Δευτέρα, Ιουνίου 28

Μυοκαρδίτιδες μετά από Pfizer και Moderna--ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ mRNA

Μυοκαρδίτιδες μετά από Pfizer και Moderna

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της Deutsche Welle στην ηλεκτρονική έκδοσή της και μάλιστα ως πρωτοσέλιδο σχετικά με τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν εντοπιστεί σε νέους και αθλητικούς ανθρώπους μετά από εμβολιασμούς με σκευάσματα τύπου mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna.

Όπως αναφέρεται, λοιπόν, στο δημοσίευμα, είναι γνωστό από τα τέλη Απριλίου ότι μετά από εμβολιασμούς για COVID-19 με εμβόλια mRNA έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε νέους και αθλητικούς ανθρώπους. Οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές ήταν οι πρώτες που το ανέφεραν, αφού εκείνο το διάστημα είχαν προχωρήσει πολύ στην εκστρατεία εμβολιασμού και διέθεταν μεγάλο αριθμό δεδομένων ασθενών.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDCs) επιβεβαίωσαν τώρα ότι από τον Απρίλιο έχουν υπάρξει περισσότερες από χίλιες αναφορές μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμούς mRNA στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν πως πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου των BioNTech/Pfizer και Moderna. Οι περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες, καθώς εμφανίζονται περίπου 13 σε ένα εκατομμύριο.

Οι περισσότεροι που παρουσίασαν αυτές τις παρενέργειες ήταν έφηβοι και νεαροί. Τα περιστατικά εμφανίστηκαν συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από τον δεύτερο εμβολιασμό. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, «οι περισσότεροι από τους ασθενείς που πήραν κάποια αγωγή ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία και μετά από ανάπαυση στο κρεβάτι ανάρρωσαν γρήγορα».

Η φλεγμονή συνήθως ακολουθεί τη μόλυνση

H μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή -ακόμα και απειλητική για τη ζωή- κατάσταση. Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος εάν, για παράδειγμα, δρομείς δεν αντιληφθούν μια λοίμωξη ή δεν την πάρουν στα σοβαρά και συνεχίσουν να ασκούνται, παρόλο που θα χρειαζόταν μια περίοδος ανάπαυσης, όπως, για παράδειγμα, σε περίπτωση που είχαν πυρετό.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης της φλεγμονής είναι οι ιοί, και κυρίως εκείνοι που σχετίζονται με το κρυολόγημα, καθώς και οι ιοί του έρπητα ή της γρίπης. Συνήθως η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού στον ιό.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιες φλεγμονές, καθώς και η λήψη φαρμάκων, τα βαρέα μέταλλα και οι ραδιενεργές ουσίες ή οι τραυματισμοί. Οι μυκητιακές λοιμώξεις αποτελούν επίσης κίνδυνο, ειδικά για εκείνους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχω;

Όποιος έχει πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή έχει την αίσθηση ότι οι καρδιακοί του παλμοί είναι ανεβασμένοι θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα ένα γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι, ειδικά κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

Είναι πάντως πολύ πιο πιθανό να εμφανίσει κανείς τις παραπάνω ασθένειες εάν νοσήσει από κορωνοϊό παρά εάν εμβολιαστεί. Επιπλέον οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν πολύ καλά. Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές συστήνουν τον περαιτέρω εμβολιασμό για όλους ηλικίας 12 ετών και άνω. Ακόμα είναι σημαντικό να ληφθεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου για να επιτευχθεί πλήρης προστασία.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας δεν έχει ακόμη εκδώσει μια γενική σύσταση για παιδιά και εφήβους, παρόλο που το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Έγκρισης (EMA) για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Οι γονείς πρέπει επομένως, αφού συμβουλευτούν τον γιατρό τους, να αποφασίσουν εάν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Μάλιστα, πριν λάβουν την απόφαση, θα πρέπει να διευκρινίσουν σε ποιον βαθμό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, εφόσον υπάρχει ιστορικό ορισμένων παθήσεων.

Πηγή: Deutsche Welle

 https://www.zougla.gr/greece/article/miokarditides-meta-apo-biontech-ke-moderna

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .