Εκτός τόπου και χρόνου ο φυλακισμένος Φουρθιώτης

Μένιος Φουρθιώτης

Το μένος του Μένιου κατά πάντων με υστερίες και απειλές στο γραφείο του ανακριτή
Ο Μένιος Φουρθιώτης δεν κατάφερε, κατά την απολογία του, να πείσει για την αθωότητά του ανακριτή  ή και εισαγγελέα


Ο παρουσιαστής που φαίνεται να είναι εκτός τόπου και χρόνου και να αντιδρά περίεργα, από την πρώτη στιγμή ζήτησε να μεταφερθεί σε κελί όπου θα είναι μόνος του, χωρίς άλλους κρατούμενους. Επιπλέον έχει ζητήσει ειδική διατροφή επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ έχει αιτηθεί να επικοινωνήσει και με τους δικηγόρους του, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και ψυχολογική στήριξη.

Πριν καλά καλά πατήσει το πόδι του στις φυλακές Κορυδαλλού, αναζητά τρόπους να αποφυλακιστεί και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Θα επικαλεστεί σοβαρούς λόγους υγείας, μια και είχε φροντίσει τον τελευταίο καιρό με δημόσιες δηλώσεις του να κάνει γνωστό ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του και όχι μόνο. Μάλιστα ανέβαζε στα σόσιαλ μίντια φωτογραφίες από το δωμάτιο του ιδιωτικού νοσοκομείου στο οποίο κατά καιρούς νοσηλευόταν.

Την ίδια στιγμή, παρά τον ντόρο που είχε γίνει με την αστυνομική προστασία που απαιτούσε, ζητά προστασία και… εντός φυλακών καθώς, όπως υποστηρίζει, εξακολουθεί να φοβάται για τη ζωή του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει μεγάλα σκαμπανεβάσματα στη συμπεριφορά του. Ώρες ώρες είναι σιωπηλός και δείχνει χαμένος, ενώ άλλες στιγμές παθαίνει υστερία.

Πάσχα στον Κορυδαλλό
Μετά από μια ανακριτική διαδικασία η οποία διήρκεσε 10 ώρες, η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα ήταν καταπέλτης. Ο παρουσιαστής και οι δύο βασικοί συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ο τέταρτος, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες μόνο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, αφέθηκε ελεύθερος. Ο 35χρονος παρουσιαστής, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στην απολογία του αθώος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες. Δεν σκηνοθέτησα τις επιθέσεις που έγιναν σπίτι μου. Είμαι στόχος».

Αλλά και οι συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν ενώπιον του ανακριτή ότι ήταν εκείνοι που άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Νέα Ερυθραία, όπως και ότι πυροβόλησαν και τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη στον Διόνυσο. Όπως δήλωσαν στον ανακριτή, απλώς παρείχαν υπηρεσίες φύλαξης στον παρουσιαστή. Οι δύο συγκατηγορούμενοι του Μένιου Φουρθιώτη μετέβησαν αντίστοιχα στις φυλακές της Λάρισας και του Μαλανδρίνου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι τα άτομα που επιτέθηκαν εναντίον του σπιτιού του Μένιου Φουρθιώτη στην περιοχή του Διονύσου και πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Νέα Ερυθραία.

Χθες, Δευτέρα του Πάσχα πέρασε από συνέντευξη με τη διευθύντρια του σωφρονιστικού καταστήματος, μια διαδικασία που ακολουθείται με όλους τους νέους κρατούμενους. Μάλιστα ζήτησε για πρωινό ειδική διατροφή, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει κρουασάν βουτύρου, σπανακόπιτα και τοστ, αλλά όχι κρέας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μένιος Φουρθιώτης ζήτησε να δει τους δικηγόρους του από την Τετάρτη 5 Μαΐου, καθώς επίσης να δοθεί η άδεια σε μία ξαδέλφη του να τον επισκέπτεται. Χθες προαυλίστηκε κανονικά, ενώ τον βοηθούν και οι άλλοι τέσσερις κρατούμενοι, που είναι μαζί του στο ίδιο κελί της πτέρυγας ΣΤ και εκτίουν τις ποινές τους για χρέη.

* Δεν μπορεί να πιστέψει ο Μένιος Φουρθιώτης ότι πιάστηκε στην τσιμπίδα της Δικαιοσύνης και είναι τρόφιμος των φυλακών μέχρι να οριστεί δικάσιμος. Ο πάλαι ποτέ ατρόμητος παρουσιαστής παρουσιάστηκε ενώπιον του ανακριτή εμφανώς εξασθενημένος, αφού δεν έτρωγε τα… κοινά φαγητά στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ λόγω της εξειδικευμένης διατροφής που κάνει. Φυσικά όλα αυτά, θέλει δεν θέλει, θα αναγκαστεί να τα ξεπεράσει στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή μάλιστα που ο ανακριτής του ανακοίνωσε ότι θα προφυλακιστεί, έγινε έξαλλος και άρχισε να παραληρεί φωνάζοντας ότι θα αυτοκτονήσει και πως έχει στηθεί σε βάρος του πλεκτάνη από πρόσωπα τα οποία θα κατονομάσει και θα προκαλέσει «σεισμό»…

Στο μικροσκόπιο το χρηματοκιβώτιο
Στο μικροσκόπιο εκτός από τις κρυφές επικοινωνίες που φέρεται να είχε με τους δράστες για τις σκηνοθετημένες επιθέσεις στο σπίτι του, όπως κατηγορείται από τις Αρχές, μπαίνει ένα χρηματοκιβώτιο με χρήματα. Δύο εβδομάδες οι Αρχές παρακολουθούσαν τις κινήσεις των τεσσάρων κατηγορουμένων, του Μένιου Φουρθιώτη και των τριών άλλων αντρών.

Ανακάλυψαν ότι στις 26 Απριλίου ο ένας από τους τρεις κατηγορούμενους παρέδωσε σε συνεργείο στο Περιστέρι ένα χρηματοκιβώτιο μέσα σε έναν λευκό σάκο. Το χρηματοκιβώτιο περιείχε:
– 6 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ
– 48 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ
– 277 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ

Επιπλέον, στην κατοχή του κατηγορουμένου Π.Γ. βρέθηκαν 10.800 ευρώ. Η ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνει και αναφορές πρώην αστυνομικών που ήταν στη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη και κάνουν λόγο για απρεπή συμπεριφορά του παρουσιαστή.

Παράλογες απαιτήσεις και τσακωμοί με τους αστυνομικούς συνοδούς
Καβγάδες ακόμη και για ασήμαντες αφορμές, σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, στο δρόμο με άνδρες της Τροχαίας, «έστηνε» ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι αστυνομικοί που τον συνόδευαν να παρεμβαίνουν για να μη συμβούν τα χειρότερα. Επίσης ζητούσε από τους αστυνομικούς συνοδούς του την επιβίβασή του στο υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν. Αυτά προκύπτουν από το ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ. που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, με την ένδειξη «απόρρητο».

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, ο Μένιος Φουρθιώτης διέθετε αστυνομική συνοδεία από πέρυσι τον Μάιο, και συγκεκριμένα από τις 25/5/2020. Όπως μάλιστα σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα της Ελληνικής Αστυνομίας με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2021, με βάση τις αναφορές της αστυνομικής συνοδείας του παρουσιαστή «υπάρχουν περιστατικά που κατά την κρίση τους πλήττουν το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν ανάγονται στην αποστολή τους».

Όπως επίσης επισημαίνεται στο εν λόγω έγγραφο, «σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνοδευτικής ασφάλειας αλλά και του συνόλου των διατιθέμενων αστυνομικών, δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας του εν θέματι προσώπου για την κατ’ εξαίρεση διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 156 του ΠΔ 141/91».

Μεταξύ άλλων οι αστυνομικοί αναφέρουν:
Στις 8/9/2020 διαπληκτισμό του παρουσιαστή με υπάλληλο καταστήματος εστίασης παρουσία του αστυνομικού συνοδού λοιπών παρευρισκόμενων ατόμων.
Στις 24/12/2020 ο δημοσιογράφος διαπληκτίστηκε με άλλο άτομο σε ζαχαροπλαστείο, παρουσία του αστυνομικού συνοδού του.
Στις 10/1/2021 ζήτησε από αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται.
Στις 21/1/2021 ζήτησε από τους αστυνομικούς συνοδούς να επέμβουν και να επιπλήξουν μία συνεργάτιδά του στο κανάλι.
Στις 23/1/2021 ζήτησε από τον αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα οδηγού του αυτοκινήτου του προφασιζόμενος ότι δεν αισθάνεται καλά.
Στις 15/2/2021 μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο που του είχε διατεθεί για τη συνοδευτική ασφάλεια προκειμένου να μετακινηθεί, παρότι απαγορεύεται. Επιπλέον επιβίβασε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο δύο ακόμα άτομα.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απαίτησε την άμεση αποδέσμευση ενός εκ των δύο αστυνομικών και προφασιζόμενος ότι είχε αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση χωρίς να τον έχει ενημερώσει. Ζήτησε από τον αστυνομικό οδηγό να αποβιβάσει τον συνάδελφό του στον πλησιέστερο σταθμό ΗΣΑΠ και παρότι ο οδηγός προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη ήταν ανένδοτος.
Στις 23/2/2021 διαπληκτίστηκε με αξιωματικό στην Τροχαία Αττικής.
Στις 17/3/2021 ζήτησε να επιβιβαστεί σε υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος λόγους υγείας.
Στις 24/3/2021 απαίτησε από έναν εκ των τριών συνοδών του να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του προκειμένου να μετακινηθεί. Όταν αρνήθηκε, του είπε: «Είσαι άσχετος. Να δεις που αύριο θα τρέχεις στο γραφείο του διοικητή σου».
Στις 25/3/2021 αρνήθηκε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και ζήτησε επικαλούμενος λόγους υγείας να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα.

Εν γένει, ο Μ. Φουρθιώτης ζητούσε από τους αστυνομικούς συνοδούς του την επιβίβασή του στο υπηρεσιακό όχημα, επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν. Από την πλευρά του, ο παρουσιαστής είχε υποβάλει δύο αναφορές για τη διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους αστυνομικούς συνοδούς του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%95%ce%ba%cf%84%cf%8c%cf%82-%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bf-%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82/