Σάββατο, Ιουνίου 12

«Dior Celebrates Greece»: Πόσο θα κοστίσει η φωτογράφιση της συλλογής στα αρχαία μνημεία της Αθήνας;

«Dior Celebrates Greece»: Πόσο θα κοστίσει η φωτογράφιση της συλλογής στα αρχαία μνημεία της Αθήνας;

Την περασμένη Τρίτη εγκρίθηκε το αίτημα του οίκου Dior για να κάνει φωτογράφηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και λίγες ημέρες αργότερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων γνωμοδότησε θετικά και για την εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο.

Στη διάρκειά της τα μέλη του ΚΣΝΜ ενέκριναν επίσης τη χορήγηση άδειας φωτογράφισης, κινηματογράφησης και αεροκινηματογράφησης, καθώς και απευθείας αναμετάδοσης της εκδήλωσης και ανάρτησής της στο διαδίκτυο, στον επίσημο ιστότοπο του οίκου Dior.

Η επίδειξη μόδας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Ιουνίου και θα έχει τίτλο «Dior Celebrates Greece». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η συλλογή ρούχων «Cruise 2021» η οποία θα είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 αλλά και γενικά στην Ελλάδα ως γενέτειρα του πολιτισμού.

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν οι ακριβείς όροι με τους οποίους θα γίνει. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, προβλέπονται τα εξής:

Τα αιτήματα των εταιρειών "QOS IKE" και "EIGHT E.E.", με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, για τη χορήγηση άδειας φωτογράφισης και κινηματογράφησης της συλλογής "Cruise 2022” του οίκου Christian Dior σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας Εφ.Α. πόλης Αθηνών, Εφ.Α. Ανατολικής Αττικής και Εφ.Α. Κορινθίας, καθώς οι αιτούμενες λήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο σειράς δραστηριοτήτων για την παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της συλλογής, η οποία εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και, σύμφωνα με το αίτημα, επιθυμεί να τιμήσει τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ενώ ο επετειακός χαρακτήρας της συλλογής συνδέεται με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη φωτογράφιση του Οίκου το 1951 στην Ακρόπολη.
 
 

Οι λήψεις θα πραγματοποιηθούν από 16 έως 22 Ιουνίου.

Τι επιτρέπεται

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών επιτρέπονται α) η φωτογράφιση με και χωρίς παρεμβολή προσώπων, β) η αεροφωτογράφιση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση χωρίς την παρεμβολή προσώπων, γ) η κινηματογράφηση της προετοιμασίας (backstage reporting) εντός του παλαιού μουσείου και δ) η κινηματογράφηση της διαδικασίας με παρεμβολή προσώπων (backstage reporting) μόνο για το τμήμα από την πύλη Βeule έως την περίφραξη άνωθεν του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού. Η προετοιμασία να πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου, οι δε λήψεις να γίνουν στις 18 ή εναλλακτικά, σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, στις 19 Ιουνίου.

Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού επιτρέπεται η φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση με και χωρίς την παρεμβολή προσώπων. Οι λήψεις να πραγματοποιηθούν στις 18 Ιουνίου.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς επιτρέπεται η φωτογράφηση και αεροκινηματογράφηση, με και χωρίς την παρεμβολή προσώπων. Η προετοιμασία των λήψεων να πραγματοποιηθεί το διάστημα 18-19 Ιουνίου, οι δε λήψεις να πραγματοποιηθούν στις 20 Ιουνίου.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας (ναός Διός και στάδιο) επιτρέπεται η φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση στον περιβάλλοντα χώρο του ναού και στο στάδιο. Η προετοιμασία των λήψεων να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου, οι δε λήψεις να γίνουν στις 21 Ιουνίου.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου επιτρέπεται η φωτογράφηση, αεροφωτογράφηση, κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση. Η προετοιμασία των λήψεων να πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου, οι δε λήψεις να γίνουν στις 22 Ιουνίου.

Τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες δεν θα είναι δυνατή για το κοινό η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους (Ακρόπολη: 18 Ιουνίου (εναλλακτικά 19 Ιουνίου) από 17:00 έως 22:00, Αρχαία Αγορά: 20 Ιουνίου από 6:00 έως 10:00 και από 17:00 έως 22:00, Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας: 21 Ιουνίου από 6:00 έως 10:00 και από 17:00 έως 22.00, Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου: 22 Ιουνίου από 16:00 έως 21:00).

Οι περιορισμοί

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου,  δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση λήψεων στο εσωτερικό των ναών του Ηφαίστου και Αθηνάς Εργάνης στην αρχαία Αγορά, του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του Διός στη Νεμέα.

Το παραγόμενο υλικό από την Ακρόπολη των Αθηνών μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως συνοδευτικό υλικό σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για θέματα που αφορούν την παρουσίαση της συλλογής και την έμπνευση αυτής από την Ελλάδα και σε καμία περίπτωση στη διαφημιστική καμπάνια της σειράς.  

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι δράσεις οφείλουν να συνάδουν αισθητικά και καλλιτεχνικά με τον χαρακτήρα των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και να χαρακτηρίζονται από τον δέοντα σεβασμό προς αυτούς.

Τέλος, προβλέπονται κάποιοι τεχνικοί περιορισμοί που αφορούν τη χρήση σκιάστρων, ηχητικών συστημάτων, γεννητριών, οχημάτων μεταφοράς του εξοπλισμού αλλά και την καθαριότητα των χώρων, την ασφάλεια των εργαζομένων, τη χρήση του υλικού κ.λ.π.

Τα χρήματα που θα πληρώσει ο οίκος Dior

Για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους φωτογραφικών και κινηματογραφικών λήψεων προβλέπεται τέλος υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ. σύμφωνα με την αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463/28-12-2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011) "Τέλη φωτογράφησης-κινηματογράφησης και χρήσης οπτικοακουστικών έργων και απεικονίσεων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσειακών εκθέσεων και συλλογών. Τέλη πραγματοποίησης εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ακίνητα".

Για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση των λήψεων, το ποσό αυτό προσδιορίζεται ανά χώρο ως εξής:

- Ακρόπολη: 21.100 ευρώ (εταιρεία "EIGHT Ε.Ε.”),

- Ωδείο Ηρώδου Αττικού: 6.900 ευρώ (εταιρεία "EIGHT Ε.Ε.”),

- Αρχαία Αγορά: 13.500 ευρώ (εταιρεία "QOS I.K.E.”),

- Σούνιο: 13.000 ευρώ (εταιρεία "QOS I.K.E.”),

- Ναός Διός και Στάδιο Νεμέας: 17.600 ευρώ (εταιρεία "QOS I.K.E.”).

Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται με τον αναλογούντα Φ.Π.Α. (24%).

Το συνολικό ποσό για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση των λήψεων ανέρχεται στα 72.100,00 (+ 24% ΦΠΑ).

Επιπλέον, μιας και θα απαγορευτεί η επίσκεψη του κοινού τις ώρες που θα γίνονται οι φωτογραφήσεις, οι εταιρείες οφείλουν να καταβάλουν επιπλέον ποσό, ανάλογο του αντιτίμου του συνόλου των εισιτηρίων που είχαν εκδοθεί για τις αντίστοιχες ημέρες του έτους 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΑΠ.

Για τη χρήση των απεικονίσεων, να καταβληθεί το αναλογούν υπέρ του ΟΔΑΠ τέλος, το οποίο για τις έντυπες εκδόσεις προσδιορίζεται στα 195.000,00 ευρώ, (προσαυξημένο με τον αναλογούντα Φ.Π.Α.), το οποίο επιμερίζεται σε: 150.000 ευρώ για τη χρήση 100 φωτογραφιών από την εταιρεία "EIGHT Ε.Ε.” και 45.000 ευρώ για τη χρήση 30 φωτογραφιών από την εταιρεία "QOS I.K.E.”

Το ποσό για τη διαδικτυακή χρήση των απεικονίσεων ανέρχεται στα 4.120,00 ευρώ (προσαυξημένο τον αναλογούντα Φ.Π.Α.), το οποίο επιμερίζεται ως εξής: 400 ευρώ για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο 100 φωτογραφιών για έξι μήνες από την εταιρεία "EIGHT Ε.Ε.”, 320 ευρώ για τη δημοσίευση στο διαδίκτυο 80 φωτογραφιών για έξι μήνες από την εταιρεία "QOS I.K.E.” και 3.400 ευρώ για 11 βίντεο συνολικής διάρκειας 170 δευτερολέπτων από την εταιρεία"QOS I.K.E.”.

Στο ανωτέρω ποσό να προστεθεί το ποσό που θα οριστεί για τα βίντεο της εταιρείας παραγωγής "EIGHT Ε.Ε.”, σε συνεννόηση με τον ΟΔΑΠ όταν καταμετρηθεί η τελική διάρκεια του οπτικοακουστικού υλικού παραγωγής της.

Σε περίπτωση που το συνολικό κόστος παραγωγής υπερβεί τις 200.000 €, τα τέλη χρήσης του οπτικοακουστικού υλικού να αναπροσαρμοστούν, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 6 της Κ.Υ.Α (ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .