Σάββατο, Ιουνίου 19

Γραφείο Προϋπολογισμού: Χιλιάδες «λουκέτα» μόλις αρθούν τα μέτρα στήριξης - Πώς το lockdown κατέστρεψε τον τουρισμό

Την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η ελληνική οικονομία εξαιτίας του πολύμηνου lockdown αποτυπώνει με έκθεση του για το α’ τρίμηνο του 2021 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας θα είναι η περίοδος μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις

και νοικοκυριά να βρεθούν αντιμέτωπες με πτωχεύσεις, καθώς δεν θα έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν τις τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχει προκαλέσει η πανδημία.


Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι αρκετές επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρούνται -προς το παρόν- ζωντανές λόγω των μέτρων στήριξης και, όταν αυτά πάψουν να υφίστανται, ενδέχεται να μην καταφέρουν να λειτουργήσουν ξανά. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα υπάρχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με συσσωρευμένα χρέη τα οποία θα χρειαστούν πρόσθετη ρευστότητα για να τα εξυπηρετήσουν.


Πρόσθετη στήριξη στους πληττόμενους


Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.


Ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να τους παρέχει πρόσθετη οικονομική στήριξη, αφενός για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους και αφετέρου για να διευκολύνει τη μετάβασή τους σε πιο παραγωγικούς κλάδους και δραστηριότητες.

Επομένως, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

«Χαστούκι» για την πανδημία

Η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού, αλλά ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αναλογία των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό δείχνει ότι παρά την αποτελεσματικότητα της πορείας των εμβολιασμών, παραμένει σχετικά χαμηλή η αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Συνέπεια αυτής της αναντιστοιχίας είναι η καθυστερημένη άρση των περιοριστικών μέτρων και η διατήρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, με αρνητικές οικονομικές συνέπειες που εκδηλώνονται κυρίως μέσω του τουρισμού.

Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού και οι περιορισμοί που θέτουν τα κράτη προέλευσης στους πολίτες τους που ταξιδεύουν στη χώρα μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υγειονομική εικόνα της.

Επιστροφή στο βασικό σενάριο

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι οι οικονομικές εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν ενθαρρυντικές, δεδομένων των συνθηκών.


Η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν -2,3%, καταγράφοντας ηπιότερη ύφεση από όλες τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Γραφείου.


Εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να υπερβεί το βασικό σενάριο που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,7% και να κινηθεί κοντά στο θετικό σενάριο μεταξύ 3,6% και 4,8%, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει σύντομα και το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .