Δευτέρα, Μαΐου 17

Γιατί διπλασιάστηκε η τιμή των self-test


 Γράφει η 'Ολγα Μαύρου

Όταν εξαγγέλθηκαν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) η πολιτεία δεσμεύτηκε ότι θα είναι για δύο μήνες δωρεάν και ότι παράλληλα (ή εν συνεχεία) θα πωλούνται σε όσους ενδιαφέρονται προς 5,5 έως 7,50 ευρώ έκαστο.

Σήμερα όμως, έγινε γνωστό ότι θα τιμώνται από 9.5 έως 12 ευρώ, κάτι που γεννά εύλογα απορίες: Πώς κάτι που αγοράζεται από την πολιτεία προς 3 ευρώ το τεμάχιο, άρα και από άλλους εισαγωγείς μαζικών ποσοτήτων 

–έστω και διαφορετικών τεστ αλλά ουσιαστικά της ίδιας “οικογένειας” και τεχνολογίας – φτάνει στον καταναλωτή σε υπερτριπλάσια τιμή; Τι μεσολάβησε και αίφνης ανατιμήθηκε το αυτοδιαγνωστικό τεστ κατά τουλάχιστον 200%, δηλαδή από 5.5 στα 10 ευρώ ή και στα 12 όπως είπαν στο SLpress κάποια φαρμακεία;

Αυτό διαπιστώθηκε σήμερα και από γονείς που ενδιαφέρθηκαν για δεύτερο τεστ “για ώρα ανάγκης” σε περίπτωση που ακυρωθεί το πρώτο λόγω κάποιου λάθους τους στο χειρισμό, καθώς το κάνουν στους εφήβους που αρχίζουν μαθήματα οσονούπω. Επειδή για να πάνε στο σχολείο οι έφηβοι είναι απαραίτητο να έχουν δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα και “ουδέν λάθος αναγνωρίζεται” σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με το αντιδραστήριο καθ΄αυτό ή με τον τρόπο λήψης, κάποιοι γονείς σκέφτηκαν για καλό και για κακό “να δώσουν κι ένα τάληρο να υπάρχει ένα δεύτερο καβάντζα”.

Όμως, τότε έμαθαν ότι θα δώσουν δεκάρικο και ο προϋπολογισμός ανατρέπεται αν κάνεις π.χ. ένα λάθος χειρισμό την εβδομάδα. Το θέμα είναι ότι όσα εισάγει φθηνά η πολιτεία δεν πωλούνται προς το παρόν και τα περισσότερα φαρμακεία εισάγουν άλλα, είτε με πτύελο, είτε με ρινοφαρυγγική λήψη, και ανάλογα με το τεστ που φέρνουν, καθορίζεται και η τιμή, από 9,5 έως 12 ευρώ.

Self test και αγορά

Σε σύγκριση με τα τεστ που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα προς 25 ευρώ (επειδή χρεώνεται και η “τεχνογνωσία” για τη λήψη), τα 12 ευρώ είναι λίγα. Όμως, ο πολίτης τα κάνει μόνος (άρα ενδέχεται να κάνει και κάποιο λάθος στο χειρισμό) και δεν είναι σαφές αν όλα αυτά τα τεστ που θα πωλούνται προς 10-12 ευρώ θα έχουν έστω την αξιοπιστία του 75% που έχουν τα συνήθη rapid test του ΕΟΔΥ.

Πάντως όπως μας είπαν οι φαρμακοποιοί ότι ο κόσμος εκδήλωσε πολύ έντονο ενδιαφέρον για αγορά και γι΄ αυτό προχωρούν σχεδόν όλα τα φαρμακεία  σε μεγάλες παραγγελίες. Μέχρι σήμερα ο πολίτης θα έπρεπε ή να δίνει 25 ευρώ σε ιατρικά κέντρα ή να παραγγέλλει μέσω διαδικτύου. Τα φαρμακεία δεν έφερναν τεστ, επειδή η κυβέρνηση είχε αναθέσει την διενέργεια αυτής της πολύ απλής εξέτασης, σε ιατρικά κέντρα και στον ΕΟΔΥ.

Τώρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ελήφθη και στην Ελλάδα απόφαση να διατεθούν μαζικά τα τεστ κιτ στους πολίτες, ώστε με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να εξασφαλιστεί μια ελαχίστη συμπληρωματική πρόληψη διασποράς. Επισημαίνεται ότι εδώ και δύο μήνες στη Γερμανία (όπου πωλουνται 25 ευρώ η πεντάδα) και άλλες χώρες τα διαθέτουν στα σούπερ μάρκετ.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .