Τετάρτη, Απριλίου 7

Απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, αλλά αύξηση της διακίνησης σκλάβων στο lockdown


Σκάνδαλο χαρακτήρισε, Πιτσιρίκο, ο Πάπας Φραγκίσκος τις αμυντικές δαπάνες (πόσα Rafale πήρε ο Κυριάκος τελικά;) και τις ένοπλες συρράξεις εν μέσω πανδημίας, στο πασχαλινό του μήνυμα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Ποντίφικας μίλησε σε περιορισμένο ακροατήριο -και συγκεκριμένα σε 200 πιστούς, έναντι 100 χιλιάδων παλιότερα- και όχι στην κεντρική πλατεία του Αγίου Πέτρου, αλλά σε έναν άλλο προαύλιο χώρο, λόγω του κορωνοϊού.

“Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, ενώ η κοινωνική και η οικονομική κρίση παραμένουν σοβαρές -ειδικά για τους φτωχούς- και είναι σκάνδαλο που συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις και αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες” ανέφερε αρχικά ο Πάπας, που ζήτησε και από τον Θεό να ανακουφίσει τους αρρώστους και όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα.

Ζήτησε και από την κυβέρνηση να βοηθήσει όσους έμειναν άνεργοι, αλλά και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιοπορισμού για να ζήσουν αξιοπρεπώς, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς και τη συμπάθειά του στους μαθητές, που δεν πάνε πια σχολείο.

Κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να επιταχύνει τη διανομή των εμβολίων, ειδικά προς τις φτωχότερες χώρες.

Ο Πάπας που έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ του αφοπλισμού και μίας καθολικής απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων εξέφρασε την απογοήτευσή του “για τους τόσους πολέμους που μαίνονται ανά τον κόσμο και την τόση βία που υπάρχει”.

Ειδική αναφορά έκανε στους νέους της Μιανμάρ που αγωνίζονται για τη δημοκρατία ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα, με συνέπεια να έχουν σκοτωθεί 550 άνθρωποι από την 1η Φεβρουαρίου.

Ζήτησε επίσης ειρήνη και στην Αφρική, όπου είναι σε εξέλιξη εμφύλιοι στην επαρχία Tigray της Αιθιοπίας και στο Cabo Delgado της Μοζαμβίκης, χαρακτήρισε “σκανδαλώδη” τη σιωπή για την κρίση στην Υεμένη, και κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ανακαλύψουν ξανά τη δύναμη του διαλόγου.

Να μείνουμε, όμως, στη Μέση Ανατολή, καθώς εκατοντάδες αγωγές κατά τραπεζών γίνονται από Λιβανέζους που δεν έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους σε δολάρια, όπως γράφει η Le Monde.

Ο λόγος είναι ότι ο πληθωρισμός στη χώρα της Μέσης Ανατολής ξεπέρασε το 100%, ενώ το εθνικό νόμισμα του Λιβάνου, η λίρα έχασε το 90% της αξίας της έναντι του δολαρίου· βασικά εξαντλούνται τα αποθεματικά σε δολάρια και η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει άλλα λόγω της σχεδόν απαγορευτικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Σε έξαλλη κατάσταση άνθρωποι που πριν λίγο καιρό διαδήλωναν στους δρόμους ενάντια στη διεφθαρμένη πολιτική ελίτ του Λιβάνου, τρέχουν τώρα να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια -και στα γαλλικά, τα αμερικάνικα και τα αγγλικά μεταξύ άλλων- κάνοντας λόγο για “τη ληστεία του αιώνα”.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Ιορδανού επιχειρηματία που είχε καταθέσει 40 εκ. δολ. σε λιβανέζικη τράπεζα και τώρα προσπαθεί δικαστικά να πετύχει κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της -αλλά και εκείνων των διευθυντών της-, προκειμένου να αποζημιωθεί.

Μία ομάδα ακτιβιστών κατάφερε επίσης πριν κάποιο διάστημα να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία του κεντρικού τραπεζίτη του Λιβάνου Riad Salame.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το lockdown αύξησε κατά 42% τη σύγχρονη δουλεία και κατά 25% τη σεξoυαλική εκμετάλλευση το 2020 σε σχέση με το 2019, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Ως σύγχρονη δουλεία, πέρα από το τράφικινγκ, θεωρείται και ο εξαναγκασμός, κυρίως παιδιών, στη ζητιανιά, αλλά και στις μικροκλοπές προϊόντων από σουπερμάρκετ και άλλα μαγαζιά.

Συμμορίες χρησιμοποιούν, επίσης, ανήλικους για διακίνηση ναρκωτικών και μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, περισσότερα παιδιά από ποτέ είναι πλέον θύματα της σύγχρονης δουλείας.

Μόλις την περασμένη Τρίτη 30/3 διασώθηκαν από την αστυνομία στο δυτικό Λονδίνο πάνω από δέκα Ρουμάνες που είχαν πέσει στα δίχτυα του trafficking, ενώ μία μέρα νωρίτερα συνελήφθησαν στα νότια της αγγλικής πρωτεύουσας 11 μέλη συμμορίας με κατηγορίες για τράφικινγκ και σύγχρονη δουλεία.

Τα περισσότερα θύματα στη Βρετανία είναι από τη Ρουμανία, την Κίνα, την Αλβανία, αλλά και την Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε μία αύξηση 95% σε αναφορές σχετικά με σύγχρονη δουλεία σε φάρμες καλλιέργειας κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τη γραμμή βοήθειας επικοινώνησαν, μάλιστα, πάνω από 8.000 άνθρωποι, που έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και ταυτοποιήθηκαν 3.481 δυνητικά θύματα σύγχρονης δουλείας, εκ των οποίων το 10% ήταν παιδιά (+7% σε σχέση με το 2019).

Κατά τη διάρκεια του lockdown το 2020, αυξήθηκαν σε 273 από 219 το 2019 τα θύματα σεξoυαλικής εκμετάλλευσης και σε 254 από 179 οι ανήλικοι κυρίως που εξαναγκάστηκαν σε επαιτεία και μικροκλοπές.

Από το 2016 που λειτουργεί η γραμμή βοήθειας έχουν εντοπιστεί πάνω από 20 χιλιάδες δυνητικά θύματα εκμετάλλευσης, ενώ ο πραγματικός τους αριθμός μπορεί να αγγίζει και τις 100 χιλιάδες.

Επίσης, 10 χιλιάδες είναι τα πιθανά θύματα τράφικινγκ, σύγχρονης δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας που εντοπίστηκαν πέρσι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν, εξάλλου, στον μηχανισμό βοήθειας για θύματα σύγχρονης δουλείας και προέρχονται κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία και το Βιετνάμ.

Όσο για την Ελλάδα, έκλεισαν πάλι την Αθηνών – Σουνίου και στα δύο ρεύματα για να γίνουν έργα στις τρύπες του Καραμανλή, όπως είχε συμβεί και τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Και τη Δευτέρα 5/4 υπήρχε αυξημένη κίνηση στο Κίτσι και μεγάλες ουρές στο φανάρι στη διασταύρωση με τη Βάρης – Κορωπίου, καθώς μόνο από εκεί μπορείς να βγεις πλέον στην Αγία Μαρίνα και να πας μετά για Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Π. Φώκαια, Θυμάρι, Λεγραινά και Σούνιο / Λαύριο. Στο τελευταίο σύνορο πριν το απέραντο γαλάζιο.

Αυτή η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί όλο τον Απρίλη και μην πάρει η μπάλα και τον Μάη. Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μυρωδάτε δεν λέει, άλλωστε, το τραγούδι;

Παρεμπιπτόντως, έχουν κλείσει και τη μικρή παραλιακή στο Φάληρο και στη μεγάλη έχει επίσης πολλή κίνηση τις τελευταίες μέρες.

Τα τρία τελευταία χρόνια για την ακρίβεια, διότι από το 2018 γίνονται έργα σε διάφορους δρόμους στο μέτωπο το παραλιακό.

Τουλάχιστον τότε (το 2018) είχαμε καλό καιρό. Σε αντίθεση με τη Δευτέρα 5/4 που είχε ψύχρα με τον βοριά και την -αναμεμιγμένη με σκόνη- συννεφιά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αλλά μετά από δύο μήνες με περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη στα κρυστάλλινα νερά.

Γεμάτος ηττοπάθεια κατέβηκα στα 3-4 μέτρα, σίγουρος για την αποτυχία.

Κι, όμως, μετά από λίγα δευτερόλεπτα κρατούσα στο χέρι μου το πρώτο χταπόδι που θα έκανα διάσημο από τις 4 Φλεβάρη.

Αφού πήγαμε μία μικρή βόλτα στο απέραντο γαλάζιο και το έβγαλα και μερικές φωτογραφίες, το άφησα και πάλι ελεύθερο στον υποβρύχιο κόσμο του. Το σκούρο μπλε του βυθού.

Η μαγεία του βυθού, όπως είναι και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που έχει κάθε Τρίτη στις 13:00 στην ΕΤ3.

Και η γοητεία του χταποδιού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πάνε καλά οι δουλειές στο δουλεμπόριο, αν και υπάρχει επιδημία. Άρα, δουλεύει μια χαρά το σύστημα, αφού τα τρία πρώτα εμπόρια παγκοσμίως είναι τα όπλα, η σωματεμπορία και τα ναρκωτικά. Οπότε, αφού δουλεύουν όλα κανονικά, μπορώ να πάω για μπάνιο με την ησυχία μου. Πάντως, χταπόδι δεν έχω συναντήσει ακόμα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)





pitsirikos.net

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .