Κυριακή, Ιουνίου 20

Επίτροπος Κυριακίδου: Όσοι υποστούν ζημιές από εμβόλια να διεκδικήσουν αποζημίωση!

Επίτροπος Κυριακίδου: Όσοι υποστούν ζημιές από εμβόλια να διεκδικήσουν αποζημίωση!

«Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα: εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε», ανέκραξε από το Λουξεμβούργο η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδου αλλά, απαντώντας χθες (14/6), σε ερώτηση του Ιταλού ευρωβουλευτή των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών Sergio Berlato, προέτρεψε τους εμβολιασθέντες που θα έχουν παρενέργειες από τα εμβόλια, να πάνε στα δικαστήρια να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Αποποιούμενη τις όποιες ευθύνες της Κομισιόν για τους εμβολιασμούς, η κυρία Επίτροπος, παρόλο που σε ανώτατο επίπεδο, δέχθηκε στα συμβόλαια, την μη ύπαρξη ευθύνης των εταιριών παρασκευής εμβολίων, στην απάντηση της, προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό, υποστηρίζοντας ότι:

-Σε όλες τις συμβάσεις εμβολίων COVID-19 της Επιτροπής, διατηρούνται τα δικαιώματα των ασθενών και τηρείται η οδηγία για την ευθύνη του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο και, εάν η εταιρεία θεωρηθεί υπεύθυνη για ζημίες που υπέστησαν τραυματίες ασθενείς, θα πρέπει να τους αποζημιώσει.

Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο Ιταλός ευρωβουλευτής είχε θέσει ευθέως τα ερωτήματα:

-Πιστεύει η Κομισιόν, δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων, ότι τα εμβόλια πρέπει να ελέγχονται διεξοδικότερα για παρενέργειες και ως εκ τούτου να δημιουργείται μια νέα αναλογία κόστους-οφέλους;

- Πιστεύει τουλάχιστον ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι κανόνες για την ευθύνη των παρασκευαστών εμβολίων, δεδομένου ότι σήμερα απαλλάσσονται από πιθανές αξιώσεις αποζημίωσης;

        Όπως προκύπτει, όμως, από την απάντηση της Επιτρόπου- που ακολουθεί ολόκληρη- η ευθύνη για την αξίωση αποζημιώσεων, σε περιπτώσεις παρενεργειών από τα εμβόλια, μετατίθεται στους εμβολιασθέντες και η Κομισιόν «νίπτει τας χείρας» της, την ώρα που τους προτρέπει να εμβολιασθούν.

Απάντηση της κα Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.6.2021)

Η Επιτροπή επιθυμεί να διευκρινίσει ότι παρά την ύπαρξη ορισμένων θεραπευτικών επιλογών για τη θεραπεία της COVID-19, η ασθένεια παραμένει σοβαρή και σε περιπτώσεις θανάσιμη. Αυτό αποδεικνύεται από τους περισσότερους από 700.000 θανάτους COVID-19 στην ΕΕ, ένας αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα εμβόλια COVID-19 είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς αποτρέπουν τη νόσο COVID-19 προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση. Η ενίσχυση που εξαρτάται από αντισώματα (ADE) αποτελεί κίνδυνο για κάθε αναπτυξιακό εμβόλιο. Η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των προκλινικών, κλινικών και πραγματικών δεδομένων των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε ωστόσο ότι αυτά τα εμβόλια δεν προκαλούν ADE.

Η ΕΕ διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης της ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνων (φαρμακοεπαγρύπνησης). Περιλαμβάνει αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση όλων των δεδομένων ασφαλείας, ανίχνευση και αναφορά πιθανών παρενεργειών, συμβουλές για ελαχιστοποίηση του κινδύνου και διεξαγωγή μελετών μετά την έγκριση. Τα εμβόλια COVID-19 ελέγχονται αυστηρά τόσο από τις αρμόδιες εθνικές αρχές όσο και από τον EMA. Σε περίπτωση που εμφανιστούν σήματα ασφαλείας, ο EMA συμβουλεύει τις απαραίτητες ενέργειες μετριασμού που εισάγονται νωρίς, όπως συνέβη πρόσφατα με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Σε όλες τις συμβάσεις εμβολίων COVID-19 της Επιτροπής, διατηρούνται τα δικαιώματα των ασθενών και τηρείται η οδηγία για την ευθύνη του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο και, εάν η εταιρεία θεωρηθεί υπεύθυνη για ζημίες που υπέστησαν τραυματίες ασθενείς, θα πρέπει να τις αποζημιώσει. Επιπλέον, σύμφωνα με μια άδεια κυκλοφορίας υπό όρους ΕΕ, η ευθύνη παραμένει στον κατασκευαστή και στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας υπό όρους, πράγμα που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής είναι υπεύθυνος για το προϊόν και την ασφαλή χρήση του.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο



Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .