Κυριακή, Ιουνίου 13

Με 70% εμβολιασμένους επιβλήθηκε lockdown στη Σεϋχέλλες


 Γράφει η Όλγα Μαύρου

Οι 98.000 κάτοικοι των 115 νησιών που αποτελούν τις Σεϋχελλες ζουν από τον τουρισμό και την αλιεία, οπότε σε αντίθεση με τη γειτονική Μαδαγασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας προτιμάει τα μαντζούνια και τους “θαυματουργούς” χυμούς, στις Σεϋχέλλες έκαναν αγώνα δρόμου για να προστατευθούν από το Covid-19. Εμβολιάσθηκαν επί τροχάδην με δανεικά και δωρεάν εμβόλια, ώστε το κράτος να επιβιώσει οικονομικά ως covid free προορισμός.

Η πολιτεία κατάφερε να εμβολιάσει σχεδόν πάνω από το 70% του γενικού πληθυσμού με μια ή και δύο δόσεις τους περισσότερους και έτσι καταγράφηκαν μόλις 28 θάνατοι μέχρι σήμερα. Όμως προχθές η κυβέρνηση επέβαλε lockdown καθώς σημειώθηκαν αίφνης 600 κρούσματα τα οποία χθες έφθασαν τα 1.068, αντί για τα 15-20 που καταγράφονταν ημερησίως στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι απόλυτοι αριθμοί δεν είναι υψηλοί, όταν μάλιστα αναλογίζεται κανείς ότι στην Ινδία οι ασθενείς πέφτουν κάτω σαν τις μύγες, πολλοί στο δρόμο, ψάχνοντας πόρτα-πόρτα για οξυγόνο και ρεμδεσιβίρη. Όμως οι Σεϋχέλλες μας αφορούν άμεσα, όπως και όλο τον πλανήτη, γιατί λογικά έπρεπε εκεί να είχε επιτευχθεί η πολυπόθητη συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης. Συγκεκριμένα έχει εμβολιασθεί με δύο δόσεις πάνω από το 61% του γενικού πληθυσμού και με μία δόση πάνω από το 70%.

Τα ποσοστά όμως είναι πολύ υψηλότερα στον πληθυσμό των ενηλίκων, καθώς αυτό το 61% και 70% αφορά στο γενικό πληθυσμό, δηλαδή από βρέφη μέχρι υπερήλικες. Εντούτοις στις Σεϋχέλλες οι ανήλικοι αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της χώρας. Αν αφαιρεθούν λοιπόν αυτοί οι 24.000 ανήλικοι, οι ενήλικες είναι 74.000 και από αυτούς τεκμαίρεται ότι έχει εμβολιασθεί σχεδόν το 85%.

Όμως αυτό το ποσοστό δεν είναι επίσημο, καθώς δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εμβολιασθέντων ανά ηλικιακή ομάδα και η χώρα δίνει δημογραφικά στοιχεία για μέχρι τα 15 έτη ως παιδιά, και η επόμενη ηλικιακή ομάδα είναι από 15 έως 25 ετών. Παράλληλα δεν δίνει στοιχεία για το ποιους θεωρεί ενήλικες και εμβολιαζόμενους (πιθανόν να εμβολιάζει και τους άνω των 15). Αν εμβολιάζονται και οι 15χρονοι, τότε το ποσοστό των εμβολιασθέντων “ενηλίκων” ειναι μεταξύ 70% και 75% και όχι 85%.

Γιατί νοσούν οι εμβολιασθέντες;

Γιατί λοιπόν ξαφνικά αυξήθηκαν τα κρούσματα; Ένας παράγοντας είναι ότι η ισημερινή χώρα έχει πάρα πολλούς μετανάστες, οι οποίοι έρχονται εποχικά ή και με άδεια παραμονής, χωρίς όμως να είναι ήδη εμβολιασμένοι. Σημαντικό ρόλο μπορεί να έχει παίξει μια ιδιαιτερότητα που συνδέει το τρέχον πρόβλημα με την ινδική μετάλλαξη: το 1/4 του εργατικού και του εποχικού δυναμικού της χώρας είναι νεαροί Ινδοί μετανάστες. Στις 29 Απριλίου η χώρα ανακοίνωσε ότι θα δέχεται τουρίστες ή μετανάστες από Ινδία, Πακιστάν και Μπανγκλαντές μόνον έναν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την δεύτερη δόση του εμβολίου τους. Πιθανόν αυτή η απόφαση να ελήφθη πολύ αργά.

Παράλληλα, ίσως έπαιξαν ρόλο και τα εμβόλια στα οποία στηρίχθηκε η χώρα και που ίσως δεν καλύπτουν έναντι του ινδικού στελέχους με τις δύο ύπουλες μεταλλάξεις (αυτές το καθιστούν ιδιαίτερα ευέλικτο σε μεταδοτικότητα και αντιστάσεις). Όμως οι Σεϋχέλλες είναι ευάλωτες και σε ένα ακόμη στέλεχος που χαρακτηρίζεται εξίσου μεταδοτικό και ανθεκτικό στα εμβόλια: το νοτιοαφρικανικό. Για το νοτιοαφρικανικό όλες οι εταιρείες έχουν έμμεσα σηκώσει τα χέρια ψηλά, κάνοντας την αόριστη δήλωση ότι «μάλλον καλύπτεται από το εμβόλιο, αλλά διερευνούμε την παρασκευή και χορήγηση μιας επιπλέον ενισχυμένης δόσης ειδικά για αυτό, αν χρειασθεί».

Το AstraZeneca αποδείχθηκε πάντως σε έρευνα αποτελεσματικό μόλις στο 10% του πληθυσμού των εθελοντών έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Στην σχετική έρευνα (στη Νότιο Αφρική) καταγράφηκε ότι νόσησαν πολλοί εμβολιασθέντες και με τις δύο δόσεις, αλλά κανείς δεν πέθανε. Το γεγονός ότι δεν σημειωθήκαν θάνατοι, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ίσως δεν είναι ενδεικτικό της αποτροπής σοβαρής νόσου ή θανάτου, γιατί όλοι οι συμμετέχοντες στην κλινική έρευνα ήταν σχετικά νέοι και κανείς δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον, το εμβόλιο αυτό απαιτεί στην πράξη σχεδόν 4 μήνες για να αποδώσει, δηλαδή η δεύτερη δόση χορηγείται 3 μήνες μετά την πρώτη και εν συνεχεία απαιτούνται δύο εβδομάδες για ανάπτυξη αντισωμάτων. Πιθανόν στις Σεϋχέλλες να εμβολίασαν μεν πολλούς, αλλά να μην παρήλθε το κρίσιμο διάστημα που προσφέρει την μάξιμουμ δυνατόν ανοσία. Το κράτος δεν είχε χρήματα για αγορές εμβολίων, κατάφερε εν τάχει να εμβολιάσει πολύ υψηλό ποσοστό των 98.000 κατοίκων της χώρας με δωρεές εμβολίων από τα Αραβικά Εμιράτα αλλά και με προμήθειες από το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Έλλειψη στοιχείων

Η χώρα στηρίχθηκε σε δύο εμβόλια: ένα ινδικό που είναι αντίγραφο του AstraZeneca (το ονόμασαν Covishield) και ένα κινεζικό, της Sinopharm, παρόμοιο σε μηχανισμό με το AstraZeneca. Θα είχε μεγάλη σημασία για την παγκόσμια κοινότητα αν γνωστοποιούνταν ποια ακριβώς στελέχη “βασιλεύουν” τώρα στις Σεϋχέλλες και με ποιο εμβόλιο είχαν καλυφθεί οι νοσούντες.

Όμως παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 80% των φορέων είναι ντόπιοι και ότι το 1/3 των κρουσμάτων αφορούσε σε εμβολιασθέντες με δύο δόσεις, δεν ανέφερε άλλες ουσιαστικές λεπτομέρειες και απέδωσε την έξαρση στην μη τήρηση μέτρων και στον εορτασμό του Πάσχα. Άλλα κράτη με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, έχουν διαπιστώσει μεγάλη κάμψη στα κρούσματα και πολύ μικρό ποσοστό λοιμώξεων στους εμβολιασθέντες.

Το Ισραήλ στηρίχθηκε στην Pfizer αλλά η Μεγάλη Βρετανια στηρίχθηκε σε υψηλό ποσοστό και στο AsrtaZeneca. Οι Βρετανοί ξεκίνησαν, συγκεκριμένα, την εκστρατεία τους τον Δεκέμβρη με Pfizer και τον Γενάρη προσέθεσαν το AstraZeneca, ενώ τον τελευταίο μήνα χορηγούν και το Moderna. Εκτιμάται ότι το 70% των εμβολιασθέντων στη Βρετανία έχει λάβει το AstraZeneca. Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει έρευνα (τον Ιανουάριο) σύμφωνα με την οποία, έχει μολυνθεί κατόπιν χορήγησης και των δύο δόσεων της Pfizer μόνον το 0,04 των κρουσμάτων. Νεότερη έρευνα εμφανίζει μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων σε πλήρως εμβολιασθέντες, δηλαδή 8%.

από slpress

 https://teleytaiaexodos.blogspot.com/2021/06/70-lockdown.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .