Σάββατο, Μαΐου 8

Οι ιδρυτές startups βάζουν την Αθήνα στα ραντάρ τους

της Νατάσας Φραγκούλη

Μπορεί οι founders νεοφυών εταιρειών να έχουν στραμμένες τις κεραίες τους προς το Λονδίνο και το Βερολίνο ως τις δημοφιλέστερες πόλεις για την ίδρυση της startup τους, ωστόσο, και η Αθήνα κινείται ανοδικά στον χάρτη των προτιμήσεών τους. Για το 2020 η Αθήνα καταλαμβάνει την 32η θέση ανάμεσα σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις, που προτιμούν οι ιδρυτές startup για να εγκαταστήσουν την εταιρεία τους.

Μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ 2019 και 2020, η Αθήνα κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των founders περιοχών όπως για παράδειγμα η ΝΑ Ευρώπη, κερδίζοντας πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις προτιμήσεις τους.

«Τα μεσογειακά hubs είναι κατακερματισμένα, καθώς μόνο η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα συγκεντρώνουν ένα σημαντικό ποσοστό συγκέντρωσης των προτιμήσεων των founders -18% έκαστη. Αξιοσημείωτη είναι, πάντως, η αύξηση της δημοτικότητας της Αθήνας (+ 5%) και της Λευκωσίας (+ 4%), οι οποίες φαίνεται να έχουν προσελκύσει περισσότερη προσοχή το 2020 από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά το “2021 Startup Heatmap Europe Report”.

Βέβαια η ελληνική πρωτεύουσα απέχει μακράν των ευρωπαϊκών πόλεων, που λειτουργούν ως «μαγνήτης» για τους ιδρυτές νεοφυών εταιρειών. Τον τίτλο της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που προτιμούν κατά κύριο λόγο οι founders κερδίζει για το 2020 το Βερολίνο.

Η γερμανική πρωτεύουσα εκθρόνισε το περασμένο έτος το Λονδίνο από την πρώτη θέση της κατάταξης, που κρατούσε μέχρι το 2019, παίρνοντας τα ηνία ως η πιο αγαπημένη πόλη για τους founders startup εταιρειών. Οι επόμενες πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις για τους επιχειρηματίες είναι το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη.

Αλλαγή κορυφής

To 2020 το Βερολίνο αναδείχθηκε η πιο δημοφιλής πόλη για τα startups της Ευρώπης, με το Λονδίνο να χάνει τα σκήπτρα που κρατά παραδοσιακά -προφανώς εξαιτίας του Brexit. Το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη παραμένουν τα δύο κυριότερα hubs για τις νεοφυείς εταιρείες, τα οποία αμφισβητούν Βερολίνο και Λονδίνο.

Ακολουθούν το Μόναχο, η Λισσαβόνα και το Παρίσι, ενώ στην όγδοη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη, στην ένατη το Ταλίν της Εσθονίας και στη δέκατη η Στοκχόλμη. Εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των founders είναι και τα hubs του Δουβλίνου, της Βιέννης, της Μαδρίτης, της Κοπεγχάγης και του Τελ Αβίβ, που ακολουθούν στις επόμενες θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Όσον αφορά τη δεξαμενή των διαθέσιμων ταλέντων, η μελέτη μετρώντας τον αριθμό των προγραμματιστών ανά πόλη, ανακηρύσσει πρωταθλητή το Λονδίνο με 357.900 προγραμματιστές, ενώ ακολουθεί το Παρίσι (με 268.600), το Άμστερνταμ (με 216.800) και η Κολωνία (165.900 προγραμματιστές).

Σύμφωνα με το “2021 Startup Heatmap Europe Report”, η ευρωπαϊκή πόλη που προτιμούν οι γυναίκες founders είναι η Βιέννη, με 34%, ενώ ακολουθεί η Βουδαπέστη με 30% και το Όσλο με 26%.

moved.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

    Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .