Σάββατο, Ιουνίου 26

ΕΚΤΑΚΤΟ> Το Ισραήλ αναβάλλει το άνοιγμα των συνόρων του μετά την νέα έξαρση των κρουσμάτων

Λεπτο προς λεπτο το παγκοσμιο θριλερ

Δίνουν νέα ημερομηνία τον Αύγουστο και βλέπουμε

Στην ιδέα ότι ο εμβολιασμός ακόμη και του συνόλου του πληθυσμού δεν αρκεί για να αντιμετωπισθεί ο ιός της Covid-19 ο οποίος επιπλέον εμπεριέχει το ρίσκο των γνωστών και αγνώστων παρενεργειών η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να αναβάλει το άνοιγμα της χώρας στους τουρίστες (η χώρα παραμένει κλειστή από τον Μάρτιο του 2020 σε όσους δεν διαθέτουν ισραηλινό διαβατήριο), για τον Αύγουστο του 2021.

Βy The Clockwork Orange Times Team

Είχε ανακοινωθεί ότι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους τουρίστες την 1η Ιουλίου 2021 αλλά η αιφνίδια έκρηξη των κρουσμάτων έκανε τη νέα κυβέρνηση να το ξανασκεφθεί. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει το άνοιγμα των συνόρων της σε εμβολιασμένους αλλοδαπούς μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με εβραϊκά δημοσιεύματα.

Το Ισραήλ είχε προγραμματίσει να επιτρέψει εμβολιασμένους τουρίστες στη χώρα από την 1η Ιουλίου.

Binyamina> Η πόλη στην οποία επέστρεψε ο κορωνοϊός

Σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται «πράσινη» και ασφαλής από την covid-19, το Ισραήλ, η Binyamina αναφέρεται ως η πρώτη πόλη που υποβαθμίστηκε σε «κίτρινη» ζώνη κορωνοϊού και ήδη πολλοί ανησυχούν ότι αυτή μπορεί να είναι μία κάποια ένδειξη και για την υπόλοιπη χώρα.

Η Binyamina, μια μικρή πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Carmel, γνωστή για τα οινοποιεία της, ξαφνικά έχει 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα που αντιπροσωπεύουν 27 περιπτώσεις ανά 10.000 κατοίκους, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερες από οπουδήποτε αλλού στο Ισραήλ και περισσότερο από το ένα δέκατο των συνολικά 358 κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια.

Πρόκειται για ένα απροσδόκητο πισωγύρισμα που έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά από την άρση και των τελευταίων μέτρων προστασίας στη χώρα, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με το σύστημα περιορισμού της COVID στο Ισραήλ, που αποσκοπούν στη διαφοροποίηση μεταξύ των περιοχών με βάση τα αντίστοιχα ποσοστά μόλυνσης από κορωνοϊό, οι «κόκκινες» περιοχές υπόκεινται στους αυστηρότερους περιορισμούς που ακολουθούνται σε σχέση με τις «πορτοκαλί», «κίτρινες» και «πράσινες», με την τελευταία να απολαμβάνει σχεδόν κανέναν περιορισμό.

Σε αυτήν την πόλη μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, οι μάσκες φοριούνται και πάλι και υπάρχουν ανησυχίες ότι εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί από αυτή την περιοχή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το κράτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νέο ξέσπασμα της πανδημίας στην Binyamina είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας: Η παραλλαγή του ιού Delta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, φαίνεται πως αρχίζει να επηρεάζει και το Ισραήλ.

Οι αρχές της χώρας επικεντρώνονται τώρα στην καταπολέμηση αυτής της παραλλαγής, γνωρίζοντας καλά ότι τα καθημερινά θετικά περιστατικά έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις 16 Ιουνίου, από 15 την ημέρα σε 31, σύμφωνα με έναν μέσο όρο 7 ημερών.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου το 70% των νέων περιπτώσεων COVID-19 είναι η παραλλαγή Delta, η οποία είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές. Έχει υπάρξει ήδη ανησυχία ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ωστόσο μία νέα έρευνα μεγάλης κλίμακας από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο χρησιμοποιεί το Ισραήλ, είναι 96% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας ή του θανάτου που προκαλείται από την παραλλαγή Delta.

Στη Binyamina επικρατεί ήδη τεράστια ανησυχία, παρόμοια με εκείνη όταν ιός έπληξε για πρώτη φορά το Ισραήλ την άνοιξη του 2020. Στο Eshkolot School, ένα τοπικό σχολείο, ο ένας γονιός μετά τον άλλον εμφανίστηκε θέλοντας να μάθει για τα αποτελέσματα των τεστ στα παιδιά τους, καθώς ήταν όλα σε καραντίνα που επιβλήθηκε πρόσφατα λόγω της επαφής με φορέα COVID ενώ η είσοδος στο σχολείο επιτρέπεται μόνο με αρνητικό τεστ.

Στο ίδιο σχολείο, σήμερα, ακόμα μία τάξη τέθηκε σε καραντίνα προφανώς επειδή ένας ασθενής με τον ιό έχει επιβεβαιωθεί μεταξύ των οικογενειών των παιδιών.

Ο Shai Berlin, 40 ετών, ανέφερε στους Times Of Israel ότι η Binyamina πισωγύρισε στις χειρότερες μέρες της πανδημίας με ξέφρενη ταχύτητα. «Υπάρχει μια πραγματική αίσθηση σύγχυσης», είπε. Ερωτηθείς πόσα παιδιά έχουν τεθεί σε καραντίνα, είπε λακωνικά: «Η 9 χρονών κόρη μου μέχρι τώρα, αλλά ποιος ξέρει, θα μπορούσε να είναι το άλλο παιδί μου μέχρι το τέλος της ημέρας».

Παρά τα καθησυχαστικά δεδομένα, οι γονείς στη Binyamina ανησυχούν ότι το νέο ξέσπασμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προστασία από τα εμβόλια. «Ακούω ανθρώπους να συζητούν την πιθανότητα το εμβόλιο να μην προστατεύει πλήρως από αυτήν την παραλλαγή», δήλωσε ο Berlin.

Και μεταξύ των ηλικιωμένων ντόπιων, εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν η παραλλαγή -ή μια μεταγενέστερη μετάλλαξη- διαρρήξει την προστασία του εμβολίου, επικρατεί τεράστια ανησυχία. Ο Adi Polak, 72 ετών, καταστηματάρχης, έχει ανακατασκευάσει την οθόνη πλεξιγκλάς στον πάγκο του, για να τον χωρίζει από τους πελάτες, παρόλο που δεν απαιτείται πλέον από το νόμο. Ζητά επίσης όλοι όσοι μπαίνουν στο κατάστημα να φορούν μάσκα.

«Είναι σαφώς πολύ νωρίς για να πούμε αντίο στις μάσκες και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε. «Τα εμβόλια κάνουν καλή δουλειά, αλλά οι περιπτώσεις COVID προέρχονται από το εξωτερικό. Με κάποιες από αυτές τις παραλλαγές, ενώ είμαι εμβολιασμένος, πιστεύω ότι ίσως να κολλήσω τον ιό. Θα συνεχίσω λοιπόν να φοράω τη μάσκα μου και να διασφαλίζω ότι όλοι όσοι έρχονται εδώ κάνουν το ίδιο», συμπλήρωσε.

Πίσω στο σχολείο, η Eilat Levi «ανησυχεί» για τις επιπτώσεις της επιδημίας της Binyamina, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω των παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Έφτασε σήμερα το πρωί στο σχολείο με τον γιο της, τον Amir, ο οποίος ήταν επίσης σε καραντίνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, σχεδόν το 40% των περιπτώσεων COVID-19 που βρέθηκαν στο Ισραήλ αυτό το μήνα ταξίδεψαν από το εξωτερικό και οι γονείς στην Binyamina είναι πεπεισμένοι ότι το τοπικό ξέσπασμα προέρχεται από παιδιά που ταξίδεψαν και δεν τήρησαν την υποχρεωτική καραντίνα.

«Υπάρχει θυμός μεταξύ των ανθρώπων απέναντι σε εκείνους που ταξιδεύουν και δεν κάνουν την καραντίνα», είπε η Levi. «Το μήνυμα από την Binyamina είναι ότι δεν πρέπει να παίρνεις μαζί σου παιδιά σε ταξίδια αν δεν έχουν εμβολιαστεί και, αν το κάνεις, να μην σπάσεις την καραντίνα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του Ισραήλ γιορτάζει την ελευθερία του από την COVID. Οι μαθητές του γυμνασίου απολαμβάνουν την πρώτη μέρα των καλοκαιρινών τους διακοπών από σήμερα και τα μικρότερα παιδιά συμμετέχουν σε πάρτι για το τέλος του έτους αλλά και σε τελετές αποφοίτησης. Όχι όμως στην Binyamina.

Ο Amir Levi ανέφερε ότι σχεδίαζε μια εβδομάδα γεμάτη ποδόσφαιρο και διασκέδαση με φίλους, μακριά από την καραντίνα που ακόμα υπομένει.

Ο βιολόγος του Ινστιτούτου Weizmann, καθηγητής Eran Segal, ειδικός στις τάσεις και τις στατιστικές του κορωνοϊού, δήλωσε στους The Times του Ισραήλ ότι πιστεύει πως το ξέσπασμα της Binyamina πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού». «Τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Delta όσο και μεταξύ άλλων μεταλλάξεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ έχουμε δει αυξημένες περιπτώσεις κατά την τελευταία εβδομάδα, βάζοντας μας τώρα σε 358 ενεργές περιπτώσεις, έχουμε μόνο 24 σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία και πολλά από αυτά είναι παλιά. Δεν αναμένω επιστροφή στην κλίμακα της πανδημίας που είδαμε πριν από μερικούς μήνες», δήλωσε ο Segal.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/ektakto-gt-to-israil-anavallei-to-anoigma-ton-synoron-toy-meta-tin-nea-exarsi-ton-kroysmaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .