Τα τραγούδια που «ξαναπαίζουμε» στο νου μας βοηθούν τον εγκέφαλο στην μακρόχρονη μνήμη

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει την ισχυρή σύνδεση της μουσικής με τις συναισθηματικές εμπειρίες της ζωής.

Τα τραγούδια που «ξαναπαίζουμε» στο νου μας βοηθούν τον εγκέφαλο στην μακροπρόθεσμη μνήμη

Αν παρακολουθείτε ανελλιπώς μια σειρά και σας έχει «κολλήσει» το soundtrack τόσο πολύ που το τραγουδάτε μόνοι σας μέσα στη μέρα, τότε θα σας φανεί ενδιαφέρουσα η παρακάτω έρευνα.

Μελέτη του UC Davis δείχνει ότι αυτές οι εμπειρίες είναι κάτι περισσότερο από μια περαστική ενόχληση – παίζουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αναμνήσεων, όχι μόνο του τραγουδιού, αλλά και για συναφή γεγονότα της ζωής, που να σχετίζονται δηλαδή κατά κάποιο τρόπο με το ίδιο το κομμάτι (όπως για παράδειγμα οι στίχοι που μας θυμίζουν μια σχέση).

«Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η μουσική προκαλεί αυτοβιογραφικές αναμνήσεις και ότι αυτές είναι μεταξύ των συναισθηματικών εμπειριών με μουσική που οι άνθρωποι αγαπούν περισσότερο», δήλωσε ο Petr Janata, καθηγητής ψυχολογίας του UC Davis και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης.

«Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό μέχρι σήμερα είναι πώς σχηματίζονται αυτές οι αναμνήσεις και πώς γίνονται τόσο ανθεκτικές, ώστε το να ακούς απλώς ένα κομμάτι από ένα τραγούδι μπορεί να προκαλέσει έντονη ανάμνηση», δήλωσε ο Janata.

Το άρθρο με τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο Journal of Experimental Psychology. Αυτή η νέα έρευνα προσφέρει μια πρώτη ματιά σε αυτούς τους μηχανισμούς και, κάπως αναπάντεχα, διαπιστώνει ότι τα τραγούδια που μας «κολλούν» βοηθούν αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης των αναμνήσεων καθώς αυτές σχηματίζονται για πρώτη φορά, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Έτσι, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει δύο από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα που βιώνουν οι άνθρωποι με τη μουσική – τη συνεχή νοητική επανάληψη ενός τραγουδιού και την ισχυρή σύνδεση ανάμεσα σε ένα κομμάτι και σε μια ανάμνηση.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 25-31 διαφορετικά άτομα σε τρία πειράματα, σε τρεις διαφορετικές ημέρες, που απείχαν μεταξύ τους εβδομάδες. Τα υποκείμενα άκουσαν πρώτα άγνωστη μουσική και στη συνέχεια, μια εβδομάδα αργότερα, άκουσαν ξανά τη μουσική, αυτή τη φορά σε συνδυασμό με επίσης άγνωστα αποσπάσματα ταινιών. Σε μία περίπτωση, οι ταινίες παίχτηκαν χωρίς μουσική.enallaktikidrasi.com