Κονγκό: Πανικός στην Γκόμα μετά την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι


Πανικό προκάλεσε στην πόλη Γκόμα στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο. Κάτοικοι έτρεξαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, ανησυχώντας από τη θέα του κρατήρα και του ουρανού στα βόρεια, που ΄χει βαφτεί κόκκινος.

Πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν στη Ρουάντα για να διασωθούν.

Στην πόλη, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Κόβου, διακρίνονται κόκκινες λάμψεις από τον κρατήρα, ενώ η οσμή του θείου είναι έντονη. Προς το παρόν δεν διακρίνεται κάποια ροή λάβας, ούτε έχει γίνει αισθητή κάποια σεισμική δόνηση.

«Ο ουρανός είναι κόκκινος. Υπάρχει έντονη οσμή. Βλέπουμε από μακριά τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν από το βουνό. Αλλά δεν υπάρχουν δονήσεις. Ούτε οι σειρήνες ήχησαν μέχρι τώρα», είπε μια κάτοικος, η Καρίν Μπαλά.

Σε μεγάλο μέρος της πόλης έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και εκατοντάδες άνθρωποι, άνδρες γυναίκες και παιδιά, κατευθύνονται πεζή ή με αυτοκίνητα προς τα σύνορα με τη Ρουάντα.

«Ο κόσμος φεύγει ή ετοιμάζεται να φύγει», είπε ένας άλλος κάτοικος: κάποιοι κουβαλούσαν τα στρώματά τους, άλλοι τα παιδιά τους… Εκτός από τη Ρουάντα, ορισμένοι αναζητούν καταφύγιο προς τα δυτικά, στην περιοχή Μασίσι. «Πήρα τα παιδιά και φεύγουμε με το αυτοκίνητο. Υπάρχει κίνδυνος να έρθει η λάβα στην Γκόμα, ποτέ δεν ξερεις», εξήγησε ένας κάτοικος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Γκόμα και την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Νιραγκόνγκο, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Στις 17 Ιανουαρίου 2002 το Νιραγκόνγκο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα σχεδόν όλη την ανατολική Γκόμα, συμπεριλαμβανομένης και της μισής πίστας του αεροδρομίου της πόλης. Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε το 1977, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι.