Δευτέρα, Μαΐου 17

ΕΠΕΙΔΉ Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΔΙΔΆΣΚΕΙ !!!

ΕΠΕΙΔΉ Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΔΙΔΆΣΚΕΙ !!!
Χωρίς καμία πρόθεση να σας φοβίσω ή να σας αναστατώσω φίλοι μου, αλλά επειδή είναι καλό να επισκεπτόμαστε το παρελθόν για παραδειγματισμό, παραθέτω μια λίστα με ορισμένες από τις πιο γνωστές ανακλήσεις φαρμάκων που έγιναν στην ιστορία.
Ας την κρατήσουμε στο βάθος του μυαλού μας, και ας τη θυμηθούμε σαν έρθει εκείνη η ώρα (οσονούπω), που θα αποφασίσουμε για τον εμβολιασμό των ανηλίκων παιδιών μας, με ένα εμβόλιο που ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΛΆΒΕΙ ΑΚΌΜΑ ΈΓΚΡΙΣΗ...
🔸ΘΑΛΙΔΟΜΙΔΗ
Η θαλιδομίδη θεωρήθηκε αρχικά ένα θαυματουργό φάρμακο διότι ήταν το μοναδικό "ασφαλές" μη-βαρβιτουρικό χαλαρωτικό / ηρεμιστικό. Συνταγογραφείτο για δεκαετίες, και ειδικά κατά τη δεκαετία του 1960, σε έγκυες γυναίκες για θεραπεία της πρωινής ναυτίας. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από 10.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο γεννήθηκαν χωρίς (ή παραμορφωμένα) άνω ή/και κάτω άκρα.
🔸BEXTRA
Το Bextra ήταν ένα πολύ δημοφιλές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που παρασκευάστηκε από την Pfizer, για θεραπεία συμπτωμάτων αρθρίτιδας και επώδυνης εμμηνορρυσίας. Ανακλήθηκε από την αγορά το 2005 επειδή, σύμφωνα με το FDA, προκαλούσε προβλήματα στην καρδιά και το στομάχι, καθώς και σοβαρές δερματικές παθήσεις που έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή, μεταξύ των οποίων και το σύνδρομο Stevens-Johnson, μια σοβαρή αντίδραση που προκαλεί φουσκάλες στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.
🔸VIOXX
Το Vioxx ήταν ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες, το οποίο είχε ληφθεί από περίπου 2 εκατομμύρια ασθενείς. Κατασκευάστηκε από την Merck, η οποία το ανακάλεσε από την αγορά το 2004, 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, αφού διαπιστώθηκε πως το χάπι συσχετιζόταν με κινδύνους καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Μια μεταγενέστερη μελέτη του FDA επιβεβαίωσε πως το φάρμακο συνέβαλε σε πάνω από 27.000 καρδιακές προσβολές και αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους.
🔸BAYCOL
Το Baycol (ή Lipobay) της εταιρείας Bayer ήταν ένα χάπι για τη θεραπεία της χοληστερόλης. Λήφθηκε από περίπου 700.000 Αμερικανούς πριν αποσυρθεί από την αγορά το 2001. Ο λόγος για την ανάκληση ήταν ότι ανάμεσα στις παρενέργειές του ήταν η ραβδομυόλυση – μια κατάσταση που προκαλεί τη διάσπαση των μυών και την απελευθέρωση των κυττάρων τους στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας δυνητικά νεφρική ανεπάρκεια.
🔸ΡΕΖΟΥΛΙΝΗ
Η Ρεζουλίνη (Rezulin) κυκλοφορούσε στην αγορά για 3 χρόνια, για θεραπεία του διαβήτη, πριν ανακληθεί το 2000 για την τοξική επίδρασή της στο ήπαρ. Το φάρμακο συνδέθηκε με περισσότερους από 60 θανάτους λόγω τοξικότητας στο ήπαρ. Η κυκλοφορία του είχε γίνει με συνοπτικές διαδικασίες αδειοδότησης ως ένα νέο θαυματουργό φάρμακο για διαβητικούς των οποίων η κατάσταση δεν μπορούσε να ελεγχθεί με άλλα φάρμακα.
🔸SELDANE
Το Seldane ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή αντιισταμινικά φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, για θεραπεία συμπτωμάτων αλλεργίας. Μόνο το 1996, καταγράφηκαν περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια συνταγογραφήσεις για το συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο κυκλοφορούσε ελεύθερο στην αγορά για 13 χρόνια. Αποσύρθηκε το 1998, λόγω των δυνητικά θανατηφόρων αλληλεπιδράσεών του με άλλα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά.
🔸DES
Το DES (Διαιθυλοστιλβεστρόλη), μια συνθετική μορφή οιστρογόνου, συνταγογραφείτο σε έγκυες γυναίκες για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, έως το 1971, για την πρόληψη επιπλοκών όπως ο πρόωρος τοκετός. Περίπου 5 έως 10 εκατομμύρια έγκυες γυναίκες και παιδιά εκτιμάται ότι έχουν εκτεθεί στο φάρμακο το οποίο (όπως γνωρίζουμε τώρα) διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα και συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου σε γυναίκες.
🔸MERIDIA
Το FDA απέσυρε το Meridia της εταιρείας Abbott από την αγορά το 2010, έπειτα από 13 χρόνια που συνταγογραφείτο καθημερινά ως κατασταλτικό της όρεξης για θεραπεία της παχυσαρκίας. Το φάρμακο συνδέθηκε με 16% αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αρρυθμιών, εγκεφαλικών και καρδιακής ανακοπής.
🔸FEN-PHEN
Ακόμα ένα φάρμακο απώλειας βάρους, το Fen-Phen (φαινφλουραμίνη / φαιντερμίνη) μεσουρανούσε κατά τις δεκαετίες 1980 και 1990, πριν απαγορευθεί επίσημα το 1997. Το φάρμακο είχε καταναλωθεί από εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πριν γίνει αντιληπτό ότι προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην αορτική βαλβίδα. Πάνω από 50.000 μήνυσαν την εταιρεία, η οποία κρίθηκε τελικά ένοχη.
🔸POSICOR
Το Posicor της Roche, για τη θεραπεία της υπέρτασης, κυκλοφόρησε μόνο ένα χρόνο πριν αποσυρθεί. Λήφθηκε από 200.000 ανθρώπους και συνδέθηκε με 123 θανάτους. Το φάρμακο είναι δυνητικά θανατηφόρο αν συνδυαστεί με κάποιο από 25 άλλα φάρμακα, παρότι ενδεχομένως είναι ασφαλές αν ληφθεί μόνο του.
Η παράθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων, αποτελεί σημείο αναφοράς, ως προς το τι μπορεί "να πάει στραβά" όταν τα φάρμακα / εmβόλια διοχετεύονται στην αγορά ΧΩΡΊΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΎΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΕΣ ΜΕΛΈΤΕΣ...
"Οὐ δώσω δὲ οὐδὲ φάρμακον οὐδενὶ αἰτηθεὶς θανάσιμον, οὐδὲ ὑφηγήσομαι ξυμβουλίην τοιήνδε" ~Ιπποκράτης~
(Ανώνυμος εκπαιδευτικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .