Παρασκευή, Ιουνίου 18

Εμβόλια mRNA: Περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε άτομα κάτω των 30 ετών –Τι ξέρουμε μέχρι τώρα


Ο EMA και το CDC εντόπισαν ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με τα εμβόλια, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει.

Εμβόλια mRNA: Περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε άτομα κάτω των 30 ετών –Τι ξέρουμε μέχρι τώρα

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τη δεύτερη δόση με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και κυρίως με mRNA εμβόλιο παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να το ερευνήσουν περαιτέρω.

Ο EMA και το CDC εντόπισαν ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με τα εμβόλια, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας του CDC έχουν επαληθεύσει 226 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε άτομα ηλικίας 30 ετών και ερευνούν περίπου 250 ακόμη αναφορές.

Αν και πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, τα ποσοστά στις ηλικίες 16-24 ετών μετά από τη δεύτερη δόση είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Σε άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω, στα οποία παρουσιάστηκε μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν πόνος στο στήθος, αυξημένα καρδιακά ένζυμα, μεταβολές κυμάτων ST ή Τ, δύσπνοια και μη φυσιολογική ηχοκαρδιογραφία / απεικόνιση.

Από τις 285 περιπτώσεις, οι 270 δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Περίπου το 81% έχει αναρρώσει πλήρως, ενώ τα υπόλοιπα είχαν συνεχή συμπτώματα. Δεκαπέντε άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων τρία στην εντατική.

Σύμφωνα με τον Δρ Σιμαμπουκούρο, αναφέρθηκαν 79 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας σε εφήβους ηλικίας 16 ή 17 ετών μετά από τη δεύτερη δόση εμβολίου, ενώ ο αναμενόμενος αριθμός ήταν 2-19 περιπτώσεις.

Επίσης, υπήρχαν 196 περιπτώσεις σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών, ενώ αναμένονταν μέχρι 83. Τα ποσοστά περιπτώσεων ανά εκατομμύριο δόσεις για αυτές τις ηλικιακές ομάδες ήταν 35% και 21%, αντίστοιχα.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) συνεχίζει την αξιολόγηση των αναφορών μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και περικαρδίτιδας (φλεγμονή της μεμβράνης γύρω από την καρδιά) σε μικρό αριθμό ατόμων μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια COVID-19.

Το PRAC ξεκίνησε την αναθεώρησή του τον Απρίλιο μετά από περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Comirnaty στο Ισραήλ. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ήταν ήπιες και επιλύθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Επηρεάζουν κυρίως άνδρες κάτω των 30 ετών, με συμπτώματα που ξεκινούν κυρίως μέσα σε αρκετές ημέρες από τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση.

Περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και / ή περικαρδίτιδας αναφέρθηκαν επίσης στην Ευρώπη, μετά τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια COVID-19.

Επί του παρόντος απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να εξαχθεί συμπέρασμα για το εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τα εμβόλια και η PRAC ζητά πρόσθετα δεδομένα από τις εταιρείες που τα εμπορεύονται.

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδεις ασθένειες της καρδιάς που μπορεί να εμφανιστούν μετά από λοιμώξεις ή ανοσολογικές ασθένειες.

Ανάλογα με την πηγή, η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κυμαίνεται από 1 έως 10 στα 100.000 άτομα ετησίως.

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας μπορεί να ποικίλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ισχυρό καρδιακό παλμό, που μπορεί να είναι ακανόνιστος, και πόνο στο στήθος. Οι καταστάσεις συνήθως βελτιώνονται μόνες τους ή με θεραπεία.

Το PRAC ενθαρρύνει όλους τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να αναφέρουν τυχόν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών σε άτομα που έχουν αυτά τα εμβόλια.

Ασθενείς που έχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, έντονο καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ακανόνιστος και πόνο στο στήθος μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Ο EMA συνεργάζεται στενά με άλλες αρχές φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής αρχής φαρμάκων.

Τυχόν νέα δεδομένα που διατίθενται θα τροφοδοτήσουν τη συνεχή αξιολόγηση της PRAC και ο EMA θα ενημερώσει, όπως απαιτείται.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της Covid

Τα εμβόλια λειτουργούν προετοιμάζοντας τον οργανισμό για να αμυνθεί έναντι του COVID-19. Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech που είναι mRNA, παρέχουν «οδηγίες» στον οργανισμό για την παραγωγή της ακίδας πρωτεΐνης.

Πρόκειται για μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.

Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο, μερικά από τα κύτταρα του θα διαβάσουν τις οδηγίες mRNA και θα παράγουν προσωρινά την ακίδα πρωτεΐνης. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη, θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να την επιτεθούν.

Εάν, αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα το αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό του.

Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson αποτελούνται από έναν άλλο ιό (αδενοϊό) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της ακίδας πρωτεΐνης.

Μόλις χορηγηθεί, το εμβόλιο παρέχει το γονίδιο SARS-CoV-2 σε κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν το γονίδιο για να παράγουν την ακίδα πρωτεΐνης. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα για να την επιτεθούν.
 

Πηγή: skai.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .