Δευτέρα, Μαΐου 10

Ο Νικόλας Πατέρας βάζει τη σφραγίδα του στα 140 Χρόνια του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός

Αφιερωμα

-Επιθυμώντας να ακολουθήσω το παράδειγμα της οικογένειάς μου ως αρωγού στους πάσχοντες συνανθρώπους μας

O κ. Nικόλας Πατέρας συνεχίζοντας την σπουδαία οικογενειακή παράδοση των Δωρητών ανέλαβε να χορηγήσει αυτή τη φορά ένα σπουδαίο έργο.

Πρόκειται για ένα Λεύκωμα με την Ιστορία του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός.

Μία εξαιρετικά σημαντική έκδοση με αφορμή τα 140 χρόνια ενός από τα πιο ιστορικά και σημαντικά νοσοκομεία της χώρας, τον Ευαγγελισμό, κυκλόρησε από τις εκδόσεις Topoi σε κείμενα Δημήτριου Πιστόλα και Αικατερίνης Μανδραβέλη.

Πρόκειται για το λεύκωμα «Ο Ευαγγελισμός 1881-2021», την έκδοση του οποίου χρηματοδότησε ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας που «αφιερώνεται στους αφανείς ήρωες της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής και Τεχνικής Υπηρεσίας του Θεραπευτηρίου ”Ο Ευαγγελισμός”, οι οποίοι μάχονται καθημερινά για τους συνανθρώπους μας».

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Πατέρας στον πρόλογο του «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση αποδέχθηκα να γίνω χορηγός της έκδοσης του λευκώματος του Γ.Ν.Α. Ο Ευαγγελισμός. Από τη σύστασή του ο Ευαγγελισμός έχει στηριχθεί σημαντικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία εθνικών ευεργετών, ώστε να σταθεί πυλώνας της δημόσιας υγείας και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Επιθυμώντας να ακολουθήσω το παράδειγμα της οικογένειάς μου ως αρωγού στους πάσχοντες συνανθρώπους μας και να ενισχύσω την πατρίδα μου, προέβην το 2004 στην εξωτερική ανακαίνιση του κτιρίου ΑΧΕΠΑ του Ευαγγελισμού.

Έκτοτε, στέκομαι πάντοτε στο πλευρό του Νοσοκομείου και φροντίζω να παρέχω νοσοκομειακό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του «Ευαγγελισμού» και να είναι σε θέση οι στυλοβάτες του, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να επιτελούν το έργο τους.

Ο Ευαγγελισμός από την ίδρυσή του επιτελεί έναν ιερό σκοπό κι αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων πυρήνων παροχής δωρεάν ιατρικής περίθαλψης. Θεωρώ καθήκον μου να συνδράμω, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

Το παρόν λεύκωμα με χαροποιεί ιδιαιτέρως, καθώς αναδεικνύει την πορεία και το έργο του Νοσοκομείου για σχεδόν 140 έτη, κι αποτελεί κίνητρο να συνεχίζουμε να στηρίζουμε αδιάκοπα τη λειτουργία του» [Νικόλας Δ. Πατέρας Αθήνα, 2021]

>

Ο κ. Νικόλας Πατέρας συνεχίζει στα χνάρια του Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα ο οποίος αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες. Ανάμεσα στις χορηγίες του και η ομώνυμη πτέρυγα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Ο Νικόλαος Πατέρας με τον Δημήτριο Πιστόλα και τον Αναστάσιο Γρηγορόπουλο

Το ξεκίνημα της πορείας του υγειονομικού τομέα στη χώρα μας αρχίζει μετά την Ελληνική Ανεξαρτησία εγκαινιάζοντας την πρώτη περίοδο εξέλιξής του. Η περίοδος αυτή από το 1833 έως και το 1909 ονομάστηκε «Περίοδος Φιλανθρωπίας». Ο τίτλος ήταν το αποτέλεσμα της φιλανθρωπίας Ελλήνων και ξένων ευεργετών προς ίδρυση των περισσοτέρων νοσοκομείων της περιόδου, καθώς η έλλειψη επαρκών οικονομικών πόρων ανάγκασε τις κυβερνήσεις της εποχής να καταφύγουν σε σφιχτές οικονομικές πολιτικές στον τομέα της υγείας.

Γι’ αυτόν τον λόγο το κράτος είχε περιοριστεί στην καταπολέμηση λοιμωδών νόσων και η νοσοκομειακή περίθαλψη στηριζόταν σε φιλανθρωπίες. Το Θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός» είναι ένα από τα νοσοκομεία που οφείλει τη δημιουργία του, αλλά και την μετέπειτα λειτουργία του, εξ ολοκλήρου σε φιλάνθρωπους. Χάρη στις συνεχείς δωρεές τους, έδιναν τη δυνατότητα στον «Ευαγγελισμό» να αποτελεί ένα φιλανθρωπικό νοσοκομείο. Χαρακτηρίστηκε δε ως ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας. Η ιδέα της ίδρυσης του «Ευαγγελισμού» οφείλεται στη βασίλισσα Όλγα, η οποία και την υλοποίησε, εκπληρώνοντας δύο βασικούς στόχους: α) να νοσηλεύονται οι άποροι ασθενείς δωρεάν και οι εύποροι να πληρώνουν ένα μικρό ποσό και β) να επιμορφώνονται οι γυναίκες νοσοκόμες, οι οποίες μετά την αναγκαία εκπαίδευσή τους θα καλούνται «Αδελφαί του Ευαγγελισμού».

Η Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων του «Ευαγγελισμού», με τον αρχικό τίτλο «Νοσοκομικό Παιδευτήριο», έχει τις ρίζες της στον «Σύλλογο Κυριών υπέρ της Γυναικείας Παιδεύσεως». Για τον λόγο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να γίνει αρχικά μία αναφορά στην ιστορία του ανωτέρω συλλόγου.

Σε μία εποχή κατά την οποία οι Ελληνίδες δεν είχαν ανάμειξη σε συλλόγους και σωματεία, εξήντα δύο κυρίες των Αθηνών, κατά το έτος 1872, αποτέλεσαν τον πυρήνα του πρώτου γυναικείου Σωματείου της Ελλάδος ή μάλλον την «ανατολή» του «Συλλόγου Κυριών υπέρ της Γυναικείας Παιδεύσεως».

Ταυτόχρονα, ήταν ευνόητες οι δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν τα μέλη του εν λόγω Σωματείου, διότι η κοινωνία εκείνης της εποχής δεν ήταν συνηθισμένη στην ενασχόληση των γυναικών με τα δημόσια και κοινωφελή έργα.

Την 11η Απριλίου 1872, οι κυρίες του Συλλόγου συνεδρίασαν για πρώτη φορά στην αίθουσα του Αρσακείου. Την επόμενη ημέρα εξελέγη το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτιζόταν από δεκαπέντε μέλη και προεδερεύουσα την Ελένη Παπαρρηγοπούλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ζήτησε την προστασία της βασίλισσας Όλγας, η οποία ευχαρίστως αποδέχτηκε και ασπάστηκε την ιδέα, διότι κατανόησε τον κοινωφελή σκοπό του Σωματείου. Στη συνέχεια, εντός του ίδιου μήνα και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου, δημοσιεύθηκε Βασιλικό Διάταγμα, μέσω του οποίου δινόταν η έγκριση για τη σύσταση του «Συλλόγου Κυριών υπέρ της Γυναικείας Παιδεύσεως», υπό την προστασία της βασίλισσας Όλγας (27.4.1872 Β.Δ. υπ’ αριθ. 22/15.6.1872, ΦΕΚ, τχ. Α’, Σύστασις εν Αθήναις «Συλλόγου υπέρ της γυναικείας παιδεύσεως»).

Η πρώτη μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό τις υποδείξεις της βασίλισσας Όλγας, ήταν η ίδρυση του «Εργαστηρίου Απόρων Γυναικών». Η λειτουργία του Εργαστηρίου ξεκίνησε το 1872 και περιελάμβανε τμήματα ραπτικής, τριχαντικής, υφαντουργίας μεταξωτών και βαμβακερών υφασμάτων, ταπήτων εγχώριων και σμυρναϊκών. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι οι τάπητες που κατασκευάζονταν στο εν λόγω εργαστήριο, κοσμούσαν σημαντικά κτίρια των Αθηνών, όπως τα Ανάκτορα, τη Βουλή, τη Μητρόπολη, τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και τα διαμερίσματα των ανακτόρων της Ρωσίας, της Δανίας, της Αγγλίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας.

Παράλληλα, ο Σύλλογος δεν απέβλεπε μόνο στην εκπαίδευση νεανίδων σε συγκεκριμένες τέχνες, αλλά επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για άλλους τομείς που προβλέπονταν από το καταστατικό του. Έτσι, το Σωματείο ίδρυσε το 1880 το «Πρότυπο Ελληνικό Παρθεναγωγείο», το οποίο λειτούργησε επί μία δεκαετία και εκπαίδευσε πολλές Ελληνίδες της ανώτερης κυρίως κοινωνικής
τάξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασίλισσα Όλγα προστάτευσε ιδιαιτέρως το Παρθεναγωγείο, ενώ ταυτόχρονα παρείχε και οικονομική βοήθεια.

Επιπρόσθετα, πρωτοβουλία του Συλλόγου αποτέλεσε η σύσταση Σχολής Ανωτέρων Μαθημάτων, με διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο παρακολούθησαν πολλές νεαρές κυρίες. Επιπλέον, τα μέλη του Σωματείου οργάνωναν διαλέξεις, με μεγάλη συμμετοχή ακροατών.

 

https://kourdistoportocali.com/news-desk/o-nikolas-pateras-vazei-ti-sfragida-toy-sta-140-chronia-toy-therapeytirioy-eyaggelismos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .