Τρίτη, Ιουνίου 29

Σε μια... ρεματιά στην Κερατέα βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν! (φώτο)

Σε μια... ρεματιά στην Κερατέα βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν! (φώτο)

Η «ληστεία του αιώνα» είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2012

Μετά από περίπου δέκα χρόνια εντοπίστηκαν οι τρεις κλεμμένοι πίνακες της Εθνικής Πινακοθήκης, οι οποίοι είχαν «κάνει φτερά»τον Ιανουάριο του 2012. 

Τότε, άγνωστοι δράστες είχαν καταφέρει να τρυπώσουν και να αρπάξουν τον πίνακα αξίας 20.000.000 δολαρίων του Πικάσο, καθώς και έναν ακόμη του Μοντριάν, οι αστυνομικές Αρχές κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση δίνοντας τέλος στο θρίλερ «της ληστείας του αιώνα»!

Πλέον τα σπουδαία έργα που εντοπίστηκαν σε μια κρύπτη στην Κερατέα βρίσκονται στο 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ και είναι θέμα ωρών να πάρουν και πάλι τη θέση τους, αυτή τη φορά στο καινούργιο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης. Από τις αστυνομικές Αρχές έγινε γνωστό πως συνελήφθη και ένα άτομο, το οποίο έως αργά χθες το βράδυ ανακρινόταν.

Τον πίνακα, αξίας 20.000.000 δολαρίων, με τίτλο «Γυναικείο κεφάλι», είχε φιλοτεχνήσει το 1939 και είχε χαρίσει ο ίδιος ο μεγάλος ζωγράφος στους Ελληνες, ως προσφορά για την αντίσταση κατά των ναζί. Ωστόσο, στις 9 Ιανουαρίου του 2012 είχε εξαφανιστεί από την Εθνική Πινακοθήκη και η είδηση είχε κάνει για μέρες τον γύρο του κόσμου. Τότε οι αστυνομικές Αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο δύο Αλβανούς διαρρήκτες που μόλις είχαν αποφυλακιστεί, οι οποίοι ήταν και οι βασικοί ύποπτοι. Ωστόσο για εννέα χρόνια δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος, παρά τις έρευνες στα σκοτεινά κανάλια των παράνομων αγοραπωλησιών έργων τέχνης.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ άρχισαν μια προσπάθεια αναζωπύρωσης των ερευνών προκειμένου να βρεθούν τόσο ο πίνακας του Πικάσο όσο και τα άλλα δύο έργα -ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» (1905) από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιτ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια-, τα οποία εκλάπησαν από το δίδυμο των αλλοδαπών φαντομάδων τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη.

Στόχος ήταν τα έργα να εντοπιστούν και να επιστρέψουν στην ανακαινισμένη πλέον Εθνική Πινακοθήκη, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την 24η Μαρτίου, στη συμπλήρωση δηλαδή των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για ένα έργο με ανυπολόγιστη συμβολική αξία για την Ελλάδα.

Ο δράστης

Ποιος όμως είναι ο άνθρωπος που έπεσε στα χέρια των αρχών; Πρόκειται για έναν 49χρονο Έλληνα που στο παρελθόν είχε μπλέξει ληστεία και που δεν φαίνεται να έχει σχέση με το χώρο της τέχνης. Μοιράζει τη ζωή του σε Πόρτο Ράφτη και εξωτερικό, ομολόγησε πως κρύβεται πίσω από τη μεγάλη αρπαγή του Πικάσο και Μοντριάν, από την Εθνική Πινακοθήκη. Ο άνδρας, αρχικά έκρυβε τους πίνακες σε μια αποθήκη στην Κερατέα και στην συνέχεια σε μια ρεματιά για να μην τους βρουν στην κατοχή του.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι δεν κατάφερε ποτέ να τους βγάλει στο εξωτερικό για να τους σπρώξει στη μαύρη αγορά. Ο κλεμμένος από την Εθνική Πινακοθήκη πίνακας του Πικάσο με θέμα το «Γυναικείο κεφάλι» ήταν ένα αντίδωρο του μεγάλου ζωγράφου στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του κατά των δυνάμεων του φασισμού. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα έργο με ανυπολόγιστη συμβολική αξία για την Ελλάδα.

Το «Γυναικείο κεφάλι», διαστάσεων 56x40 εκ., που φιλοτέχνησε το 1939 ο Ισπανός ζωγράφος, αποτυπώνει τη μούσα του, φωτογράφο Ντόρα Μάαρ, με την οποία έζησε μια θυελλώδη σχέση για εννέα ολόκληρα χρόνια. Ενας παράφορος έρωτας που ξεκίνησε στα 54 του χρόνια ενώ εκείνη ήταν μόλις 29 ετών, ο οποίος, αν και έληξε άδοξα, με την ίδια να βυθίζεται για πάντα στα σκοτάδια του εαυτού της και τη μοναξιά, παρέμεινε αιώνια μούσα και η πιο δυνατή σχέση της ζωής του.

Μια σχέση που αποτυπώθηκε σε λευκό καμβά με γαλάζιες και πράσινες αποχρώσεις. Ο ίδιος, έχοντας βιώσει τον Ισπανικό Εμφύλιο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το διασημότερο δημιούργημα του, την «Γκερνίκα», αποφάσισε να δωρίσει το «Γυναικείο κεφάλι» στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για τη στάση του απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Pour le peuple Grec. Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό. Φόρος τιμής από τον Πικάσο), αναφέρει στο πίσω μέρος του καμβά η αφιέρωση που φέρει ημερομηνία 14/10/1939.

 

 https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/998073_ethniki-pinakothiki-etsi-entopisan-oi-arhes-toys-klemmenoys

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .