ΣΕ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ! «ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ» Μητσοτάκη με Καραμανλή στο Λυκαβηττό...


Μετά τις ευχές της 21ης Μαΐου επί τη ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Κ. Καραμανλή, η καμπή που διέρχονται τα εθνικά μας θέματα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συναντηθούν εκ νέου με τον νυν πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη...  

 Αυτή την φορά δεν έδωσαν ραντεβού ούτε στο Μαξίμου, ούτε στην Παναγή Κυριακού, ούτε στα γραφεία της ΝΔ στην Βουλή, ούτε στην Πειραιώς, ούτε στο πολιτικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκράτι, ούτε στην ταβέρνα «Φάρος» στον Τύμβο Μαραθώνος, λίγο μετά την Νέα Μάκρη. Σημεία όπου έχουν συναντηθεί κατά καιρούς στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε προ εικοσαημέρου περίπου τον κ. Καραμανλή για δείπνο μετά συζύγων στην οικία του στο Λυκαβηττό. Η συνάντηση υπήρξε μυστική μέχρι (προ) χθες που το Μαξίμου με πρωτοβουλία του την διέρρευσε σε παραπολιτικές στήλες της «Καθημερινής» την ώρα που υπήρχαν εξελίξεις σχετικά με την ψήφιση των μνημονίων με τα Σκόπια.

Η διαρροή Μαξίμου μεταθέτει την ψήφιση τους έως τον Σεπτέμβριο αλλά καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι παγώνουν «επ' αόριστον».

Το Μαξίμου αξιοποίησε την ανάρτηση Ζάεφ στο twitter για το όνομα «Μακεδονία» και αποδεσμεύτηκε. Ωστόσο το λάθος του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο οποίος πιέζεται στο εσωτερικό του να αθετήσει την συμφωνία επειδή δεν προχωρά με ευθύνη της Βουλγαρίας η ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ, ήταν η αφορμή για την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει στο ράφι τα μνημόνια. Υπήρχαν αιτίες σοβαρές, που συζητούνταν καιρό πριν στο εσωτερικό του Μαξίμου.

Οι αιτίες αυτές συζητήθηκαν εξαντλητικά και με άνεση στο δείπνο Μητσοτάκη-Καραμανλή στον Λυκαβηττό. Όταν ολοκληρώθηκε το σκέλος της χαλαρής συζήτησης στο δείπνο που ασφαλώς περιελάμβανε και τα οικογενειακά τους – τα φλερτ του υιού Μητσοτάκη με την τενίστρια Σάκκαρη και την προετοιμασία του Αλέξανδρου και της Αλίκης Καραμανλή για τις πανελλαδικές – οι δύο άνδρες εμβάθυναν στην πολιτική συζήτηση.

Το πρώτο θέμα τους ήταν η κύρωση των μνημονίων για τα Σκόπια τα οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Κοινοβουλίου επρόκειτο να έρθουν προς ψήφιση στις αρχές Ιουλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε αρχικά στον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μνημόνια. Και για λόγους πολιτικούς – ο ίδιος σφράγισε την πολιτική του πορεία με το βέτο κατά των Σκοπίων στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι- αλλά και για λόγους οικογενειακούς: Οι προπάτορες του στις Σέρρες είχαν πρωταγωνιστήσει στους Μακεδονικούς αγώνες.

Πέραν αυτών όμως υπήρχαν δύο ακόμη λόγοι που επέβαλλαν την επ αόριστον αναβολή της ψήφισης των μνημονίων. Ο πρώτος ήταν η συστηματική αθέτηση της ίδιας της Συμφωνίας των Πρεσπών από τους γείτονες. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πλήρως ενήμερος και με παραδείγματα για τις 159 φορές που έχουν παραβιάσει έως τώρα οι γείτονες την Συμφωνία. «Δεν έχεις κανένα λόγο να το κάνεις μετά από όλα αυτά, όποιος και αν το ζητά!» φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Του εξήγησε επίσης ότι τυχόν κύρωση των μνημονίων για τα Σκόπια από την Βουλή θα άνοιγε μια μεγάλη πληγή στα δεξιά της ΝΔ στον δρόμο για τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα του συνομιλητή του, ξεκαθάρισε ότι δεν πιέζεται από κανέναν, αλλά δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του καθώς δεν είχε λάβει έως την στιγμή εκείνη τις οριστικές αποφάσεις του. Ζύγιζε τα πράγματα. Έδωσε όμως την εντύπωση ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά τα επιχειρήματα Καραμανλή. Γνώριζε άλλωστε ότι και ο έτερος «δεινόσαυρος» Αντώνης Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία.

Το πολιτικό μενού του δείπνου είχε βεβαίως ελληνοτουρκικά– πραγματοποιήθηκε πριν το ραντεβού με τον Ερντογάν – και εσωτερικά πολιτικά. Ο πρώην πρωθυπουργός έφυγε από το δείπνο με την εντύπωση ότι το συνυποσχετικό για την Χάγη φαντάζει μακρινό λόγω της αδιαλλαξίας των Τούρκων. Και ότι εκλογικός αιφνιδιασμός τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2021 μάλλον πρέπει να αποκλείεται.