Τετάρτη, Απριλίου 7

Επίτροπος Mijatović: Η πανδημία επέδρασε καταστροφικά στην ψυχική μας υγεία

Επίτροπος Mijatović: Η πανδημία επέδρασε καταστροφικά στην ψυχική μας υγεία

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Στις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας, στην ψυχική υγεία των ευρωπαίων, αναφέρεται, με σημερινό της σημείωμα, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Ήδη στα αρχικά στάδια της πανδημίας COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιούσε ότι ήταν απαραίτητες σημαντικές επενδύσεις σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για να αποφευχθεί μια κρίση ψυχικής υγείας.

Τα στοιχεία για τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία είναι πλέον συντριπτικά », λέει η Dunja Mijatović και οι λόγοι για αυτό είναι ξεκάθαροι: η πανδημία προκάλεσε φόβο και άγχος για όλους και πολλοί από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ασθένεια, θλίψη για χαμένα μέλη της οικογένειας, ανασφάλεια και απώλεια εισοδήματος.

«Οι λόγοι για αυτό είναι ξεκάθαροι: η πανδημία προκάλεσε φόβο και άγχος για όλους και πολλοί από εμάς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ασθένεια, θλίψη για χαμένα μέλη της οικογένειας, ανασφάλεια και απώλεια εισοδήματος.

Εκτός από αυτήν την εξαιρετική επιβάρυνση για την ψυχική μας υγεία, αποκοπήκαμε από τα συνηθισμένα δίκτυα υποστήριξης, τους φίλους και τις οικογένειές μας, ενώ η πανδημία διαταράσσει επίσης την παροχή των υπαρχουσών υπηρεσιών ψυχικής υγείας , συμπλήρωσε.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Επίτροπος, εκτός από αυτήν την εξαιρετική επιβάρυνση για την ψυχική μας υγεία, αποκοπήκαμε από τα συνηθισμένα δίκτυα υποστήριξης, τους φίλους και τις οικογένειές μας, ενώ η πανδημία διαταράσσει επίσης την παροχή των υπαρχουσών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Η Επίτροπος υπενθυμίζει ότι, πρόσφατα δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο με τίτλο «Προστασία του δικαιώματος στην υγεία μέσω ολοκληρωμένης και ανθεκτικής υγειονομικής περίθαλψης για όλους», στο οποίο εξέθεσε δώδεκα προτάσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν την καθολική κάλυψη της υγείας (της οποίας οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι βασικό συστατικό), περισσότερη ισότητα και αξιοπρέπεια για τους ασθενείς, περισσότερη συμμετοχή και ενδυνάμωση στη σχετική λήψη αποφάσεων, προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλους τους κύκλους πολιτικής και καλύτερες πολιτικές επικοινωνίας για την υγεία.

Δεδομένου ότι το δικαίωμα στην υγεία ορίζεται ως το δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας, αυτές οι συστάσεις ισχύουν φυσικά και για τη φροντίδα ψυχικής υγείας.

Ορισμένες συστάσεις, ωστόσο, είναι πιο συγκεκριμένες για την ψυχική υγεία, όπως αυτές που σχετίζονται με την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι προσβάσιμες σε όλους, όποτε χρειάζεται, κατάλληλης ποιότητας και προσιτής, για μετάβαση από ένα θεσμικό σε μοντέλο που βασίζεται στην κοινότητα και για την εξάλειψη των καταναγκαστικών πρακτικών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

*Ολόκληρη η δήλωση της Επιτρόπου στα αγγλικά ΕΔΩ

https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/reform-of-mental-health-services-an-urgent-need-and-a-human-rights-imperative

 https://www.zougla.gr/kosmos/article/epitropos-mijatovi-i-pandimia-epedrase-katastrofika-stin-psixiki-mas-igia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .