Πέμπτη, Ιουνίου 10

Γενική απεργία με συλλαλητήρια και διαδηλώσεις

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ - ΠΑΡΑΛΥΟΥΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Γενική απεργία με συλλαλητήρια και διαδηλώσεις

Παραλύει σήμερα και για ένα εικοσιτετράωρο όλη η χώρα, καθώς οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συμμετάσχουν στην απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα ως απάντηση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατέθεσε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης. Για την αντιπολίτευση, η απεργία είναι η μεγαλύτερη μάχη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως αναφέρουν τα κόμματα, το νομοσχέδιο θα ισοπεδώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα καταργήσει στην πράξη το οκτάωρο, θα διευκολύνει τις απολύσεις και θα περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι προγραμματισμένο για τις 10 το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ενώ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλούν τους εργαζόμενους στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11. Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 στην Πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά, ενώ το συλλαλητήριο της ΠΕΝΕΝ θα γίνει στις 10:30 στα Χαυτεία. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένη για τις 11, έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

«Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Ποιοι απεργούν

Η συμμετοχή στην απεργία όλων των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων, καθώς και των ομοσπονδιών των γιατρών και των υγειονομικών, των δικαστικών υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών σημαίνει ότι σήμερα δεν θα λειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι εφορίες, οι δήμοι και άλλες, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. 

Στον ιδιωτικό τομέα μεταξύ άλλων θα απεργήσουν λογιστές, φαρμακοποιοί, οικοδόμοι, εργατοτεχνίτες, εργαζόμενοι σε λατομεία και άλλοι. Επίσης απεργία έχουν προκηρύξει και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων, από τις 05:30 το πρωί και για ένα εικοσιτετράωρο.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα της Πέμπτης τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ και τα τρόλεϊ. Στους δρόμους θα κυκλοφορούν μόνο τα λεωφορεία, τα οποία θα κινούνται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Επίσης ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει και σειρά δρομολογίων και την Παρασκευή.

Δεμένα τα πλοία

Χθες το βράδυ, και μετά την προσφυγή των ακτοπλόων, η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Ωστόσο, τα σωματεία επιμένουν ότι δεν θα συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση και θα προχωρήσουν κανονικά στην εικοσιτετράωρη κινητοποίησή τους, την οποία σχεδιάζουν να περιφρουρήσουν. Η κινητοποίηση των 13 σωματείων του κλάδου θα ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα.  

«Όχι» στην επιστροφή στον 19ο αιώνα

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρών στα συλλαλητήρια και επισημαίνει: «Δεν θα μας γυρίσουν στον 19ο αιώνα. Λέμε "όχι" στη 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία, στην απελευθέρωση των καταχρηστικών απολύσεων, στην ουσιαστική κατάργηση κάθε δυνατότητας συλλογικής διαπραγμάτευσης, στην αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης με μείωση απολαβών, στην πρόσθετη εργασία με διακεκομμένο ωράριο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους, στον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος από την κυβέρνηση, στην περιστολή του δημοκρατικού  δικαιώματος των εργαζομένων για κινητοποιήσεις, στην ποινικοποίηση της απεργίας και των κινητοποιήσεων, στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την κατάργηση του ΣΕΠΕ. Δεν θα  γίνουν οι ζωές μας λάστιχο και τα όνειρά μας εφιάλτης στον βωμό των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ».

Τι λέει το ΚΙΝ.ΑΛ.

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά θα δώσουν το παρών στο σημερινό συλλαλητήριο. Σε άτυπη ενημέρωση, η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. «στηρίζει τον αγώνα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των συνδικάτων, εντείνει την παρουσία του στους εργασιακούς χώρους, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το πραγματικό περιεχόμενο και τις συνέπειες αυτού του νόμου» και προσθέτει ότι «σπάζει τη “σιωπή των αμνών” που επιχειρούν να επιβάλουν τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Οι συγκεντρώσεις στην Ελλάδα

Αγρίνιο, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά από το Δημαρχείο
Αλιβέρι, 10 π.μ., Άγαλμα Λιγνιτωρύχου
Άμφισσα, 11 π.μ., Πλατεία Λαού
Άργος, 10:30 π.μ., Πλατεία Αγίου Πέτρου
Άρτα, 10 π.μ., Πλατεία Κιλκίς
Βέροια, 11 π.μ., Πλατεία Ωρολογίου
Βόλος, 10 π.μ., Πλατεία Πανεπιστημίου
Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Γιαννιτσά, 11 π.μ., Πλατεία ΕΠΟΝ
Γρεβενά, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Δράμα, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Ελασσόνα, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Ελευσίνα, 10 π.μ., Πλατεία Ηρώων
Ζάκυνθος, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία
Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Πλατεία Δημαρχείου
Ηράκλειο, 10 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας
Θήβα, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Ικαρία, 12 μ., Πλατεία Αγίου Κηρύκου
Καβάλα, 10:30 π.μ., Πλατεία Καπνεργάτη
Καρδίτσα, 10 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Κάρυστος, 10:30 π.μ., Πλατεία
Καστοριά, 10:30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας
Κατερίνη, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Κεφαλονιά, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου
Κοζάνη, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Κως, 10:30 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας
Λαμία, 10:30 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας
Λάρισα, 10 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Λευκάδα, 11 π.μ., στον Άγιο Μηνά
Λιβαδειά, 10:30 π.μ., Πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Μυτιλήνη, 10:30 π.μ., Πλατεία Σαπφούς
Νάξος, 11 π.μ., Πλατεία Παλιού Δημαρχείου
Νάουσα, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Πάτρα, 10:30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Πολύγυρος, 10:30 π.μ., Ηρώον
Πρέβεζα, 10:30 π.μ., παλιό ΚΤΕΛ
Πτολεμαΐδα, 10:30 π.μ., παλιό πάρκο
Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο
Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Σέρρες, 11 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας
Τρίκαλα, 10 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Φλώρινα, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Χαλκίδα, 10 π.μ., Πλατεία Αγοράς
Χανιά, 10 π.μ., Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .