Τετάρτη, Ιουνίου 16

Μας έφερε στον Μεσαίωνα ο Κούλης !- Μητσοτάκης: Οι 10 τολμηρές τομές του εργασιακού νομοσχεδίου - Ποιοί θα εργάζονται Κυριακές

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τα 129 άρθρα του το νομοσχέδιο οικοδομεί στην Ελλάδα ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, ενώ η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία.

Το εργασιακό νομοσχέδιο απαντά στις προκλήσεις του παρόντος, στα ζητούμενα του μέλλοντος, ξεπερνά τον «μεσαίωνα» και θέτει κανόνες στη «ζούγκλα» που ισχύει σήμερα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε όσοι αμφισβητούν αυτή την πραγματικότητα αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης ενός καθεστώτος που και οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι με τα 129 άρθρα του το νομοσχέδιο οικοδομεί στην Ελλάδα ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Κυρώνει δυο εμβληματικές συμβάσεις που αφορούν την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία ενώ δρομολογεί δέκα τολμηρές τομές που θωρακίζουν τους εργαζόμενους.

Τομή πρώτη:

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος «χτυπώντας ταυτόχρονα τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες αλλά και την εισφοροδιαφυγή». Στο εξής οι ώρες απασχόλησής θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να μεσολαβεί κανείς στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας. Καταργείται κάθε αυθαιρεσία και υιοθετείται ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ.

Τομή δεύτερη:

Η αναδιάρθρωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Παύει να ανήκει στον εκάστοτε υπουργό και γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή.

Τομή τρίτη

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να διευθετεί ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του. Έτσι μπορεί να εργαστεί έως δυο ώρες περισσότερο που θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια ώστε να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες. Μια επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί πιο έντονα όταν χρειάζεται και ο εργαζόμενος να έχει ελεύθερες έως και 3 μέρες την εβδομάδα. Ευνοεί τα εποχικά επαγγέλματα και διευκολύνει μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων.

Τομή τέταρτη

Εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης. Για τους πρώτους έως τώρα ήταν μόνο λίγα μεροκάματα και για τους δεύτερους οι ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η δεξιά κυβέρνηση αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα.

Τομή πέμπτη

Ένα νέο εργασιακό πεδίο αποκτά το δικό του ρυθμιστικό πλαίσιο. Τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά σε courier και delivery θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα από τις επιχειρήσεις ενώ θα εργάζονται με ασφάλιση και εφόσον το επιθυμούν με συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Τομή έκτη

Άδεια πατρότητας

Θεσπίζεται για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται για ένα εξάμηνο ενώ θα δικαιούνται γονική άδεια με επιδότηση και οι δύο γονείς. Οι γυναίκες προστατεύονται από βία και παρενοχλήσεις. Απαγορεύεται απόλυση εγκύου και νέας μητέρας και το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και για παρένθετη μητέρα ή για υιοθεσία.

Τομή έβδομη

Εναρμόνιση αριθμού υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως με τις ανάλογες προσαυξήσεις στην αμοιβή των εργαζομένων. Στην απέναντι όχθη όταν υπάρχει υπέρβαση θα αποζημιώνονται με βάση το 120% αντί για 80 του ημερομισθίου.

Τομή όγδοη

Τηλεργασία

Η Ελλάδα γίνεται πρωτοπόρα στους κανόνες της τηλεργασίας. Θα είναι υποχρεωτική μόνο για λόγους υγείας και η υποδομή βαρύνει τον εργοδότη. Θα ισχύσει το δικαίωμα στην αποσύνδεση όπως ήδη συμβαίνει σε χώρες όπως η Ισπανία. Δεν θα μπορέι ο εργοδότης να ενοχλεί συνέχεια από απόσταση τον εργαζόμενο και προβλέπονται οι τεχνικές διαδικασίες ώστε η επικοινωνία να ολοκληρώνεται αυτόματα μετά το πέρας της.

Τομή ένατη

Εργασία την Κυριακή.

Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν καις την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις μεσογειακές χώρες.

Η σχετική λίστα διευρύνεται, όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά. Η αμοιβή τους προσαυξάνεται κατά 75% και κάθε εργάσιμη ημέρα θα αναπληρώνεται με μια μέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα.

Τομή δέκατη

Συνδικαλισμός

Το δεκάλογο ολοκληρώνει η δημοκρατική διαφάνεια στο σημερινό σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Θεσπίζονται δικλείδες ασφαλείας που αποτρέπουν κατάχρηση των κινητοποιήσεων που περιθωριοποιούν δίκαια αιτήματα. Υπάρχουν πρόνοιες ώστε οι διεκδικήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Το δημόσιο συμφέρον είναι συμφέρον όλων, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όταν μια απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβαθμίου σωματείου. Η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία, σημέιωσε

Στις εταιρίες κοινής ωφέλειας θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφάλειας και δεν θα πνίγονται οι δήμοι στα σκουπίδια, δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες όλοι οι πολίτες όταν ένα σωματείο διεκδικεί κάποιπ αίτημα. Οι κινητοποιήσεις θα αποφασίζονται με συμμετοχή των εργαζομένων και όχι σε κλειστά γραφεία.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/mitsotakis-oi-10-tolmires-tomes-tou-ergasiakou-nomosxediou-poioi-tha-ergazontai-kyriakes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .