Νέα μέθοδος ανίχνευσης μυοκαρδικής βλάβης από COVID-19: Χαρτογράφηση μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς

Νέα μέθοδος ανίχνευσης μυοκαρδικής βλάβης από COVID-19: Χαρτογράφηση μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς
Η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς, αποτελεί μια προηγμένη τεχνική, πολυπαραμετρικής χαρτογράφησης που βασίζεται στους μαγνητικούς χρόνους Τ1, Τ2 & Τ2.

Η συγκεκριμένη εξέταση δίνει εικόνες με υψηλή χορική ανάλυση, έτσι ώστε να είναι σε θέση οι γιατροί να ποσοτικοποιήσουν τις αλλοιώσεις της σύστασης του μυοκαρδίου σε κάθε σημείο του.

Οι νέες αυτές τεχνικές είναι πολύ ικανές στο να ανιχνεύσουν διάχυτες βλάβες στην καρδιά, ενώ μας βοηθάνε να παρακολουθήσουμε την πορεία μιας νόσου του μυοκαρδίου συγκρίνοντας απόλυτους αριθμούς σε διαδοχικές μετρήσεις“, αναφέρει ο κ. Ελευθέριος Βιδαλάκης -Καρδιολόγος με εξειδίκευση στην καρδιαγγειακή απεικόνιση -Tμήμα Mαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς Metropolitan General, προσθέτοντας:

Έτσι λοιπόν η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου έρχεται να ενισχύσει την διαγνωστική ακρίβεια της μαγνητικής καρδιάς κάνοντάς την μια εξέταση που αγγίξει την αξιοπιστία της κλασικής βιοψίας του μυοκαρδίου”.

Πότε ενδείκνυται η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου με μαγνητική καρδιάς;

  • Μυοκαρδίτιδα: για διάγνωση, παρακολούθηση και επιβεβαίωση πλήρους ίασης) . Το 2018 Η τεχνική μπήκε επίσημα στα κριτήρια διάγνωσης της μυοκαρδίτιδας
  • Προσβολή του μυοκαρδίου από αυτοάνοσες, ρευματικές και συστηματικές φλεγμονώδεις νόσους όπως λύκος , ρευματοειδή αρθρίτιδα, σαρκοείδωση κ.ά
  • Χαρακτηρισμός όγκων της καρδιάς
  • Προσβολή του μυοκαρδίου από τον ιό HIV
  • Αμυλοείδωση, Fabri νόσος
  • Διαφορική διάγνωση υπερτροφικών καταστάσεων του μυοκαρδίου
  • Πρόγνωση στεφανιαίας νόσου
  • Προβολή της καρδιάς από Covid-19

Mυοκαρδίτιδα και COVID-19

Έχοντας διανύσει πάνω από ένα χρόνο πανδημίας από κορωνοϊό, οι γνώσεις μας απέναντι στον συγκεκριμένο ιό και τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά συνεχώς εμπλουτίζονται“, αναφέρει ο κ. Βιδαλάκης.

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές παρατηρήσεις ο ιός μπορεί να προσβάλει και την καρδιά προκαλώντας είτε έμφραγμα του μυοκαρδίου, είτε πιο συχνά φλεγμονή στο μυοκάρδιο, την γνωστή σε όλους μας μυοκαρδίτιδα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλές φορές η φλεγμονή στο μυοκάρδιο είναι ασυμπτωματική και υποκλινική χωρίς ο ασθενής να γνωρίζει ότι η λοίμωξη έχει προσβάλει και την καρδιά του.

Έτσι λοιπόν με μία και μόνο εξέταση μπορούμε να ελέγξουμε εάν η λοίμωξη από κορωνοϊό έχει προσβάλει και την καρδιά, ακόμη και σε ασθενείς που δεν είχαν συμπτώματα από την καρδιά τους“, επισημαίνει ο κ. Βιδαλάκης.

Το γεγονός αυτό μας δίνει την δυνατότητα να επέμβουμε έγκαιρα και να προστατέψουμε το μυοκάρδιο από μόνιμες βλάβες οι οποίες θα δώσουν συμπτώματα στο μέλλον“, καταλήγει.

 https://www.ygeiamasnews.gr/astheneies/kardia/56730/nea-methodos-anixneysis-myokardikis-vlavis-apo-covid-19-xartografisi-myokardiou-me-magnitiki-kardias/