για να μη δημιουργήσει άγχος στους εμβολιασθέντες.

Αξιωματούχοι από την Κομητεία Wake, όπου βρίσκεται το Raleigh, διαβουλεύονται ήδη με το κρατικό τμήμα δημόσιας υγείας για να αποφασίσουν πώς πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η κομητεία του Wake δήλωσε ότι θα ανακοινώσει «οδηγίες» σχετικά με τους εμβολιασμούς τις επόμενες ώρες αφού οι εμπειρογνώμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αξιολογήσουν την συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων.

Έως τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας δεν ήταν σαφές τι είδους παρενέργειες παρουσιάστηκαν, όπως και ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν δόση από την συγκεκριμένη παρτίδα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένα παρόμοιο περιστατικό ανάγκασε μια κλινική του Κολοράντο να κλείσει. Έντεκα άτομα υπέστησαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις «όπως ναυτία και ζάλη» σε έναν προκατασκευασμένο χώρο εμβολιασμού στο Commerce City και δύο έπρεπε να νοσηλευτούν.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο ιστότοπος του Raleigh παρέχει έως και 2.000 λήψεις την ημέρα, και μόνο ένας μικρός -σχετικά- αριθμός εμβολιασθέντων με το σκεύασμα της J&J παρουσίασε ανεπιθύμητες αντιδράσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Stacey Beard στο WRAL.

Ομοίως, οι παρενέργειες στην κλινική του Κολοράντο αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1% των 1.300 λήψεων που πραγματοποιούνται την ημέρα. Μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα, τοπική ώρα, αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παρνέργειες που παρουσιάστηκαν στο Κολοράντο δεν ήταν ανησυχητικές.

«Αφού εξετάσαμε τα συμπτώματα κάθε ασθενούς, αναλύοντας άλλους εμβολιασμούς από την ίδια παρτίδα του εμβολίου και μιλήσαμε με το CDC για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας, είμαστε σίγουροι και λέμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο Δρ. Eric France, επικεφαλής ιατρός στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος της Πολιτείας.

«Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι κάθε κοινοτική κλινική είναι καλά στελεχωμένη με ιατρούς επαγγελματίες που λαμβάνουν την ασφάλεια των ασθενών με τη μέγιστη σοβαρότητα, όπως έκαναν και στη χθεσινή περίπτωση».

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Γενικά, η λήψη του θεωρείται ότι έχει πιο ήπιο προφίλ παρενεργειών σε σύγκριση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναμένονται με οποιοδήποτε εμβόλιο, αλλά έρχονται σε μια τεταμένη στιγμή για το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, 15 εκατομμύρια δόσεις έπρεπε να απορριφθούν επειδή ένα εργοστάσιο παραγωγής στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ χρησιμοποίησε ένα συστατικό που προοριζόταν για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο επίσης παράγει το ίδιο εργοστάσιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι οι αποστολές του εμβολίου Johnson & Johnson που στάλθηκαν αυτήν την εβδομάδα και την τελευταία δεν επηρεάστηκαν από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι σοβαρές αντιδράσεις είναι σπάνιες και ότι οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ο πόνος στο σημείο της ένεσης, αποτελούν ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργεί μια σωστή απόκριση. Ωστόσο, ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί για κάθε εμβόλιο; Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Pfizer/BioNTech

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εμβολίου Pfizer/BioNTech είναι πόνος ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, κόπωση, πυρετός, ρίγη και μυϊκός πόνος.

«Κάπου μεταξύ 20 έως 80%ό των ανθρώπων θα το βιώσουν αυτό», αναφέρει ο Δρ. Richard Kennedy, καθηγητής ιατρικής στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και συν-διευθυντής της ομάδας έρευνας εμβολίων της κλινικής Mayo. «Είναι συνήθως ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διαρκούν περίπου μία ή δύο ημέρες».

Ο Δρ. Thad Stappenbeck, πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Lerner στην Κλινική του Κλίβελαντ, στο Οχάιο, δήλωσε ότι κατά την εμπειρία του ο πονοκέφαλος είναι η πιο κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Στη συνέχεια, υπάρχουν λιγότερες παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετος και πρήξιμο των λεμφαδένων και μασχάλης. Ο Kennedy λέει ότι λιγότερα από ένα στα 10 άτομα θα βιώσουν αυτές τις παρενέργειες.

Τέλος, υπάρχουν οι σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει κνίδωση, κνησμό και πρήξιμο, ακόμη και αναφυλαξία.

Το αναφυλακτικό σοκ είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε αλλεργία από τρόφιμα, φάρμακα ή ακόμη και από έναν τύπο υλικού.

Το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που πλημμυρίζουν το σώμα, η πίεση του αίματος πέφτει ξαφνικά και οι αεραγωγοί στενεύουν, γεγονός που εμποδίζει κάποιον να αναπνέει κανονικά.

Ο Κένεντι είπε ότι περίπου ένα στα 100.000 άτομα που παίρνουν το εμβόλιο Pfizer/BioNTech θα βιώσουν μια τέτοια αντίδραση.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι «είναι αρκετά σπάνιο και θεραπεύσιμο», είπε.

Για το λόγο αυτό, στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, το CDC απαιτεί να γνωρίζει όλες τις τοποθεσίες εμβολιασμών για την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για 15 λεπτά μετά τη λήψη του σκευάσματος και εκείνων με ιστορικό σοβαρών αλλεργιών για 30 λεπτά.

Οι γιατροί προσθέτουν επίσης ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ισχυρότερες αντιδράσεις μετά τη δεύτερη δόση, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα έχει προετοιμαστεί για την καταπολέμηση του ιού και προκαλεί μια ανταπόκριση μετά την τελική λήψη, μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι είναι ένας ψευδής συναγερμός.

Monterna

Παρόμοια με το εμβόλιο Pfizer, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου Moderna περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, πυρετό, ρίγη, κεφαλαλγία και κόπωση.

«Χαμηλός πυρετός, και πόνος, δυσκολία στον ύπνο τη νύχτα, είναι συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη», δήλωσε ο Δρ. Robert Murphy, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες του Northwestern Medicine, στο Σικάγο, στο Ιλινόις. «Είναι χαμηλής έντασης και συνήθως φεύγουν μέσα σε 48 ώρες».

Επίσης, όπως το Pfizer, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν ισχυρότερες παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση.

Ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο της Moderna ανέφερε επίσης ότι πάσχει από αναφυλαξία μετά την πρώτη δόση. «Αυτό είναι ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο», δήλωσε ο Murphy. «Μπορούν να έχουν κυψέλες και πρήξιμο, αλλά είναι ένας πολύ μικρός αριθμός».

Ορισμένοι λήπτες -αλλά μόνο από το εμβόλιο της Moderna- έχουν αναφέρει ότι έχουν «το χέρι της covid», δηλαδή φαγούρα και πρησμένο δέρμα και μερικές φορές τα συγκεκριμένα συμπτώματα συνοδεύονται από κόκκινα εξογκώματα ή κυψέλες.

Ο επίσημος όρος που χρησιμοποιείται από δερματολόγους και αλλεργιολόγους για να περιγράψει την παρενέργεια είναι «καθυστερημένη δερματική υπερευαισθησία».

«Το εμβόλιο προσελκύει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στη θέση της ένεσης, γι ‘αυτό βλέπετε εξάνθημα», δήλωσε ο Stappenbeck.

«Είναι λίγο ενοχλητικό στην αρχή, αλλά δεν είναι σημαντικό και δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα».

Johnson & Johnson

Το εμβόλιο μίας δόσης Johnson & Johnson έχει αισθητά ηπιότερες παρενέργειες από οποιοδήποτε από τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

«Λιγότεροι άνθρωποι αναφέρουν παρενέργειες», δήλωσε ο Kennedy.

«Είναι πιο ήπιες. Τα πιο συνηθισμένα είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι μια βελόνα που μπαίνει στο χέρι σας, την οποία θα βιώσει περίπου το 50%».

Ανέφερε ότι περίπου το ένα τρίτο των παραληπτών αναφέρουν κόπωση και μυϊκό πόνο, 10 έως 15% αναφέρουν ναυτία και περίπου 10% αναφέρουν οίδημα και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης.

Γιατί λοιπόν η λήψη της J&J παράγει λιγότερες παρενέργειες; Ο Murphy αναφέρει ότι αυτό το εμβόλιο είναι διαφορετικό από τα άλλα δύο.

Το εμβόλιο της J&J συνδυάζει γενετικό υλικό από τον νέο ιό με τα γονίδια του αδενοϊού -που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα- έτσι ώστε να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Συγκριτικά, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna χρησιμοποιούν μια νεότερη πλατφόρμα, μέρος του γενετικού κώδικα του παθογόνου που ονομάζεται messenger RNA, ή mRNA, για να κάνει το σώμα να αναγνωρίσει τον κορωνοϊό και να του επιτεθεί εάν ένα άτομο μολυνθεί.

«Είναι πολύ διαφορετικοί μηχανισμοί και διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής», δήλωσε ο Murphy.

Δεν υπήρξαν αναφορές αναφυλαξίας μεταξύ των εμβολιασθέντων της J&J, αλλά ο Stappenbeck είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένα σκεύασμα.

«Θα μπορούσε να είναι απλώς ένα παιχνίδι αριθμών σε αυτό το σημείο», είπε.

AstraZeneca

Η AstraZeneca συμπεριέλαβε τα θρομβοεμβολικά επεισόδια στις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της για τον κορωνοϊό, όπως προέβλεπε σχετική συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ήδη η εταιρεία έχει στείλει σχετική επιστολή που ενημερώνει για τις αλλαγές στην περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος και δίνει οδηγίες, τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στους εμβολιασμένους.

Στην επιστολή, η ΑstraZeneca τονίζει πως τα οφέλη του εμβολίου της για τον κορωνοϊό «υπερτερούν των κινδύνων παρά την ενδεχόμενη σύνδεση ταυτόχρονης εμφάνισης σπάνιων θρομβώσεων με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».

Ακόμη σημειώνει ότι ένας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας, σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδευόμενος από αιμορραγία, «έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια» μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

«Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για σημεία και συμπτώματα θρομβοεμβολής ή/και θρομβοπενίας», αναφέρει η εταιρεία.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι οι εμβολιασθέντες θα πρέπει «να καθοδηγούνται να ζητούν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, οίδημα κάτω άκρων, επίμονο κοιλιακό άλγος μετά τον εμβολιασμό».

Επίσης, οποιοσδήποτε εμβολιασμένος με νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ή επίμονων πονοκεφάλων και θολής όρασης μετά τον εμβολιασμό, ή που εμφανίζει μώλωπες του δέρματος πέρα από το σημείο του εμβολιασμού μετά από μερικές ημέρες, «θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο θρομβοπενίας και διαταραχών της πήξης, η AstraZeneca αναφέρει ότι το εμβόλιό της για τον κορωνοϊό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. «Αυτό θα επιτρέψει το γρήγορο προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφάλειας. Ζητείται από τους επαγγελματίες υγείας να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Sputnik V

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορωνοϊού εμφανίζει αποτελεσματικότητα 91,6% έναντι της εκδήλωσης συμπτωμάτων κορωνοϊού και 100% έναντι εκδήλωσης σοβαρών συμπτωμάτων της Covid-19, σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών του.

Η Μόσχα έχει επικριθεί έντονα για την έναρξη των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα πριν εκείνο περάσει το σύνολο των φάσεων των κλινικών δοκιμών.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στην γνωστή επιθεώρηση The Lancet και βασίζονται σε στοιχεία από 19.866 εθελοντές, τα τρία τέταρτα των οποίων (14.964) έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και το ένα τέταρτο (4.902) έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo).

Τα κρούσματα Covid-19 που επιβεβαιώθηκαν στην ομάδα όσων έλαβαν πραγματικά εμβόλιο ήταν 16 μέχρι τις 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Τα κρούσματα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν 62, με την αποτελεσματικότητα να διαμορφώνεται έτσι στο 91,6%.

Η κλινική δοκιμή περιελάμβανε 2.144 ανθρώπους με ηλικία άνω των 60 και μια υπο-ανάλυση αυτής της ηλικιακής ομάδας έδειξε ανάλογη αποτελεσματικότητα, συγκεκριμένα της τάξης του 91,8%.

Κανένα περιστατικό σοβαρής ή έστω μέσης σοβαρότητας Covid-19 δεν εκδηλώθηκε στην ομάδα όσων εμβολιάστηκαν, ενώ 20 περιστατικά υπήρξαν μεταξύ όσων έλαβαν placebo.

Σοβαρές παρενέργειες λόγω του εμβολιασμού ήταν επίσης σπάνιες -σε λιγότερο από το 0,2% όσων εμβολιάστηκαν. Επρόκειτο για πόνο στην περιοχή όπου έγινε η ένεση, συμπτώματα ανάλογα με της κοινής γρίπης και κάποιες εκδηλώσεις κόπωσης, σύμφωνα με την έρευνα.

Χρειάζονται ωστόσο περισσότερα δεδομένα για το πώς λειτουργεί το εμβόλιο έναντι της ασυμπτωματικής μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αλλά και για το πόσο διαρκεί η ανοσία που δημιουργεί το Sputnik-V.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν λευκοί, οπότε χρειάζεται επίσης περαιτέρω έρευνα για το ζήτημα των υπόλοιπων φυλών ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Καθώς έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, αναφέρεται ότι οι νεότεροι άνθρωποι έχουν πιο σοβαρές παρενέργειες σε σύγκριση με τους νεότερους.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Καθώς μεγαλώνουμε, τα πάντα στο σώμα δεν λειτουργούν καλά και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε ο Kennedy.

Τα δεδομένα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι οι νέοι ανέφεραν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη λήψη δόσεων εμβολίου από τους ηλικιωμένους.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι νεότεροι άνθρωποι έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα», πρόσθεσε ο Murphy.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι δεν προστατεύονται και ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξίσου προστατευτικά στους ηλικιωμένους με τους νέους ενήλικες.

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/ti-symvainei-me-to-emvolio-tis-johnson-amp-johnson-quot-pagosan-quot-emvoliasmoys-sti-v-karolina/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .