Δευτέρα, Ιουνίου 28

Πάνω από 1.000 άτομα στο Βέλγιο υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν αστροναύτες

.newsville.be

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Ευρωπαίων στην πρόκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για νέους αστροναύτες. Συνολικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, 22.589 άτομα έκαναν αίτηση μέσω Διαδικτύου, εκ των οποίων 17.170 άνδρες (76%) και 5.419 γυναίκες (24%).

Η ESA εμφανίστηκε ενθουσιασμένη από τη μεγάλη συμμετοχή, η οποία ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη αίτηση για Ευρωπαίους αστροναύτες που είχε

γίνει το 2008 (τότε είχαν κάνει αίτηση 8.413 υποψήφιοι). Η επιλογή των νέων υποψηφίων αναμένεται να έχει γίνει έως το τέλος του 2022.

Στο Βέλγιο, 1.019 άτομα απάντησαν στην πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, εκ των οποίων 234 (ή το 23% των βελγικών αιτήσεων) ήταν γυναίκες. Επιπλέον, δέκα ήταν οι υποψήφιοι από το Βέλγιο που υπέβαλαν αίτηση για την θέση του αστροναύτη με σωματική αναπηρία.

«Η δημιουργία μιας δεξαμενής αστροναυτών, παράλληλα με την επιλογή και ενός αστροναύτη με σωματική αναπηρία, παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στους υποψηφίους μας από ποτέ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ESA, Josef Aschbacher, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός ήθελε να προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα αιτούντων.

«Ωστόσο, όπως φαίνεται από τους αρχικούς αριθμούς, υπάρχει ακόμη τεράστιος ανταγωνισμός για αυτούς τους πολυπόθητους ρόλους στο διάστημα», είπε.

Όλοι οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο και τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρίας στις φυσικές επιστήμες, την ιατρική, τη μηχανική, τα μαθηματικά ή την επιστήμη των υπολογιστών.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αστροναύτες προέρχονται από τη Γαλλία (7.137) και ακολουθούν Γερμανία (3.700), Βρετανία (1.979), Ιταλία (1.860), Ισπανία (1.344) και Βέλγιο (1.019). Όσον αφορά την Ελλάδα, υποβλήθηκαν 280 αιτήσεις, οι 220 από άνδρες (78,6%) και οι 60 από γυναίκες (21,4%).

Η επόμενη φάση της διαδικασίας επιλογής θα περιλαμβάνει ψυχολογικά τεστ, θα ακολουθήσουν πρακτικά και ψυχομετρικά τεστ, μετά ιατρική αξιολόγηση και τέλος δύο γύροι συνεντεύξεων. Μετά το αρχικό «ξεσκαρτάρισμα» των υποψηφίων, αναμένεται ότι τουλάχιστον 1.500 θα περιληφθούν σε αυτή τη μακρά ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής.

Η ESA έχει σήμερα επτά ενεργούς αστροναύτες, ένας εξ αυτών, ο Γάλλος Thomas Pesquet, βρίσκεται αυτή την περίοδο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Υπάρχουν επίσης δύο Ιταλοί, ο Luca Parmitano και η Samantha Cristoforetti, δύο Γερμανοί, o Alexander Gerst και ο Matthias Maurer, ένας Δανός, ο Andreas Mogensen, και ένας Βρετανός, ο Timothy Peake.

Σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που απευθύνεται σε όλες τις μελλοντικές γυναίκες υποψήφιες, η Ιταλίδα Samantha Cristoforetti είπε: «Μην πείτε ποτέ στον εαυτό σας ότι δεν είστε αρκετά καλές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .