Σάββατο, Μαΐου 29

Γιατί το υπερβολικό αλάτι κάνει κακό στην οργανισμό μας

Γιατί το υπερβολικό αλάτι κάνει κακό στην οργανισμό μας

Ζήσης Ψάλλας

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή κάνει κακό στην υγεία αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που ξέρουν το γιατί. Αυτό που περιέχει το αλάτι και κάνει κακό στην υγεία είναι το νάτριο. Ακολουθούν μερικά πράγματα που κάνει το αλάτι στο σώμα.

Με το κυκλοφορικό σύστημα, τα αποτελέσματα του αλατιού είναι "ένα πρόβλημα υδραυλικών εγκαταστάσεων", ανέφερε ο Δρ. Fernando Elijovich, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Η καρδιά είναι η αντλία και τα αιμοφόρα αγγεία είναι οι σωλήνες. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται εάν αυξήσετε την ποσότητα αίματος που πρέπει να μετακινηθεί μέσω των σωλήνων. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται επίσης εάν μειωθεί το άνοιγμα των σωλήνων.

Το αλάτι κάνει και τα δύο. Όταν υπάρχει υπερβολικό αλάτι στο σώμα, η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα στον ίδιο χρόνο, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Και με την πάροδο του χρόνου, το αλάτι περιορίζει το άνοιγμα των αγγείων.

Πέρα από την καρδιά, η περίσσεια αλατιού μπορεί να στρεσάρει τα νεφρά. Μέρος της λειτουργίας των νεφρών είναι να εκκρίνουν το αλάτι έξω από το σώμα. 

Το αλάτι μπορεί επίσης να απειλήσει τον εγκέφαλο βλάπτοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί επίσης να αλλάξει τη συμπεριφορά του εγκεφαλικού στελέχους, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας αλατιού και της αρτηριακής πίεσης.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου παίζουν ρόλο στη φλεγμονή που προκαλείται από το αλάτι και επίσης παίζουν ρόλο στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι μηχανισμοί για το πώς το αλάτι επηρεάζει το σώμα δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να τρώνε αλάτι χωρίς να βλέπουν την αρτηριακή τους πίεση να αυξάνεται. Άλλοι μπορεί να έχουν «ευαισθησία στο αλάτι», που σημαίνει ότι ακόμα και μια μέτρια πρόσληψη να τους προκαλεί υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Η American Heart Association αναφέρει ότι το ιδανικό ημερήσιο όριο είναι 1.500 mg για το νάτριο. Ωστόσο, οι Αμερικανοί τρώνε κατά μέσο όρο 3.400 mg νατρίου την ημέρα. Διαβάστε λοιπόν τις ετικέτες. Και να γνωρίζετε ότι μόνο και μόνο επειδή ένα προϊόν έχει την ένδειξη "χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο" δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας..zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .