Γιατί παραιτήθηκε καθηγητής από τον ΕΟΦ για το AstraZeneca

 Γράφει η Όλγα Μαύρου

Την αντικατάστασή του ζήτησε από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας- Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κάνοντας πολύ σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το ζήτημα με το εμβόλιο της  AstraZeneca.

Ο καθηγητής επικαλείται λόγους δυσλειτουργίας της συγκεκριμένης Επιτροπής ως προς τον τρόπο διαχείρισης του εμβολίου της AstraZeneca και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις καταγραφόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες του. Στην επιστολή του, την οποία έχει αποστείλει προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ξεκαθαρίζει πως είναι ένθερμος θιασώτης των εμβολίων και δηλώνει πως τα αξιακά του πρότυπα δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης «δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο». Υπενθυμίζεται πως μία σειρά από δυτικές χώρες, ανάμεσα τους και η Γερμανία, έχουν προχωρήσει στον περιορισμό χορήγησης του σκευάσματος σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, με Καναδούς επιστήμονες να το χαρακτηρίζουν «εμβόλιο rollercoaster».

Σήμερα ο Αυστριακός ΕΟΦ και η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης της κεντροευρωπαϊκής αυτής χώρας, αποδέχθηκε τον κίνδυνο, αλλά ανακοίνωσε τα εξής: «Δεν έχουμε αρκετά εμβόλια για να επιλέγουμε. Αν δεν συνεχίσουμε να χορηγούμε το AstraZeneca, πώς θα καλύψουμε τις ηλικίες 18-55 ετών; Κάθε εβδομάδα πεθαίνουν έξι-οκτώ άτομα από κορονοϊό από αυτή την μεγάλη ηλικιακή ομάδα. Δεν έχουμε άλλο εμβόλιο για να την προστατεύσουμε».

Αυτή η δήλωση έμμεσα υπονοεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος θρόμβωσης σε σχετικά νέους ανθρώπους, αλλά λέει με ευθύτητα ότι οι θάνατοι από θρομβώσεις είναι πολύ λιγότεροι από τους θανάτους της ίδιας ηλικιακής ομάδας από τον κορονοϊό και άρα “προτιμητέοι” ως πιο σπάνιοι. Επίσης, δηλώνει ότι αν υπήρχε επάρκεια άλλων εμβολίων, η πολιτεία θα έπαιρνε άλλες αποφάσεις. Η δήλωση αυτή είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που επισημαίνει πως «υπερτερούν» τα πλεονεκτήματα από την χρήση του εμβολίου, χωρίς όμως να κάνει σαφή αναφορά στην έλλειψη εναλλακτικών εμβολίων.

Η επιστολή του καθηγητή

«Παρακαλώ όπως αντικατασταθώ από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για τους ακόλουθους λόγουςΗ Επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο.

Η συνήθης τακτική της ήταν σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που της αναφερόταν μέσω κίτρινης κάρτας, να αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και να αποδίδει σε αυτούς (αν υπήρχαν) την θρόμβωση, αγνοώντας έναν σημαντικό παράγοντα, ήτοι την χρονική συνάφεια του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου. Αν δεν υπήρχαν εμφανείς παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση, η Επιτροπή συνήθιζε να αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι η περίπτωση μελετάται».

«Στην περίπτωση της θανούσης ασθενούς του Γ.Κ.Ν. Αθηνών», συνεχίζει ο καθηγητής, «η απροθυμία της επιτροπής να γνωματεύσει ήταν εξοργιστική: Θυμίζω ότι η ασθενής την έβδομη ημέρα μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο Astra-Zeneca ανέπτυξε έντονο πονοκέφαλο και την ένατη ημέρα εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβωτικής αιτιολογίας, ακολούθως δε θρομβοπενία που ανάγκασε τους γιατρούς να διακόψουν παροδικά την ηπαρίνη. Τότε η ασθενής ανέπτυξε θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό του εν λόγω άκρου.

Η μετέπειτα νοσηλεία υπήρξε εργώδης και επιπεπλεγμένη και τελικώς η ασθενής κατέληξε. Με δική μου προτροπή η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη “possible”, ζήτησα δε να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Αντί αυτού την επομένη εσείς ανακοινώνετε ότι κανένα περιστατικό θρομβώσεων σχετικών με τον εμβολιασμό δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, ένα ήταν υπό συζήτηση, αλλά δεν απεδείχθη συσχέτισή του με το εμβόλιο».

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress