Τρίτη, Μαΐου 25

Πανσέληνος Μαΐου: Ματωμένο Φεγγάρι και ολική έκλειψη - Ένα αστρονομικό υπερθέαμα

Η πανσέληνος φέρνει το «Σούπερ Ματωμένο Φεγγάρι» και ολική έκλειψη Σελήνης. Πού θα είναι ορατό.


Βαμμένο στις αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου, το «Ματωμένο Φεγγάρι» θα λάμψει τον νυχτερινό ουρανό την ερχόμενη Τετάρτη (26 Μαΐου).

Η πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης μετά από δυο χρόνια, μάλιστα, συμπίπτει με το φαινόμενο της υπερπανσελήνου, συνθέτοντας ένα μοναδικό αστρονομικό υπερθέαμα.

Το «Ματωμένο Φεγγάρι» εμφανίζεται όταν ο πλανήτης μας βρίσκεται ανάμεσα στο φεγγάρι και στον ήλιο. Τότε, η σκιά της Γης καλύπτει πλήρως την Σελήνη, ωστόσο μέρος του φεγγαριού παραμένει ορατό, με την βοήθεια των ακτινών του ηλίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη συνήθως χρωματίζεται με μια χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση, εξ’ ου και η ονομασία «Ματωμένο Φεγγάρι».

Το εντυπωσιακό φαινόμενο, αναμένεται να συμβεί την Τετάρτη, 26 Μαΐου και θα διαρκέσει για περίπου ένα τέταρτο (14:11 – 14:26 ώρα Ελλάδας).

Δυστυχώς, το «Ματωμένο Φεγγάρι» δεν θα είναι ορατό από την χώρα μας, όμως θα μπορούν να το απολαύσουν οι κάτοικοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, των δυτικών ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής, του Ινδικού Ωκεανού, του Ειρηνικού Ωκεανού, του Ατλαντικού Ωκεανού και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ωστόσο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το εντυπωσιακό υπερθέαμα από όπου και αν βρίσκεστε, μέσω live βίντεο:

Αν και δεν θα μπορέσουμε να δούμε ζωντανά την σεληνιακή έκλειψη στην Ελλάδα, το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου (περίπου στις 04:30 ώρα Ελλάδας της 26ης Μαΐου) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).

Τότε, θα απολαύσουμε μια πανσέληνο φωτεινότερη και μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, καθώς το δεύτερο supermoon της χρονιάς θα στολίσει τον νυχτερινό ουρανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .