Παρασκευή, Ιουνίου 4

Ανακάλυψε τα μυστικα για τη καλλιέργεια του αγγουριού!

Email Image

 

Το αγγούρι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά λαχανικά που φυτεύουμε την άνοιξη και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι για να απολαμβάνουμε φρέσκα και δροσερά ή να τα αξιοποιούμε στις σαλάτες μας! Διαθέτουν σημαντική διατροφική αξία καθώς η κατανάλωση τους βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού ενώ παράλληλα έχουν πολύ λίγες θερμίδες. 

 

Για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, η καλλιέργεια της αγγουριάς παρουσιάζει μέτρια δυσκολία και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να μας δώσει μία ικανοποιητική συγκομιδή. 

 

Ας δούμε λοιπόν κάποιες συμβουλές για όλα τα στάδια της καλλιέργειας, προκειμένου να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα και τραγανά αγγούρια για τις καλοκαιρινές σαλάτες μας!

 

1. Βρες τη καταλληλη ποικιλία αγγουριού

 

Θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε μακρόκαρπες και μικρόκαπρες ποικιλίες, ανάλογα τη προτίμησή σας. Οι μικρόκαρπες μπορουν να χρησιμοποιηθούν και σε τουρσί.

 

2. Βρες τη κατάλληλη απόσταση και περίοδο φυτέματος.

 

Εάν επιλέξετε πρώιμη ποικιλία θα πρέπει να ετοιμάσετε τη σπορά μέσα στον Μάρτιο-Απρίλιο σε σπορείο λαχανικών και να τη μεταφυτέψετε σε σπορείο λαχανικών. Εάν επιλέξετε όψιμη ποικιλία μπορείτε να τη φυτέψετε απευθείας στο έδαφος, την περίοδο Μαίου-Ιουνίου, όπου η θερμοκρασία θα έχει ανέβει. 

 

Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις. Συγκεκριμένα, φυτεύουμε τις αγγουριές ανά 50-70 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αυτό βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.

 

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η αγγουριά;

 

Η αγγουριά είναι απαιτητική στο νερό για να έχει καλή ανάπτυξη και σημαντική καρποφορία. Πραγματοποιούμε πότισμα, με καλής ποιότητας νερό, κάθε δυο-τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την ανάπτυξη του φυτού. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ποτίζουμε τις αγγουριές κάθε μια-δυο μέρες.

 

4. Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα της αγγουριάς;

 

Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα είναι ο μύκητας του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα δημιουργεί και πρόβλημα στους καρπούς. Επίσης, η αγγουριά προσβάλλεται από τον τετράνυχο, το μικρό αραχνάκι που ξεραίνει τα φύλλα της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και υποβαθμίζει τους καρπούς της. 

 

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου και του τετράνυχου, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα της αγγουριάς, ώστε με τις αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχεται προστασία για το ωίδιο και τον τετράνυχο. 

 

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικά οργανικά λιπάσματα τα οποία θα θωρακίσουν το φυτό και θα αποτρέψουν την εισβολή εντόμων και ασθενειών.

 

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην αγγουριά;

 

Η καλλιέργεια της αγγουριάς έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να μας δώσει σημαντική παραγωγή. Αρχικά, πριν τη φύτευση της αγγουριάς, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και κοπριάς καθώς και βιολογικό λίπασμα. 
 

Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας της αγγουριάς, προσθέτουμε συχνά πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο, κάλιο και μαγνήσιο για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών.

 

Ένα βιολογικό οργανικό λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι το Sadra Organica Bio, το οποίο είναι πιστοποιημένο για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες. 

 

Sadra Organica Bio

 

-Αύξηση σοδειάς 30%

-Βελτίωση της δομής του φυτού

-Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες

 

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ



social icon

social icon

social icon

social icon

Eπικοινωνήστε μαζί μας:

 

Υπεύθυνος Γεωπόνος Ελλάδας
Αθανασιάδης Γιώργος
+30 698 0873 959


Τσαγκαλίδης Αθανάσιος
+30 693 9008 704


Αν δεν επιθυμείς να λαμβάνεις email απο εμάς, κάνε κλικ στο παρακάτω link

Unsubscribe

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .