Τετάρτη, Ιουνίου 2

Tι συμβαίνει με τα κουτιά στα οποία διακινούνται τα εμβόλια της Pfizer

Το μεγάλο τρύπημα

Πώς μια απόφαση της εταιρίας περιέπλεξε την διάθεση εμβολίων Covid-19, αυξάνοντας τα κέρδη

Πώς μια απόφαση της Pfizer περιέπλεξε την διάθεση εμβολίων Covid, αυξάνοντας τα κέρδη

Τα εμβόλια Pfizer Covid-19 φθάνουν σε ένα μονωμένο κουτί, γεμάτο με ξηρό πάγο, περίπου διπλάσιο από το μέγεθος μιας βαλίτσας. Πλήρως φορτωμένο, ζυγίζει περίπου 80 κιλά.

By Olivia Goldhill and Rachel Cohrs*

Όσο και να ακούγεται ασήμαντο, αυτό το ορθογώνιο πακέτο εξηγεί τα σημαντικά εμπόδια στη διάθεση του εμβολίου Pfizer-BioNTech. Το μεγάλο κουτί αντιπροσωπεύει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο φαρμακευτικός κολοσσός αγνόησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δημιουργώντας αναποδιές στη δημόσια υγεία αλλά μεγαλύτερα κέρδη

Η Oδύσσεια των κουτιών ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Pfizer επέμενε να παραδώσει το εμβόλιο της, λαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχο των πολύπλοκων έξτρα κρύων απαιτήσεων μεταφοράς. Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Operation Warp Speed τον Ιούλιο, συμφωνώντας να στείλει το εμβόλιο όπου θέλει η κυβέρνηση – αλλά χωρίς να διευκρινίσει πόσα εμβόλια θα υπάρχουν σε κάθε συσκευασία.

Στη συνέχεια, η Pfizer αποφάσισε μια ελάχιστη παραγγελία 1.170 δόσεων, περισσότερο από 10 φορές το μικρότερο πακέτο των 100 δόσεων της Moderna και έναν όγκο που δεν είχε ξανά ακουστεί στη διανομή εμβολίων. Τέτοιες τεράστιες παραδόσεις περιόρισαν σοβαρά τον αριθμό και τους τύπους τοποθεσιών που θα μπορούσαν να λάβουν το εμβόλιο. Αυτό περιέπλεξε τη διάθεση του εμβολίου παντού.
“Το μέγεθος του κουτιού ήταν 100% μια απόφαση που ελήφθη από την Pfizer και δεν ήταν αυτό που θέλαμε”, δήλωσε ο Paul Mango, πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος του προσωπικού πολιτικής στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. «Δεν ενθουσιαστήκαμε με την απόφασή τους και νομίζαμε ότι θα ήταν ανασταλτικό»
Πρόσθεσε, «Θα προτιμούσαμε κοντέινερ που είχαν 100 δόσεις αντί 1.000, αλλά η Pfizer δεν ήθελε να το συζητήσει μαζί μας.

Η Pfizer αναφέρει ότι η απόφασή της είχε ως στόχο την επιτάχυνση της παράδοσης εμβολίων, αλλά σήμαινε ότι το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες εστάλη κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε πάροχους που έχουν τα χρήματα να διαθέτουν ψυχρούς καταψύκτες για μακροχρόνια αποθήκευση ή αλλιώς απαιτούνταν γρήγορος εμβολιασμός 1.000 ατόμων.

Στη συνέχεια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να οργανώσει την εθνική της διανομή σύμφωνα με αυτές τις απαιτήσεις, στέλνοντας εμβόλια Pfizer σε συγκεκριμένες τοποθεσίες βάσει της χωρητικότητας και της διαθεσιμότητας. Ενώ το εμβόλιο τελικά χρησιμοποιήθηκε ευρέως, με περισσότερες από 157 εκατομμύρια λήψεις μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, η απόφαση για χρήση ενός τόσο μεγάλου κουτιού έκανε τη διάθεση πολύ πιο δύσκολη.

Μακράν, η Pfizer ήταν η πιο δύσκολη οργανωτική πρόκληση για εμάς», δήλωσε ο Mango, ο οποίος ήταν ανώτατος αξιωματούχος στο Operation Warp Speed, του προγράμματος της διοίκησης του Trump για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών Covid-19. «Όταν στέλναμε 1.000 δόσεις τη φορά, δεν μπορούσαμε να στείλουμε στα φαρμακεία γρήγορα ή σε γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η Pfizer κατέληξε να δημιουργεί εμπόδια στον εαυτό της όσον αφορά το που θα έστελνε τα εμβόλια. “

Τα φαρμακεία και οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της γρήγορης και αποτελεσματικής διανομής εμβολίων. Οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι ήδη σε θέση να παραδώσουν σε αυτούς τους τοπικούς εμπόρους λιανικής πώλησης και το κοινό είναι ευρέως συνηθισμένο να κάνει τις ενέσεις του σε αυτά τα μέρη. Στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης έδειξαν ότι τα φαρμακεία λιανικής φτάνουν σε περισσότερους ανθρώπους γρηγορότερα από τους χώρους μαζικού εμβολιασμού. Η χρήση μεγάλων κουτιών από την Pfizer δημιούργησε επίσης ζητήματα αμεροληψίας διευκολύνοντας την αποστολή του πιο αποτελεσματικού εμβολίου σε αστικές περιοχές.

Ο εκπρόσωπος της Pfizer Eamonn Nolan έγραψε σε δήλωσή του στη STAT ότι τα μεγέθη των κουτιών της εταιρείας έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν τις προσπάθειες μαζικού εμβολιασμού και να διανέμονται οι δόσεις σε όσο περισσότερα άτομα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Η Pfizer έχει επενδύσει τεράστιο χρόνο και ενέργεια – συν 2 δισεκατομμύρια δολάρια επισφαλή – για να αναπτύξει και να προσφέρει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19 – για να θέσει ένα τέρμα στην τραγική, παγκόσμια πανδημία», έγραψε. «Σε καμία περίπτωση η εταιρεία δεν άφησε το κόστος να απαγορεύσει, να υπαγορεύσει ή να επιβραδύνει το κρίσιμο έργο».

Η εταιρεία συνέχισε να συνεργάζεται στενά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από το ξεκίνημα, δήλωσε ο Nolan, προσθέτοντας ότι το κουτί σχεδιάστηκε για να λειτουργεί διεθνώς. Η Pfizer δήλωσε ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 99,9% στο να μεταφέρει τα εμπορευματοκιβώτια στον προορισμό τους και έχει στείλει 550 εκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο.

Διανέμοντας τα εμβόλια χονδρικά, η Pfizer έκανε τη δουλειά της πολύ πιο εύκολη – και φθηνότερη. Ο Mango εξήγησε ότι με κουτιά 1.000 δόσεων, η Pfizer θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε χώρους μαζικού εμβολιασμού και να μειώσει το κόστος. «Ήταν σύμβαση σταθερής τιμής που περιλάμβανε παράδοση», είπε, «οπότε είμαι σίγουρος ότι το βρήκαν πιο αποτελεσματικό για αυτούς».

Η κριτική του Mango για την Pfizer μπορεί εν μέρει να αντικατοπτρίζει μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ του πρώην προέδρου Trump και της παρασκευάστριας εταιρείας φαρμάκων. Ο Τραμπ κατηγόρησε την εταιρεία ότι καθυστερούσε την ανακοίνωση των δεδομένων αποτελεσματικότητας των εμβολίων μέχρι τις εκλογές, μειώνοντας έτσι τις προοπτικές επανεκλογής του.

Σε ένα σημείο, έγραψε στο Twitter ότι η Pfizer “δεν είχε το θάρρος” να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της πριν από τις εκλογές. Αυτό οδήγησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Albert Bourla να πει ότι η εταιρεία “δεν συνωμότησε με κανέναν” για να καθυστερήσει τα αποτελέσματα.
Οι κατασκευαστές κουτιών δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει μικρότερα δοχεία εγκαίρως για τις προθεσμίες διανομής.
«Αν θέλετε να στείλουμε ένα φιαλίδιο ή 10.000 φιαλίδια, θα το κάνουμε για εσάς», δήλωσε ο Jay McHarg, διευθύνων σύμβουλος της AeroSafe Global, ο οποίος σχεδίασε και κατασκευάζει κουτιά για το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο McHarg είπε ότι η εταιρεία του ήταν έτοιμη να παράσχει μικρότερα κουτιά εάν χρειαστεί. «Έχουμε μικρότερα εδώ που λειτουργούν ήδη», είπε στο STAT εκείνη τη στιγμή.

Η AeroSafe Global δημιούργησε επίσης κουτιά 125 δόσεων για CVS και Walgreens(αλυσίδες φαρμακείων) για τη μεταφορά του εμβολίου σε γηροκομεία, αλλά η Pfizer ήθελε μόνο τα μεγαλύτερα κουτιά.

Η κατασκευή ενός μεγέθους κουτιού είναι πιο αποτελεσματική από τη δημιουργία πολλαπλών επιλογών και η McHarg είπε ότι η απόφαση της Pfizer βοήθησε στην ταχύτερη διανομή των εμβολίων.
«Είναι πολύ πιο εύκολο και γρηγορότερο να τυποποιήσεις και να πείς,« Ας τα βγάλουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε », είπε.

Η Pfizer υπήρξε εξαιρετικός συνεργάτης, πρόσθεσε, και η παραγωγή και διανομή των εμβολίων ήταν «σχεδόν άψογη».
Ακόμα και χωρίς πολλές επιλογές σε μεγέθη κουτιού, τα δοχεία των 1.170 δόσεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για μικρότερο αριθμό εμβολίων εάν είναι επιθυμητό. «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι και τα 20 φιαλίδια», είπε ο McHarg.
Η πολιτική της Pfizer να στέλνει τουλάχιστον 195 φιαλίδια (που περιέχουν 1.170 δόσεις) κάθε φορά σήμαινε ότι η εταιρεία έπρεπε να κάνει πολύ λιγότερα ταξίδια σε μικρότερο αριθμό τοποθεσιών. Απαιτούσε λιγότερο ξηρό πάγο και συσκευασία και μείωσε το κόστος εργασίας της συσκευασίας και της αποστολής των κουτιών.

«Υπάρχουν έξοδα μεταφοράς. Είναι πολύ πιο ακριβό να πάτε σε πολλά μέρη παρά σε ένα μόνο μέρος », δήλωσε ο Bruce Y. Lee, καθηγητής στο CUNY Graduate School of Public Health & Health Policy. «Είναι πιο ακριβό να έχουμε 20 κουτιά σε αντίθεση με ένα κουτί. Βγάζει νόημα. “

Στις 15 3/4 x 15 3/4 x 22 ίντσες, τα εμπορευματοκιβώτια αποστολής της Pfizer καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο αποθήκευσης όταν χρησιμοποιούνται ως δοχεία αποθήκευσης. Τα κουτιά είναι περίπου 250 φορές μεγαλύτερα από ένα κουτί των 10 φιαλιδίων Moderna, το καθένα εκ των οποίων περιέχει 10 έως 11 δόσεις, τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν σε έναν κανονικό καταψύκτη ή να διατηρηθούν 30 ημέρες σε ψυγείο.

Μέσα στα μεγάλα κουτιά Pfizer υπάρχει ένα μικρότερο κουτί που περιέχει τα ίδια τα εμβόλια. Κάθε παράδοση της Pfizer συνοδεύεται από παράδοση ξηρού πάγου απευθείας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς και μια άλλη παράδοση 40 κιλών από χιλιάδες βελόνες και σύριγγες.

Υπήρξαν σημαντικές συνέπειες στις παραγγελίες 1.170 δόσεων. Τα πακέτα της Pfizer διπλασιάζονται ως δοχεία αποθήκευσης, αλλά πρέπει να αναπληρώνονται με ξηρό πάγο και μπορούν να ανοιχτούν μόνο για τρία λεπτά κάθε φορά, όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για 30 ημέρες το πολύ όταν το εμβόλιο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και τα εμβόλια θα διαρκούσαν επιπλέον πέντε ημέρες στο ψυγείο. Οι συνθήκες αποθήκευσης έχουν βελτιωθεί από το ξεκίνημα της κυκλοφορία της και, την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποθηκευτεί σε ψυγείο για έως και ένα μήνα.

Το να καταλάβουμε ποιες τοποθεσίες θα μπορούσαν να διαχειριστούν τις αποστολές της Pfizer και πού να στείλουμε ξηρό πάγο ήταν τόσο δύσκολο, η κυβέρνηση δεν είχε το εύρος να επικεντρωθεί στον τελικό προορισμό του εμβολιασμού, δήλωσε η Claire Hannan, εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Διευθυντών Ανοσοποίησης.

«Είχαμε σημαντική καθυστέρηση τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, δεν πήραμε εμβόλια αρκετά γρήγορα», είπε. «Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να καταναλώσουμε τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στη συσκευασία του εμβολίου Pfizer που δεν αφιερώθηκε αρκετός χρόνος για το συντονισμό των κλινικών.»

Πριν από μια δεκαετία, το κυβερνητικό γραφείο λογοδοσίας θεώρησε τις ελάχιστες παραγγελίες 100 δόσεων που χρησιμοποιήθηκαν για το εμβόλιο κατά της γρίπης H1N1 ως σημαντική πρόκληση διανομής. Τα περισσότερα παιδιατρικά εμβόλια αποστέλλονται σε παραγγελίες πέντε ή 10. “Όλοι εμείς που ήμασταν το 2009 εκπλαγήκαμε όταν ακούσαμε ότι η ελάχιστη συσκευασία για Pfizer θα ήταν 1.000 δόσεις”, δήλωσε η Hannan.

Η απόφαση έκανε πολύ πιο δύσκολη την αποστολή εμβολίων σε χώρους εμβολιασμού, όπως φαρμακεία και οικογενειακούς ιατρούς. Και περιόρισε σοβαρά τις παραδόσεις της Pfizer σε αγροτικές περιοχές. Αρκετές πολιτείες ανέλαβαν οι ίδιες τα έξοδα παράδοσης, παρά την υπόσχεση της Pfizer να παραδώσει το εμβόλιο όπου το ζήτησε η κυβέρνηση και έσπασαν τα φορτία της Pfizer σε μικρότερες δόσεις.

Παρόλο που το εμβόλιο Johnson & Johnson δεν απαιτεί εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες, καθιστώντας το πιο κατάλληλο για απομακρυσμένες τοποθεσίες, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αμερόληπτη χορήγηση εμβολίων σύμφωνα με τη γεωγραφική πρόσβαση. “Δεν θέλουμε μια κατάσταση όπου υπάρχει σαφής οριοθέτηση μεταξύ του ποιος παίρνει ποιο εμβόλιο”, δήλωσε ο Lee της CUNY

Όταν η Operation Warp Speed (-Το Operation Warp Speed ήταν μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να διευκολύνει και να επιταχύνει την ανάπτυξη, κατασκευή και διανομή εμβολίων COVID-19, θεραπευτικών και διαγνωστικών. )(είχε προ-παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τον Ιούλιο του 2020, η Pfizer δεσμεύτηκε να παραδώσει τα εμβόλια ως μέρος της συμφωνίας. Η εταιρεία είχε απορρίψει κεφάλαια ανάπτυξης εμβολίων από την OWS, κάτι που έδωσε στην Pfizer μεγαλύτερο έλεγχο της διάθεσης προϊόντων της. Αν και η κυβέρνηση απέστειλε τα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson χρησιμοποιώντας τον διανομέα φαρμακευτικών προϊόντων McKesson, η Pfizer επέμεινε να επιβλέψει τη δική της διανομή.

Η σύμβαση Pfizer-OWS περιέχει λίγες προδιαγραφές σχετικά με τις απαιτήσεις παράδοσης. Ένα απόσπασμα στη σύμβαση έχει ως εξής: “Ο αριθμός των τοποθεσιών αποστολής και ο τρόπος παράδοσης θα προσδιοριστεί για τη δημιουργία αποτελεσματικής παράδοσης των δόσεων, με την επιφύλαξη αμοιβαίας συμφωνίας των μερών.”
Η συνιστώμενη ποσότητα παράδοσης για κάθε τοποθεσία έχει αφαιρεθεί και δεν είναι σαφές εάν αυτός ο αριθμός αναφέρεται σε συνολικά εμβόλια που παραδόθηκαν ή στο μέγεθος της συσκευασίας.
Ο Mango δεν θυμάται καμία συζήτηση για τα μεγέθη των κουτιών κατά τη διαπραγμάτευση της σύμβασης Pfizer. «Το κύριο ζήτημα είναι ότι η Pfizer ήθελε να ελέγξει τη δική της διανομή και ποτέ δεν ζήτησε πραγματικά τη συμβολή μας», είπε. «Δεν ήταν σχεδόν τόσο συνεργατικοί ή διαφανείς μαζί μας όσο και άλλοι».
Ο Ameet Sarpatwari, καθηγητής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο οποίος επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι και οι κανονισμοί διαμορφώνουν τη χρήση των φαρμάκων, δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν έπρεπε να έχουν επιτρέψει τέτοια μεγάλα κουτιά.
«Δεν χρειάζεται πυρηνική φυσική για να καταλάβουμε ότι μια τεράστια πτυχή της προσπάθειας εμβολιασμού της χώρας θα είναι, μόλις έχετε το εμβόλιο στα χέρια σας, πώς θα φτάσει στα μπράτσα των ανθρώπων», είπε. «Είναι μια απίστευτα χαμένη ευκαιρία και προκάλεσε μακροπρόθεσμες ζημιές».
Παρόλο που η Pfizer δεν δέχτηκε κεφάλαια ανάπτυξης από την OWS, η κυβέρνηση είχε ακόμα σημαντική επιρροή ως ο μοναδικός μεγαλύτερος αγοραστής. «Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που δεν εκτιμά τη δύναμη που έχει και δεν ενεργεί προς το συμφέρον των φορολογουμένων», δήλωσε ο Sarpatwari.

Η επιμονή σε τόσο μεγάλα κουτιά ήταν έξυπνη από την άποψη της Pfizer, είπε ο Sarpatwari, καθώς μείωσε σημαντικά τους πόρους και τις απαιτήσεις σχεδιασμού: «Η Pfizer πήρε ό, τι ήθελε και ως αποτέλεσμα, μείναμε εμείς να αγωνιζόμαστε όσον αφορά τις υλικοτεχνικές πτυχές της παράδοσης».
Σε απόκλιση από το τυπικό μέγεθος κουτιού, η Pfizer ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα σχέδια για την εισαγωγή ελάχιστων παραγγελιών 450 δόσεων έως τα τέλη Μαΐου.

«Αυτή η προσφορά μικρότερου μεγέθους πακέτου παρέχει πιο ευέλικτη διανομή και πρόσβαση στο εμβόλιο – επιτρέποντας στην Pfizer να προσεγγίσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ, όπου η ύπαρξη κέντρων μαζικού εμβολιασμού, εξοπλισμένων για αποθήκευση και διαχείριση μεγάλου αριθμού δόσεων, είναι σπάνια », δήλωσε ο Nolan της Pfizer στη STAT.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Kristen Allen, δήλωσε ότι η τρέχουσα διοίκηση βοήθησε στη δημιουργία των μικρότερων μεγεθών κουτιού. «Εργαστήκαμε για να μειώσουμε το μέγεθος των αποστολών της Pfizer για να επιτρέψουμε περισσότερη ευελιξία και να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες των μικρότερων κλινικών, φαρμακείων και άλλων μικρότερων ιατρικών παρόχων», έγραψε σε δήλωσή του στη STAT.
Η αποτυχία καθιέρωσης μικρότερων κουτιών σε αυτό το στάδιο διανομής, όταν οι περισσότεροι από αυτούς που θέλουν ενεργά το εμβόλιο έχουν εμβολιαστεί, θα περιόριζε τη χρήση του εμβολίου της Pfizer.

«Όπως αποδείχθηκε, θα ήταν υπέροχο αν είχαν σκεφτεί τη μικρότερη συσκευασία από την αρχή. Φαίνεται ότι κανείς δεν τους ώθησε να το κάνουν αυτό », είπε η Hannan. «Η αγορά τους ώθησε προς τα εκεί, γιατί για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί έπρεπε να πάνε σε μικρότερες ποσότητες.»

Παρόλα αυτά και τα νέα κιβώτια είναι περισσότερο από τέσσερις φορές το μέγεθος της ελάχιστης παραγγελίας της Moderna. Θα ήταν λογικό εάν και τα δύο εμβόλια θα μπορούσαν να παραδοθούν σε κουτιά ίδιου μεγέθους, επιτρέποντας έτσι και την παράδοση τυποποιημένων πακέτων βοηθητικών βελόνων, δήλωσε η Τζέσικα Ντάιλι, αντιπρόεδρος στρατηγικής δέσμευσης προμηθευτών στην Premier, αγοραστής ομίλου για νοσοκομεία των ΗΠΑ.
Η επίτευξη του στόχου της διοίκησης Μπάιντεν να δώσει το πρώτη δόση στο 70% όλων των Αμερικανών έως τις 4 Ιουλίου εξαρτάται από την ευελιξία να φτάσει σε ασθενείς στα φαρμακεία και ιατρεία, πρόσθεσε. Τα τρέχοντα μεγέθη κιβωτίων θα εξακολουθούν να δημιουργούν διοικητικές προκλήσεις.
«Σίγουρα θα ήταν ωραίο να βλέπουμε κάποια κιτ μικρότερου μεγέθους, ακόμη και μικρότερα από 450», δήλωσε ο Daley. «Μας απομακρύνει λίγο από την πλήρη ευελιξία να στείλουμε οποιοδήποτε εμβόλιο σε οποιαδήποτε κλινική σε όλη τη χώρα. Αλλά θα βρούμε τη λύση.

 

*statnews.com

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/ti-symvainei-me-ta-koytia-sta-opoia-diakinoyntai-ta-emvolia-tis-pfizer/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .