Παρασκευή, Ιουνίου 11

Τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι να προσέχουμε για τα εμβόλια κορωνοϊού που προκαλούν θρομβώσεις: Η διάγνωση, η αντιμετώπιση

Στις 15 Απριλίου δημοσιεύθηκαν στο πολύ ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine νέα δεδομένα σχετικά με ένα νέο σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από θρομβοπενία (χαμηλά αιμοπετάλια) και σχηματισμό θρόμβων και το οποίο παρουσιάζεται πέντε έως 24 μέρες μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια έναντι του κορωνοϊού που είχαν ως φορέα αδενοϊό.

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.

Συνολικά άρθρα με τρεις ανεξάρτητες περιγραφές 39 ατόμων με αυτό το σύνδρομο που αναπτύχθηκε 5 έως 24 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό με το «ChAdOx1 nCoV-19» (το εμβόλιο της AstraZeneca), έναν ανασυνδυασμένο αδενοϊό-φορέα από χιμπατζή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα του «SARS -CoV-2». Αυτά τα άτομα ήταν υγιή, και πολύ λίγοι είχαν γνωστό ιστορικό προηγούμενο θρόμβωσης ή προθρομβωτικής διάθεσης.

Γυναίκες κάτω των 50 ετών

Οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτές τις αναφορές  ήταν γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών, και μερικές λάμβαναν και οιστρογόνα. Έχει ενδιαφέρον ότι οι θρομβώσεις διαπιστώθηκαν συχνά σε ασυνήθεις περιοχές όπως οι εγκεφαλικές φλέβες, οι ηπατικές φλέβες η σπληνική και η πυλαία φλέβα (αλλά και οι φλέβες των κάτω άκρων και πνευμονικές φλέβες) .

Από τον εργαστηριακό έλεγχο σε αυτές τις περιπτώσεις διαπιστώθηκαν χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, υψηλά επίπεδα «D-Dimers» (προϊόντα αποδόμησης των θρόμβων) και μείωση του ινωδογόνου,  δηλαδή ευρήματα συμβατά με μια γενικευμένη και μη ελεγχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού της πήξης.

Οι διάμεσοι αριθμοί αιμοπεταλίων κατά τη διάγνωση του συνδρόμου ήταν περίπου 20.000 έως 30.000 ανά κυβικό χιλιοστόμετρο (φυσιολογικά είναι πάνω από 150.000).

Περίπου το 40% των ασθενών πέθανε, μερικοί από ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη, υπερκείμενη αιμορραγία ή και τις δύο καταστάσεις, συχνά μετά από χορήγηση αντιπηκτικών.

Αυτός ο συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας οδήγησε αρχικά στη διάγνωση της προκαλούμενης από ηπαρίνη θρομβοπενίας, ένα σύνδρομο που αναπτύσσεται μετά από χορήγηση ηπαρίνης (ενός αντιπηκτικού που χρησιμοποιείται ευρέως), όμως, κανένας από τους ασθενείς δεν είχε γνωστή έκθεση στην ηπαρίνη πριν από την έναρξη της νόσου.

►Το σύνδρομο αυτό ονομάστηκε «vaccine induced immune thrombotic thrombocytopeniaVITT» (δηλαδή ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό).

Ένα χαρακτηριστικό εύρημα στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4).

Σε αντίθεση με την προκαλούμενη από ηπαρίνη θρομβοπενία, το αντίσωμα συνδέεται με τον παράγοντα  «PF4» απουσία ηπαρίνης.

Αυτό το μοτίβο είναι συμβατό με μια «άτυπη» ή «αυτοάνοση» θρομβοπενία, στην οποία αναπτύσσονται θρόμβοι χωρίς προηγούμενη έκθεση στην ηπαρίνη.

►Επιπλέον η κατανομή των θρόμβων σε αυτές τις δύο καταστάσεις διαφέρει. Με βάση αυτές τις αναφορές, η διάγνωση της ανοσολογικής αρχής θρομβωτικής θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό (VITT) πρέπει να επιβεβαιώνεται με ειδικό τεστ (όχι με τις ταχείες δοκιμασίες που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση θρομβοπενίας από ηπαρίνη).

Συμπτώματα

Συμπτώματα τα οποία πρέπει να έχει κανείς υπόψη του είναι:

η εμφάνιση δύσπνοιας,

άλγους στο θώρακα,

οίδημα στα κάτω άκρα,

κοιλιακό άλγος,

κεφαλαλγία,

θάμβος οράσεως,

πετέχιες το δέρμα.

Αν και ακόμα τα δεδομένα είναι σχετικά περιορισμένα η χορήγηση ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης και κορτιζόνη σε  υψηλές δόσεις μπορούν να βελτιώσουν τον αριθμό των αιμοπεταλίων μέσα σε λίγες ημέρες, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά όταν αρχίζει η αντιπηκτική αγωγή.

Παρόλο που η κατάσταση χαρακτηρίζεται από χαμηλά αιμοπετάλια, η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής μπορεί να σταματήσει την αλυσιδωτή ενεργοποίηση των μηχανισμών της πήξης.

Επίσης, είναι προτιμότερο να χορηγηθούν ως αντιπηκτική αγωγή όχι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους αλλά διαφορετικής κατηγορίας αντιπηκτικά, μη ηπαρινικά, όπως αυτά που χορηγούνται στην θεραπεία της θρομβοπενίας που προκαλείται από την ηπαρίνη.

Επίσης η χορήγηση αιμοπεταλίων θα πρέπει να αποφεύγεται διότι μπορεί να ενεργοποιηθεί περαιτέρω το σύνδρομο.

Με βάση την εμπειρία που αποκτάται αναμένεται ότι το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με αυτό το σύνδρομο θα μειωθεί σημαντικά λόγω της πιο έγκαιρης αναγνώρισης και της κατάλληλης αντιμετώπισης.

Εμβόλια : Οι επιστήμονες αναζητούν τον μηχανισμό που προκαλεί θρόμβωση – Τα 8 «καμπανάκια» που πρέπει να προσέξετε

Σε μια ενδελεχή αναζήτηση βρίσκονται οι επιστήμονες παγκοσμίως ώστε να «ξεκλειδώσουν» τον μηχανισμό που προκαλεί τα ελάχιστα – πλην όμως υπαρκτά – επεισόδια θρομβώσεων έπειτα από τον εμβολιασμό με τα σκευάσματα των «AstraZeneca» και «Johnson & Johnson».

Όμως ο εντοπισμός της σπάνιας παρενέργειας έχει τροφοδοτήσει την ιατρική κοινότητα με τις απαραίτητες γνώσεις για την άμεση διάγνωση και αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, οι πολίτες που έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν άμεσα με εμβόλιο της «AstraZeneca» ή έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα (υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» δεν έχει ενταχθεί στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία») πρέπει να γνωρίζουν ότι στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που θα εμφανίσουν – λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους – κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Τα 8 «καμπανάκια» για τη θρόμβωση

Τι λένε οι επιστήμονες για τα συμπτώματα της σπάνιας παρενέργειας από τον εμβολιασμό με τα σκευάσματα των «AstraZeneca» και «Johnson & Johnson» n Γιατί εμφανίζονται περισσότερες περιπτώσεις στις γυναίκες, παρά στους άνδρες.

Εμβόλια – θρόμβωση : Ποια ομάδα αίματος κινδυνεύει περισσότερο

Σε θέμα μείζονος σημασίας για τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αναδειχθεί οι αποφάσεις υγειονομικών αρχών σχετικά με τα εμβόλια σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ήδη το εμβόλιο της «AstraZaneca» και της «Johnson & Johnson» εξετάζονται ενδελεχώς λόγω ενός εξαιρετικά σπάνιου αλλά σοβαρού κινδύνου θρόμβωσης σε όσους τα λαμβάνουν.

►Την ίδια ώρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση αίματος που αξίζει να γνωρίζετε.

►Σύμφωνα με έρευνα, ο τύπος του αίματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πιθανότητες θρόμβωσης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Τα άτομα στην ομάδα αίματος Β έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβωση. Πολλές έρευνες έχουν από καιρό προσπαθήσει να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ του τύπου αίματος και της πήξης του αίματος.

Πρόσφατα, σε μια μελέτη του Ιανουαρίου του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis», «Thrombosis» και «Vascular Biology», ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 400.000 άτομα.

►Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αίμα τύπου Β είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση.

Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με αίμα τύπου Β είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση και 55% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Τα άτομα σε αυτή την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Το αίμα τύπου Α διατρέχει επίσης αυξημένο κίνδυνο. Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με αίμα τύπου Α είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης και 50% αυξημένο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Μάλιστα, κατά την εξέταση οποιουδήποτε τύπου αίματος εκτός 0, σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, υπήρχε σαφής και σημαντικός αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης.

Όλες οι υπόλοιπες ομάδες αίματος, εκτός της ομάδας 0, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης και 51% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Επίσης, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονική εμβολή, όπου ο θρόμβος φτάνει στον πνεύμονα.

«Τα αποτελέσματά μας είναι σύμφωνα με προηγούμενες μικρότερες εκθέσεις παρατήρησης που υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα με ομάδα αίματος εκτός της ομάδας 0 σε σύγκριση με άτομα με ομάδα αίματος 0.

Και στις δύο ομάδες αίματος Α και Β, παρατηρήσαμε παρόμοιους αυξημένους κινδύνους εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σύγκριση με την ομάδα αίματος 0», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διαφορά πρωτεΐνης ανάμεσα στους τύπους αίματος

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων:

Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα «von Willebrand» (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις. «Επειδή η θρόμβωση είναι μια ισορροπημένη και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι ακόμα βιολογικοί μηχανισμοί (όπως λειτουργικότητα κυττάρων, αριθμός κυτταρικών υποδοχέων κ.α.) που εμπλέκονται στον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων στα άτομα των ομάδων αίματος Α και Β, πέρα από την ήδη γνωστή σύνδεση με τον VWF», κατέληξαν οι ερευνητές στην μελέτη τους.

Εμβόλια: 8+1 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις θρομβώσεις

Οι υγειονομικές Αρχές τονίζουν πως τα νέα περιστατικά αφορούν άτομα «με διαφορετικό προφίλ»: Τέσσερις γυναίκες και πέντε άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη – «Το New England Journal of Medicine» που εξέτασε 23 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε πως υπήρχαν σε αυτές και άνδρες άνω των 60 ετών.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σχέση των εμβολίων με τις θρομβώσεις;

Οι θρόμβοι που φαίνεται να συνδέονται με τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Εμφανίζονται σε ασυνήθιστα μέρη του σώματος όπως είναι ο εγκέφαλος και η κοιλιά και συνδυάζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, κυτταρικά θραύσματα που συμβάλλουν στην πήξη του αίματος.

Περαιτέρω ανάλυση εντόπισε χαρακτηριστικά μιας άλλης πάθησης που ονομάζεται θρομβοπενία και προκαλείται από την ηπαρίνη (HIT). «Θα μπορούσε να προκαλείται από τους αδενοϊκούς φορείς, από την ακίδα πρωτεΐνη ή από έναν μολυντή παρόντα στον φορέα» εξηγεί στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» ο ανοσολόγος Hildegund Ertl, στο ινστιτούτο «Wistar» των ΗΠΑ.

Εχουν καταγραφεί σχετικά προβλήματα στο παρελθόν; Υπάρχει κίνδυνος με τη 2η δόση του «AstraZeneca»;

Η πιθανή σχέση του αδενοϊικού φορέα με αλλοίωση των μηχανισμών πήξης έχει φανεί και στο παρελθόν, ωστόσο παρόμοια συμβάματα σοβαρών θρομβωτικών επεισοδίων με ανοσολογικό προφίλ δεν έχουν παρατηρηθεί, υπογραμμίζουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ). Είναι πιθανόν να πρόκειται για προδιάθεση σε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό του πληθυσμού, η οποία έγινε εμφανής τώρα λόγω της ευρύτατης χρήσης των φορέων αυτών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι και τις 5 Απριλίου, οι αναφορές πιθανών παρενεργειών στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι έχει παρουσιαστεί μόνο ένα πιθανό θρομβωτικό επεισόδιο σε εμβολιασμό δεύτερης δόσης.

Συνδέονται άλλα εμβόλια έναντι της «Covid-19» με θρομβώσεις;

Επικρατεί ένας γενικότερος προβληματισμός για τα εμβόλια που μοιράζονται την ίδια τεχνολογία, όπως είναι το «Sputnik V». Tο Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Ρωσίας εξέδωσε πρόσφατα σχετικό δελτίο Τύπου υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊούς είναι διαφορετικά και συνεπώς δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα».

Πόσο σπάνιες είναι οι παρενέργειες των εμβολίων;

Προς το παρόν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σπάνιες και μεταφράζονται σε 86 περιστατικά που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη σε σύνολο 25 εκατ. εμβολιασμών. Ομως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ο ακριβής αριθμός ακόμη αναζητείται.

Οπως εξηγεί ο Saad Shakir, διευθυντής της Μονάδας Ερευνας για την Ασφάλεια των Φαράκων στο Southampton του Ηνωμένου Βασιλείου, το σύνδρομο «HIT» είναι ιδιαίτερα σύνθετο και συνεπώς ενέχει ο κίνδυνος εσφαλμένης ταξινόμησής του.

Πλέον όμως οι κλινικοί γιατροί είναι υποψιασμένοι, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση σχετικών αναφορών.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην παγκόσμια εμβολιαστική προσπάθεια;

Περαιτέρω περιορισμοί στη χρήση των δύο αυτών εμβολίων θα μπορούσαν να έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι και τα δύο εμβόλια είναι φθηνά και εύκολα στην αποθήκευσή τους, συγκριτικά με τα εμβόλια «Mrna», συνυπολογίζοντας ότι στη Νότια Αφρική μόνο το 1/3 των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί.

Επιπλέον, το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», καθώς είναι το μοναδικό μονοδοσικό, έχει προγραμματιστεί να χορηγηθεί μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ σε ευαίσθητες και δύσκολα προσεγγίσιμές κοινωνικές ομάδες όπως οι άστεγοι, ενώ στη χώρα μας σε κατάκοιτους ασθενείς.

Ποια είναι τα νεότερα από τις μελέτες για το εμβόλιο της «AstraZeneca»;

Ο Οργανισμός Φαρμάκων της Γαλλίας ανέφερε για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου εννέα περιπτώσεις ατυπικών θρομβώσεων και δύο διαταραχών της πήξης, εκ των οποίων οι τέσσερις οδήγησαν σε θάνατο. Συνολικά στη Γαλλία καταγράφηκαν 23 περιστατικά σε σύνολο 2.725.000 δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

Οι υγειονομικές Αρχές τονίζουν πως τα νέα περιστατικά αφορούν άτομα «με διαφορετικό προφίλ»: Τέσσερις γυναίκες και πέντε άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Επίσης, σε πρόσφατο άρθρο στο«New England Journal of Medicine» που εξέτασε 23 σχετικές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε πως υπήρχαν σε αυτές και άνδρες άνω των 60 ετών.

Αρα τι μας λένε αυτές οι νέες περιπτώσεις για την ηλικία και το φύλο, σε σχέση με τις συμβουλές ως τώρα να προσέχουν οι γυναίκες κάτω των 60 ετών;

Οσο συγκεντρώνονται περισσότερα περιστατικά, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι δεν περιορίζονται σε ηλικία και φύλο, εξηγεί ο Πιερ Μανούκιο Μανούκι, ερευνητής σε Πολυκλινική του Μιλάνου, ειδικός στις διαταραχές της πήξης.

«Εάν υπάρχει ένας ανοσοποιητικός μηχανισμός πίσω από τις σπάνιες θρομβώσεις, υπάρχουν δύο κορυφές στην εμφάνισή τους: μία στις νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, και άλλη μία που αφορά και τα δύο φύλα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Περιστατικά σε πολύ ηλικιωμένα άτομα είναι σπάνια, αλλά υπάρχουν».

Η «AstraZeneca» κάνει αλλαγές στο εμβόλιό της;

Ναι, μια τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου για την «Covid-19» ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τη μετάλλαξη που καταγράφηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τη Σάρα Ουόλτερς, εκπρόσωπο της «AstraZeneca» στην Αυστρία, να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2021. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνει ότι το υπάρχον εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό εναντίον της συγκεκριμένης μετάλλαξης που είναι από τις πιο ισχυρές.

Πώς εξηγεί η «AstraZeneca» τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων;

Οφείλεται στις «περίπλοκες διαδικασίες» παραγωγής εμβολίου, δήλωσε η Ουόλτερς, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση: «Επρεπε να παράγουμε χωρίς να έχουμε απόθεμα και έτσι δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε σε αναπάντεχα γεγονότα. Ομως θα εκπληρώσουμε την υποχρέωσή μας για παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ φέτος».

Χρούσος: Εξαιρετικά σπάνιες οι παρενέργειες των εμβολίων – Υπερβολικός όλος αυτός ο θόρυβος

«Αν αποφασίζαμε, να μην κάνουμε εμβόλια με τέτοιου είδους παρενέργειες, δηλαδή με μία περίπτωση στο εκατομμύριο, δεν θα κάναμε κανένα εμβόλιο ποτέ», σημειώνει ο κ. Χρούσος.

Υπερβολικό,  χαρακτηρίζει, τον θόρυβο γύρω από τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κοροναϊού, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, συστήνοντας ψυχραιμία.

Έξι σοβαρά περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αίματος σε γυναίκες -μεταξύ των οποίων και ένα θανατηφόρο - σε 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Αμερική με το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», στάθηκαν αφορμή να εκδώσουν ισχυρή σύσταση προσωρινή παύσης των εμβολιασμών οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές (FDA – CDC).

Τις ίδιες περιπτώσεις μελετά τώρα και η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου και Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), για να αποφασίσει εάν απαιτείται έκδοση κανονιστικής ενέργειας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ, ο κ. Χρούσος, εμφανίζεται καθησυχαστικός: «Η Ευρώπη έχει κρατήσει πιο ψύχραιμη στάση. Στην Αμερική μόλις εντόπισαν το πρόβλημα το διέκοψαν το εμβόλιο. Δεν είπαν βέβαια ότι το έπαυσαν οριστικά, αλλά μόνο μέχρι να δουν ακριβώς τι γίνεται. Προσωρινά δηλαδή, αλλά για μένα ακόμη κι αυτό είναι υπερβολικό», σημειώνει.

«Εξαιρετικά σπάνιες οι παρενέργειες – Να μη διακοπή η χρήση ενός σωτήριου εμβολίου»

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, αυτού του είδους οι εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες δεν αξιολογούνται ως σοβαρές για τη διακοπή της χορήγησης ενός σωτήριου εμβολίου. «Νομίζω ότι είναι υπερβολικός όλος αυτός ο θόρυβος», αναφέρει στο «iatropedia.gr».

«Υπάρχει μια υπεραντίδραση από όλους μας. Απ’ ότι φαίνεται ακόμα κι από το “CDC” υπήρξε υπεραντίδραση. Ο κόσμος φοβάται, αν και είναι τόσο σπάνια αυτή η παρενέργεια. Φοβούνται, γιατί σκέφτονται, “τι θα γίνει αν μου τύχει εμένα το “λαχείο”; Αν αποφασίζαμε, όμως, να μην κάνουμε εμβόλια με τέτοιου είδους παρενέργειες, δηλαδή με μία περίπτωση στο εκατομμύριο, δεν θα κάναμε κανένα εμβόλιο ποτέ. Η ιατρική, όμως, είναι το ισοζύγιο κόστους-οφέλους», σημειώνει.

«Δεν είναι κάτι καινούριο»

«Δεν είναι καινούργιο. Είναι μια πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή των εμβολίων που την ξέρουμε και από τα παλιά εμβόλια», λέει ο κ. Γεώργιος Χρούσος, καθώς τα εμβόλια “AstraZeneca” και “Johnson & Johnson”, έχουν κατασκευαστεί με την παραδοσιακή τεχνολογία της χρήσης των αδενοϊών, με την οποία παρασκευάζεται και το εμβόλιο της γρίπης.

Η θρόμβωση, που προκαλείται ως επιπλοκή στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου -με συχνότητα περίπου ένα περιστατικό στο ένα εκατομμύριο άτομα- έχει περιγραφεί και με παλιότερα εμβόλια, προ πανδημίας, όπως λέει ο κ. Χρούσος και εξηγεί:

«Στα εμβόλια με την παλαιού τύπου τεχνολογία έχει περιγραφεί αυτό το φαινόμενο και γι’ αυτό και το ξέρουμε. Είναι ένα σύνδρομο, βασικά ένα αυτοάνοσο πρόβλημα. Παράγεται ένα αντίσωμα εναντίον ενός παράγοντα των αιμοπεταλίων. Ενεργοποιεί τα μεγακαρυοκύτταρα και κάνει θρόμβωση. Ταυτόχρονα αναλίσκονται τα αιμοπετάλια και έχουμε και αιμορραγία. Αυτό είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει συμβεί και με τα παλιότερα εμβόλια, αλλά δεν έχει συμβεί με τα εμβόλια “Mrna” (σ.σ.Pfizer – Moderna). Στα “mRNA” έχουν συμβεί θρομβώσεις πολύ σπάνια, αλλά όχι των κόλπων», διευκρινίζει.

Ακόμη δύο εμβόλια, το ρωσικό «Sputnik V» και το κινέζικο «Sinovac», χρησιμοποιούν επίσης, την τεχνολογία της χρήσης των αδενοϊών, “οπότε και με αυτά τα εμβόλια συμβαίνουν τα ίδια, αλλά ή δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ή δεν το λένε», τονίζει ο καθηγητής.

«Συμβαίνει σε γυναίκες γιατί έχουν αυξημένη πηκτικότητα αίματος σε σχέση με τους άνδρες»

Η εμφάνιση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Χρούσο: «Είναι “λαχείο” κανονικά. Αν κρίνουμε από τους ανθρώπους που το έπαθαν δεν είχε κανείς κάποιο πρόβλημα προηγουμένως. Αυτό είναι το περίεργο. Ούτε θρομβωτικά επεισόδια, ούτε κάποιο ιστορικό. Το μόνο, που είναι γυναίκες και μάλιστα νέες γυναίκες».

Σύμφωνα με τον ειδικό, «συμβαίνει σε γυναίκες, γιατί οι γυναίκες έχουν αυξημένη πηκτικότητα του αίματος γενικά, σε σχέση με τους άνδρες. Και σχετίζεται κυρίως με τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Και γι’ αυτό είναι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Γι’ αυτό και αποφεύγουμε, αν κάποια γυναίκα έχει προβλήματα, όπως παχυσαρκία, ή καπνίζει κλπ, να δίνουμε αντισυλληπτικά. Απαγορεύεται. Κι ο λόγος είναι, ότι αυξάνεται η θρομβωτικότητα του αίματος, κατά πολύ».

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χρούσος, επιμένει ότι τα εμβόλια αυτά είναι πολύτιμα και οι τόσο σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, υπήρχαν πάντα. Το μόνο πρόβλημα είναι ο παράγοντας και η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί επειδή έχουν πέσει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

«Πιστεύω ότι αυτά τα εμβόλια θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν. Κοιτάξτε αν είχαμε πολλά εμβόλια από τα άλλα, και μπορούσαμε να κάνουμε γρήγορα εμβολιασμούς, θα μπορούσαμε και να τα σταματήσουμε, καθαρά για ψυχολογικούς λόγους δηλαδή. Αλλά τώρα γίνεται αγώνας δρόμου για να σταματήσουμε την επιδημία», σημειώνει.

Θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

“Πιστεύω ότι με τις νέες παραλαβές θα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε πολύ γρήγοροι. Όπως έρχονται τα εμβόλια τα κάνουμε κατ’ ευθείαν. Έχει δημιουργηθεί ένας πολύ καλός μηχανισμός. Παραλαμβάνουμε τώρα πολύ μεγάλες ποσότητες εμβολίων οπότε δεν θα έχουμε πρόβλημα”, τονίζει ο κ. Χρούσος.

Με αυτούς τους ρυθμούς κι αν δεν υπάρξουν απρόοπτες καθυστερήσεις έως τα μέσα του καλοκαιριού θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο με τους εμβολιασμούς, προσθέτει:

«Φαίνεται ότι η ανοσία κρατάει τουλάχιστον 6 μήνες και πιθανόν και 8 μήνες. Ίσως ακόμη και παραπάνω. Τα αντισώματα που κάνουμε κατά των κορωνοϊών -γιατί δεν είναι μόνο οι “SARS 1 και 2”, υπάρχουν πολλοί κορωνοϊοί - κρατάνε χρόνια. Αυτοί που πήραν και τις δύο δόσεις δεν θα χρειαστούν σύντομα εμβόλιο. Έτσι, όπως πάμε φαντάζομαι κατά τον Ιούλιο θα είμαστε καλά. Ελπίζω το καλοκαίρι να είμαστε εντάξει», καταλήγει ο καθηγητής.

«AstraZeneca» και «Johnson & Johnson»: Τα νεότερα δεδομένα για τη θρόμβωση μετά από εμβολιασμό

Το σύνδρομο των θρομβώσεων έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με μια αυτοάνοση διαταραχή που εμφανίζεται σε ασθενείς που λαμβάνουν ηπαρίνη (ένα κλασσικό αντιπηκτικό) όπου εμφανίζεται ταυτόχρονα θρόμβωση αλλά και αιμορραγία με μεγάλη πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων.

Η συμβουλευτική επιτροπή του Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ ανάστειλε προσωρινά την χρήση του εμβολίου της «Johnson & Johnson» μετά την αναφορά έξι περιπτώσεων (όλες γυναίκες) που εμφάνισαν θρόμβωση λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό τους.

Η θρόμβωση εμφανίστηκε σε φλέβες του εγκεφάλου αλλά ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και μεγάλη πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων, γεγονός που αυξάνει ταυτόχρονα επίσης τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά από εξέταση 62 περιπτώσεων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έκρινε ότι εμφάνιση θρομβώσεων σε ασυνήθιστες θέσεις (όπως στον εγκέφαλο και σπλαγχνικές φλέβες) αποτελεί μια  (σπάνια) παρενέργεια στο εμβόλιο «AstraZeneca».

Το σύνδρομο αυτό των θρομβώσεων έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με μια αυτοάνοση διαταραχή που εμφανίζεται σε ασθενείς που λαμβάνουν ηπαρίνη (ένα κλασσικό αντιπηκτικό) όπου εμφανίζεται ταυτόχρονα θρόμβωση αλλά και αιμορραγία με μεγάλη πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων.

Το σύνδρομο αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι ενός παράγοντα των αιμοπεταλίων στο οποίο μπορεί να συνδέεται και να σχηματίζει σύμπλοκο η ηπαρίνη.

Σε τρεις αναφορές στο περιοδικό «New Engalnd Journal of Medicine» περιγράφονται περιπτώσεις θρομβώσεων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της «AstraZeneca» ή της  «Johnson & Johnson».

Στην μεγαλύτερη και πιο λεπτομερή από αυτές τις αναφορές, 9 από τους 11 ασθενείς ήταν νέες γυναίκες (22 έως 49 ετών).

Τα συμπτώματα τους άρχισαν 5 έως 16 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, και παρουσίασαν ένα ή περισσότερα θρομβωτικά συμβάντα (οι 9 είχαν εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση, οι 3 είχαν θρόμβωση σπληνικής φλέβας, οι 3 είχαν πνευμονική εμβολή και 4 είχαν άλλες θρομβώσεις), ενώ ένας ασθενής παρουσίασε θανατηφόρα ενδοκρανιακή αιμορραγία.

Οι  πέντε ασθενείς εκδήλωσαν επίσης διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, δηλαδή ανεξέλεγκτη ενεργοποίση των μηχανισμών της πήξης  με επακόλουθη εξάντληση των παραγόντων της πήξης που ακολουθείται από αιμορραγία.

Αν και κανένας από τους ασθενείς δεν είχε λάβει ηπαρίνη πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν θετικά αντισώματα έναντι του συμπλόκου τους παράγοντα  4 ενεργοποίησης  των αιμοπεταλίων (γνωστού ως PF4) και της ηπαρίνης και μάλιστα ανεξάρτητα από την ηπαρίνη. Περεταίρω μελέτες επίσης επιβεβαίωσαν ότι η ενεργοποίση των αιμοπεταλίων συνέβη  μέσω της ενεργοποίησης του «PF4». Ενδεικτικά τα αντισώματα αυτά βρέθηκαν σε πολύ ψηλούς τίτλους.  Παρόμοια αντισώματα έναντι του παράγοντα PF4 ανιχνεύθηκαν και στις 3 αναφορές.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι σε ορισμένους ασθενείς η νόσος φαίνεται να ελέγχθηκε με την χορήγηση ανοσοκατασταλτική ανοσορρυθμιστικής αγωγής με γ-σφαιρίνη και κορτιζόνη.

Παρόμοια αντισώματα αναπτύσσονται σπάνια σε ασθενείς που λαμβάνουν το αντιπηκτικό ηπαρίνη , όπου εμφανίζεται ραγδαία πτώση των αιμοπεταλίων αλλά ταυτόχρονα και θρόμβωση μετά την χορήγηση της  σε άτομα που έχουν προηγουμένως ευαισθητοποιηθεί στην ηπαρίνη.  

Ο μηχανισμός της ανάπτυξης αυτών των αντισωμάτων δεν είναι απόλυτα σαφής στην περίπτωση των εμβολίων και μπορεί να εμπλέκονται διαφορετικοί μηχανισμοί.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι αδενοϊοί συνδέονται με τα αιμοπετάλια και προκαλούν ενεργοποίηση αιμοπεταλίων. Η ποσότητα του αδενοϊού σε μια ένεση εμβολίου όμως που χορηγήθηκε 1 ή 2 εβδομάδες νωρίτερα φαίνεται απίθανο να συμβάλει στην επακόλουθη ενεργοποίηση αιμοπεταλίων που παρατηρήθηκε σε αυτούς τους ασθενείς.

Όμως οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του εμβολίου και των αιμοπεταλίων ή μεταξύ του εμβολίου και του παράγοντα «PF4» των αιμοπεταλίων  θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην παθογένεση των θρομβώσεων.

Ένα πιθανό ερέθισμα για την ανάπτυξη αυτών των αντιδραστικών αντισωμάτων έναντι του  «PF4» θα μπορούσε να είναι ελεύθερο «DNA» στο εμβόλιο, καθώς έχει φανεί ότι το «DNA» και το «RNA» σχηματίζουν σύμπλοκα με τον «PF4». Τα σύμπλοκα δεσμεύουν αντισώματα σε ασθενείς με θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη και επίσης προκαλούν την επίσης την παραγωγή αντισωμάτων κατά του συμπλόκου «PF4» και ηπαρίνης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι 5 έως 7% των υγιών αιμοδοτών έχουν ανιχνεύσιμα αντισώματα έναντι του συμπλόκου «PF4» -ηπαρίνης, αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Σε ασθενείς με τυπική θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη, είναι υψηλότερες αλλά αρκετά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν στο σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της «Astra-Zeneca».

Σχεδόν όλοι οι υγιείς ενήλικες έχουν μια δεξαμενή «Β» λεμφοκυττάρων που είναι ειδικά για το σύμπλοκο «PF4»–ηπαρίνης, όμως η παραγωγή αντισωμάτων που προκαλούν το σύνδρομο της θρομβοπενίας από ηπαρίνη από αυτά τα «Β» λεμφοκύτταρα ελέγχεται από ρυθμιστικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού.

Τα ευρήματά αυτά  δείχνουν ότι το σύνδρομο παρόμοιο με την αυτοάνοση προκαλούμενη από ηπαρίνη θρομβοπενία που εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα μετά τον εμβολιασμό με αυτά τα εμβόλια συνδέεται με ενεργοποίηση  του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας την άποψη ότι ο εμβολιασμός έχει προκαλέσει το σύνδρομο.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Διαταραχές του ανοσοποιητικού, όπως αυτοάνοσα νοσήματα είναι συχνότερα στις γυναίκες, ενώ φαίνεται ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν και υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του ιού μετά τον εμβολιασμό. 

Επιπλέον, οι πιο συχνές αιτίες θρόμβωσης του φλεβών του εγκεφάλου έχουν να κάνουν με καταστάσεις που αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως η εγκυμοσύνη και η χρήση αντισυλληπτικών. Τα οιστρογόνα μεταβάλλουν τα επίπεδα πολλών παραγόντων πήξης που μπορεί να προκαλούν προδιάθεση προς θρομβώσεις.

Ορισμένες από τις μεταβολές στην πήξη μετά από τον εμβολιασμό με ορισμένα από τα εμβόλια COVID-19 είναι πιθανό να δρουν σε συνδυασμό και με την επίδραση των των οιστρογόνων στην πήξη.

Τα παραπάνω δεδομένα συνόψισαν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Στάθης Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης).

Κορωνοϊός : Με επαναλοίμωξη κινδυνεύει ένας στους δέκα 20αρηδες – Τι δείχνει έρευνα

Περίπου το 10% - ο ένας στους δέκα - των νέων 18 έως 20 ετών που είχαν στο παρελθόν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, κινδυνεύουν με επαναλοίμωξη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι μια λοίμωξη «Covid-19» και η κατοπινή παρουσία αντισωμάτων δεν παρέχει πλήρη φυσική ανοσία σε όλους, πράγμα που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και σε αυτούς τους ανθρώπους για να ενισχυθεί η ανοσιακή απόκριση του οργανισμού τους, ώστε να αποτραπεί μια νέα λοίμωξη και έτσι να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους.

Η έρευνα σε περίπου 3.200 νέους, με επικεφαλής τον καθηγητή Στούαρτ Σίλφον της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό πνευμονολογίας «The Lancet Respiratory Medicine», δείχνει ότι όσοι δεν έχουν ποτέ μολυνθεί από τον κορωνοϊό, έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να τον κολλήσουν σε σχέση με όσους έχουν ήδη μολυνθεί, όμως οι τελευταίοι δεν είναι «άτρωτοι» και μπορεί να κολλήσουν ξανά.

«Καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού εντείνεται, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν ξανά τον ιό και ακόμη μπορεί να τον μεταδώσουν σε άλλους. Η ανοσία δεν είναι εγγυημένη μετά από μια παρελθούσα λοίμωξη και οι εμβολιασμοί που θα παρέχουν πρόσθετη προστασία, χρειάζονται ακόμη για όσους ήδη πέρασαν Covid-19», τόνισε ο δρ Σίλφον.

Οι διαγνωσμένες περιπτώσεις επαναλοίμωξης είναι σχετικά σπάνιες, αν και οι μη διαγνωσμένες -και σε μεγάλο βαθμό ασυμπτωματικές- μπορεί να είναι αρκετά περισσότερες, ιδίως λόγω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών του κορωνοϊού.

Χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ,,  βρήκε ότι όσοι μολύνονται για δεύτερη φορά από τον «SARS-CoV-2», έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από όσους δεν μολύνονται ξανά.

Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι οι περισσότερες επαναλοίμωξης (το 84%) δεν είχαν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια, ενώ κανένας άνθρωπος για δεύτερη φορά θετικός στον ιό δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Το ιικό φορτίο στους ανθρώπους με επαναλοίμωξη ήταν κατά μέσο όρο το ένα δέκατο όσων μολύνονταν για πρώτη φορά.

Μολονότι η έρευνα έγινε μόνο σε νεοσύλλεκτους πεζοναύτες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος επαναλοίμωξης θα ισχύει και σε πολλούς άλλους νέους ενήλικες, αν και το ακριβές ποσοστό επαναμόλυνσης μπορεί να είναι μικρότερο, καθώς σε ένα στρατόπεδο βασικής εκπαίδευσης οι στενές επαφές μεταξύ των νέων ανδρών πιθανώς αυξάνουν την πιθανότητα νέας μόλυνσης του ίδιου ατόμου, σε σχέση με άλλα μέρη.

Εμβόλια: Αλλάζει ρότα η ΕΕ – Γιατί θα χρειαστεί 3η δόση «Pfizer»

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer», η εταιρεία κάνει μια έρευνα και το πιθανότερο είναι ότι όσοι εμβολιάζονται με το εμβόλιό της, μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, θα χρειαστεί να κάνουν μία τρίτη δόση μέσα σε διάστημα από 6 έως 12 μήνες προκειμένου να διατηρηθεί η ανοσία.

Όπως είπε ο ίδιος, στη συνέχεια θα χρειάζεται και ένας ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, όπως γίνεται και με τη γρίπη.

Την ίδια ώρα για την Ευρώπη φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα ευρωπαϊκών εντύπων, σύμφωνα με τα οποία αλλάζει προσανατολισμό η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τα εμβόλια.

Χθες έκανε δηλώσεις η Γαλλίδα υφυπουργός Bιομηχανίας και απάντησε σε ερώτηση εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανανεώσει τα συμβόλαια με «AstraZeneca» και «Johnson & Johnson».

Η απάντησή της ήταν ότι μάλλον όχι, ενώ αντίθετα είπε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με «Pfizer» και «Moderna» για νέα συμβόλαια για το 2022.

Στη Βραζιλία είναι πολύ άσχημη ή κατάσταση με τον κορωνοϊό με τις αρχές να καλούν τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά, να το κάνουν μετά το τέλος της πανδημίας. Στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει επικρατήσει φαίνεται πως χτυπά κυρίως νεαρές γυναίκες.

Η ανακοίνωση του «EMA» για το εμβόλιο της «Johnson & Johnson»

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συμπέρανε, κατά τη σημερινή της σύσκεψη, ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί προειδοποίηση για τον κίνδυνο σπάνιων θρομβώσεων με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στις πληροφορίες για το εμβόλιο «Janssen» κατά της «Covid-19» που αναπτύχθηκε από την εταιρεία «Johnson & Johnson».

Η Επιτροπή κατέληξε επίσης και ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά θα πρέπει να καταχωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εν λόγω εμβολίου.

Προκειμένου να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η Επιτροπή έλαβε υπόψη όλες τα υπάρχοντα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εκθέσεων από τις ΗΠΑ πάνω  σε σοβαρές περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων που σχετίζονταν με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, μια από τις οποίες απέβη μοιραία.

Από τις 13 Απριλίου του 2021, πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλα τα περιστατικά καταγράφηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών και εμφανίστηκαν εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, ενώ η πλειοψηφία τους αφορούσε γυναίκες.

Με βάση τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι οι θρομβώσεις εμφανίζονταν κατά κύριο λόγο σε ασυνήθιστα σημεία όπως οι φλέβες του εγκεφάλου, η κοιλιακή χώρα και οι αρτηρίες, ενώ συνοδεύονταν από χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και σε κάποιες περιπτώσεις, από αιμορραγία.

Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με εκείνες που καταγράφηκαν και στην περίπτωση του εμβολίου της «AstraZeneca».

Ο καταγεγραμμένος συνδυασμός θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος, και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου της «J&J» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της «Covid-19» είναι περισσότερα από τις παρενέργειες.  

Μια εύλογη εξήγηση για τον συνδυασμό θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι μια ανοσολογική απόκριση, η οποία οδηγεί σε κατάσταση παρόμοια με αυτή που παρατηρείται κάποιες φορές σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με ηπαρίνη, η οποία ονομάζεται «θρομβοπενία προκαλούμενη από ηπαρίνη».

Πληροφορίες για τους πολίτες

  Τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων με χαμηλό επίπεδο αιμοπεταλίων έχουν εμφανιστεί σε άτομα που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Ο κίνδυνος για εμφάνιση αυτής της παρενέργειας είναι πολύ χαμηλός, αλλά τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα έτσι ώστε να λάβουν άμεσα ιατρική βοήθεια προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ανάρρωσης και να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

 Οι πολίτες θα πρέπει να αναζητήσουν επειγόντως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα, κατά τις τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο «Janssen» της «Johnson & Johnson»:

Δυσκολία στην αναπνοή

Πόνος στο στήθος

Πρήξιμο στα πόδια

Επίμονος πόνος στην κοιλιά

Νευρολογικά συμπτώματα όπως έντονοι και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση.

Μικρά σημάδια αίματος κάτω από το δέρμα εκτός του σημείου της ένεσης.

Μιλήστε στον γιατρό σας ή επικοινωνήστε με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής σας… εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον εμβολιασμό σας.

AΔΑΜΑΣΤΟΣ ΝΕΑ

Με πληροφορίες από: athamastos.blogspot.gr - tovima.gr- tanea.gr - kathimer

 

 https://athamastos.blogspot.com/2021/04/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .