Παρασκευή, Μαΐου 14

Διασυρμός της χώρας για την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης – «Ειδικοί καταγγέλλουν ιεροσυλία» γράφει η Le Monde


Μετά το άρθρο της Liberation που κατακεραυνώνει τις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Λίνας Μενδώνη για την «τσιμεντοποίηση» της Ακρόπολης, με επιστήμονες να σχολιάζουν τις παρεμβάσεις που γίνονται χαρακτηρίζοντας τις ως «έγκλημα», μιλώντας για καταστροφή του Ιερού Βράχου, αυτή τη φορά με το θέμα ασχολείται και η κεντροδεξιά Le Monde. Με αιχμηρά σχόλια αναφέρεται εκτενώς σε όσα λαμβάνουν χώρο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Το δημοσίευμα της Le Monde με τίτλο «Στην Ακρόπολη, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μιλούν για ιεροσυλία» και υπότιτλο «Αισθητική καταστροφή», το οποίο υπογράφει η Roxana Azimi, αναφέρει: «Akropolis SOS. Είναι η κραυγή, απελπισμένη, που σήμερα φέρνει κοντά τους λάτρεις της Ακρόπολης που αντιμετωπίζουν το έργο ανακαίνισης που επικυρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και του οποίου το έργο θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο. Στα αξιοθέατα τους, η μαρμάρινη ανακατασκευή της σκάλας που οδηγεί στην κορυφή, μια παρέκκλιση κληρονομιάς σε συνδυασμό με μια ιστορική παρερμηνεία».

Και συνεχίζει: «Το ίδιο είχε ήδη προκύψει ενάντια στον καθορισμό των περιπάτων που ξεκίνησε το 2020, το οποίο, σύμφωνα με αυτούς, καταστρέφει την αισθητική των ερειπίων χωρίς να διευκολύνει την πρόσβαση για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Πριν είναι πολύ αργά, 133 διεθνείς ειδικοί παροτρύνουν, με ανοιχτή επιστολή, το ελληνικό κράτος να αναστείλει την ενέργειά του, που θεωρείται ασέβεια και επικίνδυνη».

Μένει να δούμε αν κι αυτή τη φορά η υπουργός Πολιτισμού θα δώσει κάποια απάντηση, μιας και στο δημοσίευμα της Liberation εμφανώς ενοχλημένη είχε αποστείλει εκτενή επιστολή στην εφημερίδα, εγκαλώντας την. Η Λίνα Μενδώνη είχε επιτεθεί στον συντάκτη του ρεπορτάζ, Fabien Perrier, την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα και τον αρχιτέκτονα, Τάσο Τανούλα, δηλώσεις των οποίων φιλοξένησε η Libération, υποστηρίζοντας ότι ο συντάκτης εξέφρασε την προσωπική του άποψη για τα έργα της Ακρόπολης και «δε μερίμνησε να ελέγξει την αξιοπιστία των πηγών του» 

Πηγή:thepressproject.gr


Η Σφήκα: Επιλογές

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .