Δευτέρα, Απριλίου 12

Το ρωσικό Sputnik αλώνει την ΕΕ

 Το εμβόλιο Sputnik διχάζει την ΕΕ καθώς κράτη-μέλη της δυσανασχετούν με τη διαχείριση της προμήθειας εμβολίων από την Κομισιόν και τις καθυστερήσεις και αναγκάζονται να επιλέξουν τη ρωσική λύση για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα του κορονοϊού. 

Κάποια κράτη-μέλη χρησιμοποιούν ήδη το Sputnik και άλλα έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες. 

Η πανδημία έχει δημιουργήσει πλέον μια διπλωματία εμβολίων  όπου πρωτοστατεί η Μόσχα και αρχίζει σταδιακά να αλώνει την ΕΕ.

Όταν κυβερνήσεις δεν μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, δέχονται μεγάλη εσωτερική πίεση και δεν μπορούν να βασιστούν στις αποφάσεις της Κομισιόν, τότε ενεργούν με βάση το συμφέρον τους. Οι διαφωνίες κρατών-μελών με την Κομισιόν για τους εμβολιασμούς έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Το σημαντικό χτύπημα στην Κομισιόν, το επέφερε ο αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δήλωσε ότι ...

σκοπεύει να παραγγείλει 1 εκατ. δόσεις Sputnik την επόμενη εβδομάδα. Ο Κουρτς κατηγόρησε δημοσίως την Κομισιόν για μη δίκαια κατανομή εμβολίων  στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Δεν πέρασε απαρατήρητη και η ανάρτηση στο Twitter της φωτογραφίας από τη συνάντηση του με τον Ρώσο πρέσβη στην Αυστρίας, δηλώνοντάς «πολύ χαρούμενος» που θα παραγγείλει το Sputnik.

Η Ουγγαρία από την πλευρά της ήταν η πρώτη που έσπασε το κατεστημένο της ΕΕ και από  τον Ιανουάριο χρησιμοποιεί το Sputnik και έχει παραλάβει 1.1 εκατ. δόσεις. O Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιάρτο δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση «άκουγε τις Βρυξέλλες» και είχε  λάβει υπόψη την πίεση από της αριστερής αντιπολίτευση να μην αγοράσει εμβόλια από εκτός ΕΕ κράτη, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που τώρα προστατεύονται από τον Covid-19, δεν θα είχαν εμβολιαστεί ακόμη

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να εξασφαλίσει η χώρα του  παραγγελία του εμβολίου Sputnik, αλλά εάν δεν είναι δυνατός ο συντονισμός με την  ΕΕ, τότε η Ιταλία θα πράξει διαφορετικά. Ωστόσο, η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία για παραγωγή εμβολίου Sputnik V, το πρώτο συμβόλαιο στην ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιταλό-Ρωσικού Εμπορικό Επιμελητήριο.

Διμερείς συμφωνίες

Η συμφωνία υπογράφηκε, σύμφωνα με το Associated Press μεταξύ της Adienne Srl (ιταλική θυγατρική μιας φαρμακευτικής εταιρείας με έδρα την Ελβετία) και τον Κίριλ Ντιμιτρίεφ, Διευθύνων Σύμβουλο του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων. Η παραγωγή των προγραμματισμένων 10 εκατομμυρίων δόσεων φέτος πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Το Sputnik αξιολογείται και από την Εθνική Υπηρεσία Φαρμάκων (SIDC) της Σλοβακίας, που εξετάζει τα υποβληθέντα δεδομένα, επαναλαμβάνει εργαστηριακές μελέτες Η επικεφαλής του SIDC Ζουζάνα Μπάτοβα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρεί προσωπική της αποστολή να ολοκληρώσει αυτό το έργο.

Ωστόσο, η απόφαση για το Sputnik καθυστερεί εξαιτίας της πτήσης της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού , Ιγκόρ Μάτοβιτς, που είχε παραγγείλει 2 εκατομμύρια δόσεις Sputnik, χωρίς την έγκριση του SIDC, του υπουργικού του συμβουλίου και των υγειονομικών αρχών. Η Ρωσία έχει παραδώσει μια αρχική αποστολή 200.000 δόσεων, οι παραμένουν αποθηκευμένες. Οι επόμενες αποστολές των 200.000 δόσεων ανά μήνα έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν , αν και η παράδοση του Μαρτίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Εξωτερική πολιτική

H Τσεχία αντιμετωπίζει και αυτή τα δικά της προβλήματα σχετικά με την παραγγελία του Sputnik και ταυτόχρονα πληρώνει το βαρύ τίμημα της πανδημίας με αυξημένα κρούσματα και θανάτους από κορονοϊό Ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι επιμένει η Τσεχία να αποσυνδεθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ( EMA) και να στραφεί στο Sputnik. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τσεχία Μίλος Ζέμαν  θέλει να παρακάμψει τη διαδικασία και πολιτική έγκριση, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τo Sputnik .

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) συνεχίζει να αξιολογεί το Sputnik εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αναμένεται να στείλει εμπειρογνώμονες στη Ρωσία για να ελέγξει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και να επιθεωρήσει τη διαδικασία παραγωγής επί τόπου.  Μέχρι στιγμής, οι Ρώσοι κατασκευαστές -όπως και οι αντίστοιχοι της ΕΕ- δεν κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή ζήτηση.

Ωστόσο, η Μόσχα παραμένει αισιόδοξη ότι αυτό θα αλλάξει καθώς στοχεύει στην παραγωγή 178 εκατομμυρίων μεμονωμένων δόσεων Sputnik V και δύο επιπλέον εμβολίων, EpiVacCorona και CoviVak, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η μάχη των εμβολίων διαμορφώνεται και από το πως αντιλαμβάνεται το κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ τις σχέσεις του με τη Ρωσία και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Κάποια, με αντιρωσικά αισθήματα, εκτιμούν ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί το Sputnik για να διεισδύσει στην Ευρώπη και να τη διχάσει.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .