Πέμπτη, Ιουνίου 3

1.000 «λουκέτα» και πλέον στην εστίαση

φωτ. Reuters  

Πάνω από 1.000 «λουκέτα» μετρά ο κλάδος της εστίασης πανελλαδικά, σύμφωνα με τον πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργο Καββαθά, ενώ την ίδια ώρα παραμένει ανενεργό ένα περίπου 20%-25% των επιχειρήσεων, επιχειρήσεις που είτε διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους είτε δραστηριοποιούνται στον κλάδο του catering.

Ειδικά οι τελευταίες παραμένουν στην ουσία 15 μήνες κλειστές και χάνουν και δεύτερη σεζόν. Η «λυπητερή» για τον κλάδο μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι ακόμη χειρότερη -δηλαδή περισσότερα «λουκέτα»- μετά το τέλος της θερινής περιόδου, όταν πλέον θα μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα απολογισμός των επιχειρήσεων για το τι κατάφεραν να περισώσουν το φετινό καλοκαίρι και εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πολλά, φυσικά, θα εξαρτηθούν και από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Οι πιέσεις σε αυτούς που άνοιξαν 

Την ίδια ώρα, βεβαίως, ακόμη και οι επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει βρίσκονται αντιμέτωπες με σειρά προβλημάτων, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και  τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιο Πέτσα  ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος  Καββαθάς μαζί με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου. Ειδικότερα, τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ και του ΕΕΑ είναι τα εξής:

– Να υπάρξει υποχρεωτική απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα τέλη καταλήψεων κοινοχρήστων χώρων των Δήμων και από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα των lockdown (Μαρτίου – Μαΐου 2020 και Νοεμβρίου 2020 έως τον Ιούνιο 2021).

– Επαναφορά της ρύθμισης των χρεών προς ΟΤΑ του άρθρου 165 του Ν. 4764/23.12.2020 που βεβαιώθηκαν ή μη ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 30/6/2021.

– Να τροποποιηθεί το άρθρο 55 του Ν. 4483/31.7.2017, ώστε να καταργηθεί η αφαίρεση άδειας χρήσης κοινοχρήστων χώρων, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός του έτους.

-Να τροποποιηθεί το άρθρο 49 του Ν. 4795/17.4.2021 με το οποίο παρατάθηκαν οι επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων των Ο.Τ.Α, με κατάργηση των περιορισμών χρονικών ορίων και την εφαρμογή της παράτασης για 2 έτη ανεξαρτήτως χρόνου λήξης της μίσθωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών  κ. Σ. Πέτσας, συμφώνησε ώστε να υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση  των ζητημάτων που τέθηκαν  από τους εκπροσώπους της  ΠΟΕΣΕ  και ΕΕΑ.

Παράλληλα    αναφορά έγινε και σε άλλα θέματα που  απασχολούν τον κλάδο της εστίασης  (όπως αλλαγή του Π.Δ. 180/79 για την σφράγιση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος(ΚΥΕ), τα Δημοτικά τέλη, τα υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις αυτών ).

Μάλιστα συμφωνήθηκε  τις επόμενες ημέρες  να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη με στόχο  την  διεξοδική συζήτηση και επίλυση και των θεμάτων αυτών.

Δυσαρέσκεια εκφράζεται τέλος από τον κλάδο για το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει απαγόρευση της αναπαραγωγής μουσικής, αλλά και το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις αντί για την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων αποστάσεων ανάμεσα στα τραπέζια

 moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .