Χαράλαμπος Γώγος: Με ποιο ποσοστό ανοσίας θα πετάξουμε τις μάσκες

μασκα

Το 80%-85% πρέπει να φτάσει το ποσοστό ανοσίας στον κορονοϊό για ξεφορτωθούμε τις μάσκες, δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα από τον Ιούνιο θα υπάρξουν σε άλλα ανοίγματα, ενώ στα μέσα του καλοκαιριού οι πολίτες θα έχουν κι άλλους βαθμούς ελευθερίας.

«Πρέπει να είναι πάνω από 60% και να φτάνει ίσως το 80%-85% με τα δεδομένα του μεταλλαγμένου ιού που είναι πολύ μεταδοτικός. Αλλά κι αυτό δεν είναι σίγουρο γιατί διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα των μασκών, ενώ αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, δήλωσε: «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, μεγαλύτερη από αυτήν που περιμέναμε, σε ορισμένες περιοχές και η ελάττωση της καμπύλης δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε. Παρόλα αυτά υπάρχει μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων, αλλά και των σκληρών δεικτών, όπως είναι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι κτλ.  Είναι μεν πολλά ακόμα τα κρούσματα, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τεστ, αλλά και τις συνέπειες των ανοιγμάτων. Παρόλα αυτά δεν είδαμε αύξηση, αλλά σταθεροποίηση και μικρή ελάττωση. Επομένως, τα πράγματα δεν είναι άσχημα», τόνισε ο κ. Γώγος.
Σημαντική η επόμενη εβδομάδα για τα ανοίγματα
Όπως υπογράμμισε, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε άλλα ανοίγματα, όπως η μουσική στα μπαρ, τα επιπλέον άτομα σε γάμους κ.ά. «Παρακολουθούμε τα δεδομένα κι έρχεται μια εβδομάδα που είναι πολύ σημαντική γιατί θα έχουμε στα χέρια μας σημαντικά δεδομένα από σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θα δούμε πώς πάνε οι δείκτες την επόμενη εβδομάδα. Οι προγνωστικοί δείκτες που έχουμε είναι αρκετά καλοί, οπότε υπάρχει αυτός ο προγραμματισμός. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και η δυνατότητα για αλλαγές. Με τα τρέχοντα δεδομένα, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε με ανοίγματα.»

«Το 65% δεν είναι ικανοποιητικό ποσοστό»
Ερωτηθείς αν στα μέσα του καλοκαιριού, μετά τον Ιούνιο, μπορούμε να έχουμε κι άλλους βαθμούς ελευθερίας, ο κ. Γώγος απάντησε θετικά, καθώς όπως είπε, έχουμε ταχύτατη αύξηση των εμβολιαζόμενων. «Ωστόσο, υπάρχει θέμα με τις κατηγορίες των πολιτών άνω των 60-65 ετών, οι οποίοι πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Το ποσοστό του 65% δεν είναι ικανοποιητικό. Επομένως υπάρχει ένα κενό εμβολιαστικό που πρέπει να καλυφθεί σύντομα», ανέφερε.