Τετάρτη, Μαΐου 12

Γιατί σε κάποιους η 2η δόση του εμβολίου είναι σαν να τους πατάει φορτηγό [ΝYΤ]

Η εμπειρια της ηθοποιου Sarah Wynter

Πως αντιδρά ο οργανισμός και τι λένε οι επιστήμονες

Όταν η ηθοποιός Sarah Wynter έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer COVID-19, δεν είχε καμία παρενέργεια εκτός από μια μικρή οδύνη στο χέρι της. Η δεύτερη δόση ήταν μια διαφορετική ιστορία.

Περίπου 12 ώρες μετά τo εμβόλιο, καθώς επρόκειτο να πάει για ύπνο, «με χτύπησε σαν φορτηγό τρένο», λέει. «Αρχισα να αισθάνομαι πολύ πόνο, πολύ κουρασμένη και βαριά.»

Ξύπνησε το επόμενο πρωί βιώνοντας τη χειρότερη εμπειρία της ζωής της. Μετά από λίγο Tylenol και καφέ, ένιωθε σχεδόν καλύτερα και το βράδι ήταν αρκετά καλύτερα ώστε να φιλοξενήσει ένα μικρό πάρτι γενεθλίων για τα 10χρονα δίδυμα της.

Mε αυτό τον τρόπο περιγράφει την εμπειρία της ο Jonah Shepp στο περιοδικό των ΝΥΤ.

Στη συνέχεια, πριν τον ύπνο, ήταν ο 2ος γύρος. Αισθάνονταν βίαια ρίγη. Μια βραδινή ανάπαυση βοήθησε, αλλά την επόμενη μέρα εξακολουθούσε να αισθάνεται βαριά.

Οι εμπειρίες του Wynter μπορεί να μην ήταν ακριβώς τυπικές, αλλά δεν ήταν ασυνήθιστες, ούτε: Η δεύτερη δόση των εμβολίων Moderna και Pfizer είναι πραγματικά “γεμάτη”. Μια μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι ενώ το 30% των παραληπτών εμφάνισαν κόπωση και το ένα τέταρτο υπέστη πονοκεφάλους μετά την πρώτη δόση, αυτά τα στοιχεία αυξήθηκαν στο 54% και 46%, αντίστοιχα, μετά τη δεύτερη δόση. Ο αριθμός που αντιμετωπίζει ρίγη ή πυρετούς αυξήθηκε από 9% σε 30%.

Αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα είναι αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν ένα παθογόνο όπως η COVID-19 επιτίθεται, καταστρέφει τα κύτταρα και πυροδοτεί μια απόκριση πρώτου κύματος, τη λεγόμενη έμφυτη ανοσία, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή και ενεργοποιεί μια ορδή των λευκών αιμοσφαιρίων. Προκαλεί επίσης ένα δεύτερο σύστημα, το λεγόμενο επίκτητη ασυλία. Ένας μικρός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων εντοπίζει άγνωστες πρωτεΐνες που σχετίζονται με την απειλή και κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ημερών περίπου, αυτά τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται έτσι ώστε να είναι έτοιμα εάν επιστρέψουν ποτέ.

Ένα εμβόλιο προσπαθεί να προειδοποιήσει το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα παρουσιάζοντάς το με κομμάτια του παθογόνου που μπορεί αργότερα να αναγνωρίσει. Αλλά αν το κάνει αυτό έξω από το πλαίσιο μιας έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης, το αποκτηθέν ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα ενεργοποιηθεί να αντιδράσει. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, τα εμβόλια περιέχουν ουσίες που ονομάζονται ανοσοενισχυτικά που ηχοχημικά βιοχημικά προκαλούν τον εγγενή συναγερμό. Όταν παίρνετε το πρώτο σας τρύπημα εμβολιασμού, είναι τα επικουρικά που λένε στο σώμα σας ότι δέχεται επίθεση. Όταν λάβετε το δεύτερο τρύπημα, τόσο τα επικουρικά όσο και τα κομμάτια του παθογόνου ηχεί τον συναγερμό. «Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη προετοιμασμένο και έτοιμο να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση», λέει η Rachel Roper, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Καρολίνας.

Χρειάζεται χρόνος για να αποκτηθεί η ασυλία για δράση, γι ‘αυτό η Wynter δεν άρχισε να αισθάνεται άρρωστη μέχρι το βράδυ της λήψης της. Μετά από περίπου 24 έως 36 ώρες, το σώμα της απορρόφησε σταδιακά τα ανοσοενισχυτικά και τις ιικές πρωτεΐνες και το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίθηκε επιστρέφοντας στην κατάσταση ηρεμίας του.

Άτομα άνω των 55 ετών είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν παρόμοιες αντιδράσεις από το πρώτο ή το δεύτερο εμβόλιο επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει ξεθωριάσει με τον χρόνο και είναι λιγότερο ικανό να υποστηρίξει μια έντονη άμυνα. «Η προσαρμοστική απόκριση μειώνεται καθώς μεγαλώνεις», λέει ο Matthew Woodruff, ένας ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Pace. “Γι ‘αυτό είναι πάντα πιο δύσκολο να έχουμε καλή ανταπόκριση στο εμβόλιο σε γηράσκοντες πληθυσμούς.”

Οι εποχιακές βολές της γρίπης, οι οποίες προκαλούν μια αρκετά ασθενή έμφυτη ανοσοαπόκριση και επομένως γενικά δεν κλωτσούν τον κώλο κανενός, μπορούν να προκαλέσουν μια τόσο αδύναμη απόκριση σε ηλικιωμένους ασθενείς που μερικές φορές γίνονται σε ειδικές συνταγές φιλικές προς τους ηλικιωμένους, οι οποίες περιλαμβάνουν επιπλέον επικουρικά. Εάν ένα νέο άτομο έπαιρνε αυτήν την έκδοση, πιθανότατα θα το είχε ισοπεδώσει.

Το γεγονός ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna έπληξαν μερικούς παραλήπτες τόσο σκληρά οφείλεται επίσης εν μέρει στο γεγονός ότι δημιουργήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, ως απάντηση σε μια ασθένεια που δεν ήταν κατανοητή και εξαπλώθηκε γρήγορα. «Όταν οι επιστήμονες σχεδίασαν αρχικά τη δοκιμή εμβολίων, ήθελαν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα», εξηγεί ο Roper. Με έμφαση στη διάσωση ζωών, οι παρενέργειες ήταν δευτερεύον μέλημα. «Μια πολύ χαμηλότερη δόση για το αναμνηστικό μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με λιγότερες παρενέργειες», λέει, «αλλά δεν έχουμε δεδομένα για να το αποδείξουμε».

(Στον αγώνα για την κυκλοφορία των εμβολίων τους, οι Moderna και Pfizer ήταν τυχεροί που αποφεύγουν τις σπάνιες αλλά πιο επικίνδυνες παρενέργειες που έχουν πλήξει ορισμένους παραλήπτες των εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson. Την Τρίτη, το CDC και το FDA συνέστησαν να ανασταλεί η χρήση του τελευταίου εν αναμονή περαιτέρω διερεύνησης αφού έξι γυναίκες υπέστησαν σοβαρό τύπο θρόμβου αίματος και μία πέθανε.)

Από την πλευρά της, η Wynter ανησυχεί ότι η ενημέρωση του κόσμου για τα συμπτώματά της μπορεί να αποθαρρύνει τους άλλους από το να κάνουν τη δεύτερη τους λήψη επειδή φοβούνται ότι θα αισθάνονται δυστυχισμένοι για μερικές ημέρες. “

Ο Woodruff το βλέπει ως ζήτημα διατήρησης της εμπιστοσύνης του κοινού. «Εμείς στην επιστημονική κοινότητα και την ιατρική κοινότητα δεν μπορούμε να αποφύγουμε να μιλάμε για αυτά τα πράγματα», λέει. «Η αλήθεια είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε μεμονωμένο εμβόλιο. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς και ρεαλιστές και να μιλάμε για τις αδυναμίες και να παρέχουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Νομίζω ότι είναι δουλειά μας. “

Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι στιγμής, η απώλεια δεύτερων δόσεων δεν φαίνεται να είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα. Μια μελέτη του Μαρτίου διαπίστωσε ότι από 12,5 εκατομμύρια Αμερικανούς που είχαν λάβει την πρώτη δόση, μόνο το 3% είχε αποτύχει να λάβει τη δεύτερη δόση εντός ενός επιτρεπόμενου χρονικού πλαισίου. Δεν έχουν προκύψει αποδείξεις από τότε που αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί, ακόμη και όταν η συνειδητοποίηση των δευτερογενών παρενεργειών πιθανότατα έχει γίνει πιο διαδεδομένη.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/giati-se-kapoioys-i-2i-dosi-toy-emvolioy-einai-san-na-toys-pataei-fortigo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .