Παρασκευή, Ιουνίου 11

Αντιδράσεις για την υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς – Φωτιά τα πρόστιμα


Γράφει η Όλγα Μαύρου

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο συγκέντρωσε αμέσως πολλά δυσμενή σχόλια, ειδικά για την υποχρεωτική στείρωση και το πρόστιμο των 1.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες που δεν θα συμμορφωθούν με αυτό. Tα περισσότερα σχόλια χαρακτηρίζουν την υποχρεωτική στείρωση ως απαράδεκτο ακρωτηριασμό του ζώου και τονίζουν το γεγονός ότι τέτοιος νόμος δεν υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αντιδράσεις υπάρχουν και για τη δυνατότητα υιοθεσίας αδέσποτου που πλέον θα είναι παράνομη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης έχει περιθώριο έξι μηνών να στειρώσει το ζώο που αποκτά, εκτός και αν είναι υπερήλικο ή άρρωστο, κάτι που θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 και η επιβολή προστίμων προβλέπεται από το 2024.

Από το σχέδιο νόμου απαλείφθηκε και η διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα δινόταν άδεια σε ερασιτέχνες εκτροφείς για αναπαραγωγή με όρια και προϋποθέσεις. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου τονίζουν ότι το μέτρο αποσκοπεί στο να λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα, όμως πολλοί ειναι εκείνοι που βλέπουν τη “λύση” ως αφύσικη, έντονα επεμβατική (το ιατρικό σκέλος), αλλά και ψυχολογικά βλαπτική καθώς η στείρωση επηρεάζει και την προσωπικότητα του ζώου!

Στείρωση ή …

Εξετάζεται πάντως το ενδεχόμενο να γίνει λίγο ρατσιστικό το νομοσχέδιο, με εξαιρέσεις ανάλογα με τον δήμο κατοικίας του ιδιοκτήτη, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζώου. Αν πρόκειται δηλαδή για σκυλιά εργασίας, για ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή για εκείνα που ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

Με την ίδια απόφαση αφήνεται ένα παραθυράκι αγνώστων διαστάσεων για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, οι οποίοι αποδεδειγμένα εκτρέφουν σκύλους ή γάτες χωρίς να αποβλέπουν στο κέρδος. Δεν αποσαφηνίζεται όμως πως πιστοποιούνται αυτοί οι ιδιοκτήτες έναντι των άλλων, αν και το μέτρο αφορά ουσιαστικά φιλοζωικές οργανώσεις και όχι άτομα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών περιλαμβάνεται και η σήμανση και καταγραφή του ζώου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννησή του.

Για να αποτραπούν οι εγκαταλείψεις ζώων στους δρόμους, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε όποιον δεν μπορεί πλέον να διαθέσει στο σκύλο ή στη γάτα του ικανοποιητική διαβίωση ή αναχωρεί για το εξωτερικό και δεν μπορεί να πάρει το ζώο μαζί του, να αναρτά αγγελία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών. Εάν δεν βρεθεί κάποιος να το υιοθετήσει, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να το αφήσει στον Δήμο με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή 300 ευρώ για την παράδοση σκύλου ή 100 ευρώ για την παράδοση γάτας. Όποιος εγκαταλείπει το ζώο στον Δήμο, δεν έχει δικαίωμα να αποκτήσει άλλο ζώο για τρία χρόνια.

Με το ίδιο νομοσχέδιο απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς. Ορίζεται επίσης ότι αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τις επιχειρήσεις εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικά για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Δύσκολη η υιοθεσία

Για την προώθηση των υιοθεσιών δημιουργείται και λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας. Κάθε ζώο προς υιοθεσία καταχωρείται στην πλατφόρμα αυτή με το όνομά του, τη φωτογραφία του, την αναλυτική περιγραφή του, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), την ηλικία του, το φύλο του, τον κωδικό αριθμό καταφυγίου στο οποίο διαμένει ή τα στοιχεία του αναδόχου του, τους συνδέσμους σε άλλες ιστοσελίδες ή δημόσιες σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επιπλέον στοιχεία για το συγκεκριμένο ζώο και λοιπές πληροφορίες.

Περίπλοκη γίνεται πλέον και η απλή υιοθεσία ή διάσωση ενός αδέσποτου από έναν πολίτη. Αν κάποιος βρίσκει αδέσποτο θα πρέπει να το παραδίδει στον Δήμο και να δηλώνει ότι θέλει να γίνει ανάδοχος, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα αυστηροποιούνται τα υφιστάμενα πρόστιμα και στην κατεύθυνση αυτή υπερτριπλασιάζεται το πρόστιμο για δημοσίευση αγγελίας χωρίς αναφορά του αριθμού σήμανσης και της (νέας) άδειας αναπαραγωγής. Αυστηροποίηση προβλέπεται και στις ποινικές κυρώσεις για σοβαρής απαξίας πράξεις κακοποίησης, ενώ εισάγονται διοικητικά πρόστιμα για νέες παραβάσεις σε εκτροφείς, όπως αυτό των 2.000 ευρώ για περισσότερες από έξι κυήσεις σε ζώο.

Τα πρόστιμα ειναι τσουχτερά. Αν ο κτηνίατρος δεν κάνει ακριβή ενημέρωση πληρώνει 300 ευρώ, ενώ αν κάνει αναληθή καταχώρηση για στείρωση του ζώου, το πρόστιμο φθάνει τα 10.000 ευρώ. Το πρόστιμο για παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής σκύλου ή γάτας ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς, καθώς και η παράλειψη καταχώρισης στο  Μητρώο όλων των απαιτούμενων στοιχείων που αφορούν τον ιδιοκτήτη ή το ζώο συντροφιάς είναι 300 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης που δεν στειρώνει το ζώο του πληρώνει 1.000 ευρώ και αν το ζώο δεν έχει ενημερωμένο “διαβατήριο” πληρώνει άλλα 300 ευρώ. Η παράνομη εκτροφή, αναπαραγωγή ή πώληση, συνεπάγεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Η αγγελία στο διαδίκτυο ή άλλο μέσο για υιοθεσία αδέσποτων ζώων χωρίς αναφορά στον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσιών, επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .