Κυριακή, Μαΐου 16

Φαγητά που ενισχύουν τη μνήμη προστατεύουν από διαβήτη, ψηλή πίεση και καρδιακή προσβολή

Οι συνδυασμοί τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ευεργετούν πολύ την υγεία μας.

Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που είναι εξαιρετικά ευεργετικοί για τη μνήμη, τον εγκέφαλο, την καρδία και για την καταπολέμηση του διαβήτη.

Είναι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις μερικών τροφίμων που όταν τα καταναλώνουμε σε συνδυασμό, μας προσφέρουν πολύ περισσότερα από ότι ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα με συμπληρώματα ή βιταμίνες ή άλλες ουσίες.

Η ταυτόχρονη κατανάλωση των κατάλληλων τροφίμων προσφέρει συνδυασμό παραγόντων που με εκπληκτικό τρόπο βοηθά το ανθρώπινο σώμα σε πολλούς τομείς.

Οι σημαντικές αυτές διαπιστώσεις τεκμηριώθηκαν σε έρευνα του πανεπιστημίου του Λούντ στη Σουηδία.

Η στόχος των Σουηδών ερευνητών από το Αντιδιαβητικό Κέντρο Τροφίμων του πανεπιστημίου ήταν να βρουν ποιες προληπτικές δράσεις μπορούσαν να επιτευχθούν προσφέροντας μια διατροφή από φαγητά με αναμενόμενες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Δεν μελέτησαν τις επιδράσεις ενός τροφίμου ξεχωριστά αλλά τις επιδράσεις ενός συνδυασμού ωφέλιμων τροφίμων που καταναλώνονταν ταυτόχρονα.

Συμμετείχαν στην έρευνα 44 υγιείς αλλά υπέρβαροι ενήλικες ηλικίας 50 έως 75 ετών. Για 4 εβδομάδες έτρωγαν φαγητά που έχουν ιδιότητες μείωσης της φλεγμονής χαμηλού βαθμού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού στον άνθρωπο σχετίζεται με την έναρξη του μεταβολικού συνδρόμου που χαρακτηρίζεται από παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η διατροφή που δοκιμάστηκε ήταν πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, προϊόντα από δημητριακά ολικής αλέσεως, τρόφιμα που απελευθερώνουν αργά τους υδατάνθρακες, προβιοτικά και μη διαλυτές φυτικές ίνες.

Μερικά από τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονταν στη διατροφή των συμμετεχόντων ήταν ψάρια πλούσια σε λίπος (σολομός, σαρδέλες, κολιός ή σκουμπρί), κριθάρι, πρωτεΐνες της σόγιας, βατόμουρα, αμύγδαλα, κανέλα, ξίδι και ένα είδος ψωμιού ολικής αλέσεως.    

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη διατροφή πετύχαινε τα ακόλουθα:

  1. Μείωση της κακής χοληστερόλης LDL στο αίμα των ασθενών κατά 33%
     
  2. Μείωση των λιπιδίων του αίματος κατά 14%
     
  3. Μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 8%
     
  4. Μείωση ενός δείκτη που ευνοεί τη θρόμβωση κατά 26%
     
  5. Σημαντική μείωση ενός δείκτη φλεγμονής
     
  6. Βελτίωση της μνήμης
     
  7. Βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων.

Οι Σουηδοί ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα που είχαν ήταν πέραν των προσδοκιών τους. Πιστεύουν ότι η έρευνά τους προσφέρει μοναδικά αποτελέσματα, που αφορούν σε υγιή άτομα.

Η συνέργεια διαφόρων τροφίμων, που έχουν γνωστές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, επιτυγχάνεται και είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, όταν τα τρόφιμα αυτά επιλέγονται και καταναλώνονται συστηματικά και ταυτόχρονα

Ευελπιστούν ότι τα θετικά αποτελέσματα τους σε υγιή άτομα θα αποτελέσουν έναυσμα για εντατικοποίηση των προσπαθειών για πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η ψηλή πίεση, η αθηρωμάτωση με καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ταυτόχρονα η μέθοδος που εισηγούνται προστατεύει τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μνήμη.

 

 www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .