Τρίτη, Ιουνίου 22

Ποιος ήταν ο Άγιος Ευσέβιος που τιμάται σήμερα

Ποιος ήταν ο Άγιος Ευσέβιος που τιμάται σήμερα

Επίσκοπος Σαμοσάτων (σημερινό Σαμσάτ Τουρκίας), που έπεσε θύμα των ενδοεκκλησιαστικών αντιθέσεων του 4ου αιώνα. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 22 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Ευσέβιος και Ευσεβία.

Ο Ευσέβιος έζησε επί των αυτοκρατόρων Κωνσταντίου (337-353) και Ουάλη (364-378), από τους οποίους καταδιώχθηκε, διότι ήταν πολέμιος της αίρεσης του Αρειανισμού. και εξορίστηκε στην πόλη Ίστρο, στις εκβολές του Δούναβη. Όταν επανήλθε από την εξορία στα Σαμόσατα, δολοφονήθηκε από μία γυναίκα, φανατική Αρειανή.

Απολυτίκιο

Σοφίας του Πνεύματος, καταυγασθείς τω φωτί, τον λόγον ετράνωσας, της εεσέβειας ημίν, Ευσέβιε ενδοξε, συ γαρ ιεραρχήσας, ευσεβώς τη Τριάδι, ήθλησας θεοφρόνως, και την πλάνην καθείλες. Και νυν Πάτερ δυσώπησον, σώζεσθαι άπαντας.

Πηγή: sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .