Δευτέρα, Ιουλίου 5

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Σε στρατεύσιμους, εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς - Τι θα γίνεται με όσους αρνούνται

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς η κυβέρνηση

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Σε στρατεύσιμους, εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς - Τι θα γίνεται με όσους αρνούνται

Μετά τα «προνόμια» και τον διαχωρισμό των πολιτών σε δύο κατηγορίες η κυβέρνηση εξετάζει το νέο τρόπο με τον οποίο θα πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Αλλά κυρίως πλέον αναμένεται να ξεκινήσουν οι υποχρεωτικοί εμβολισμοί για συγκεκριμένες ομάδες, καθώς πλέον έχει ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ υπάρχει και επάρκεια εμβολίων. Με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (δείτε εδώ πως στήθηκε) να έχει ήδη ανάψει το «πράσινο» φως για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς υπό προϋποθέσεις. 

Η αρχή θα γίνει με τους υγειονομικούς (γιατροί και νοσηλευτές) και τους υπόλοιπους εργαζομένους σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, τους υπαλλήλους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και όσους φροντίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες. Βάσει του αρχικού πλάνου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα, ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής ή όχι αυτών των ομάδων στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που ήδη γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο, μετά τους υγειονομικούς μπορεί να ακολουθήσουν:

- Οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι. Σε καμία περίπτωση, ανάλογα και με την έκβαση της πανδημίας όσον αφορά ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα, η κυβέρνηση δεν θέλει να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό σημαίνει πως, αν δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, τότε μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους.

- Οι στρατεύσιμοι που θα μπαίνουν στις εκπαιδευτικές σειρές (ΕΣΣΟ) και των τριών Όπλων από τον Σεπτέμβριο και μετά. Πρόκειται, κυρίως, για νεαρούς άνδρες, δηλαδή την ηλικιακή ομάδα στην οποία η μετάλλαξη «Δέλτα» παρουσιάζει επιθετικότητα. Πάντως, οριστικές αποφάσεις για τους στρατεύσιμους δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Νωρίτερα, όμως, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να ισχύσει σε τμήματα και ειδικές μονάδες σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.

Ήδη ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην ΕΜΑΚ, ενώ, μέσα στην εβδομάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή υπηρετούντων στο ειδικό σώμα της Πυροσβεστικής.

Όσον αφορά στους εργαζομένους σε καταστήματα εστίασης που θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί θα υπόκεινται σε συχνούς ελέγχους (μοριακό έλεγχο ή rapid test), ενώ θα τηρούν και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Κάτι που σημαίνει πως πολλοί θα οδηγηθούν, έστω και έμμεσα, στο να εμβολιαστούν, όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό δεν προβλέπονται απολύσεις, αλλά θα υπάρχει ένα πλέγμα που θα βάζει προσκόμματα σε όσους δεν εμβολιάζονται. Μεταξύ άλλων, μπορεί να υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων σε τμήματα που δεν έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, να δίνεται άδεια, ενώ, αν χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο, ανάλογα με την περίπτωση, να χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.https://www.pronews.gr/ygeia/farmaka/999678_ypohreotikoi-emvoliasmoi-se-strateysimoys-ekpaideytikoys-kai-ygeionomikoys-ti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .