Πέμπτη, Ιουλίου 1

Διώξτε άφθες, έρπη και πληγές από το στόμα σας

Διώξτε άφθες, έρπη και πληγές από το στόμα σας

Διώξτε άφθες, έρπη και πληγές από το στόμα σας

…και χαμογελάστε ξανα. Έλκος στόματος, άφθες και έρπητας μας ταλαιπωρούν αρκετά συχνά. Μάθετε πώς να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
 Η στοματική κοιλότητα χρειάζεται φροντίδα και σωστή υγιεινή προκειμένου να προληφθούν διάφορα προβλήματα που προκύπτουν. Διώξτε άφθες, έρπη και πληγές από το στόμα σας

Φουσκάλες και έλκη στο στόμα αλλά και άλλες ενοχλητικές πληγές πρέπει να προλαμβάνονται αλλά και να αντιμετωπίζονται άμεσα. Διαβάστε παρακάτω τι μπορεί να εμφανιστεί στο στόμα σας αλλά και τρόπους για να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Μέθοδοι πρόληψης των αφθών • Πώς να αποφύγετε τις άφθες του στόματος

Αν κάποιος εμφανίσει άφθες μια-δυο φορές, είναι πολύ πιθανόν ότι αυτές θα επανεμφανιστούν αρκετές φορές στο μέλλον. Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν ίσως όχι για να αποκλείσουν εντελώς την επανεμφάνιση τους αλλά τουλάχιστον να τη καθυστερήσουν και να μειώσουν την συχνότητα της.

Σωστή στοματική υγιεινή – Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και η χρήση οδοντικού νήματος καθημερινά κρατάνε το στόμα καθαρό και μειώνουν την πιθανότητα μικροβιακών μολύνσεων που μπορεί να πυροδοτήσουν τη δημιουργία άφθας.

Αποφυγή τραυματισμών του βλεννογόνου

– Προσπαθείστε να προστατεύσετε το εσωτερικό του στόματος από μικροτραυματισμούς που μπορεί να εξελιχθούν σε άφθες :
Χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα και προσέξτε να μην τραυματίζετε τα ούλα, το μάγουλο ή τον ουρανίσκο όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Μην μιλάτε όταν μασάτε. Εκτός από ένδειξη ευγένειας, μειώνει τον κίνδυνο να δαγκώσετε και να πληγώσετε κατά λάθος τα χείλη, μάγουλο, ή γλώσσα.
Μην δαγκώνετε τα χείλη σας από συνήθεια ή λόγω άγχους.
Αποφεύγετε σκληρές και αιχμηρές τροφές.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για να εξομαλύνει τυχόν μυτερά σημεία των φυσικών δοντιών, σφραγισμάτων ή στεφανών.
Αν φοράτε σιδεράκια για ορθοδοντική θεραπεία καλύψτε τα μυτερά σημεία με το ειδικό κερί για να μην πληγώνουν τα μάγουλα.

Δίαιτα – Αποφύγετε τροφές που ερεθίζουν το στόμα όπως έντονα καρυκεύματα ή όξινες τροφές και ποτά. Λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12, φολικού οξέως, σιδήρου.
Χρήση οδοντόκρεμας χωρίς SLS, άν έχετε ιστορικό δημιουργίας αφθών
Μείωση του άγχους
Φτιάξτε την οδοντόκρεμά σας: Σπιτική οδοντόκρεμα, χωρίς τα δηλητήρια του εμπορίου!!
και περιποιηθείτε το στόμα και δόντια φυσικά: Σπιτικές συνταγές για τη περιποίηση των δοντιών!

Άφθες στο Στόμα • Θεραπεία

Πριν τη χορήγηση θεραπείας για τις άφθες, ο οδοντίατρος ή ο ειδικός στοματολόγος κατ’ αρχήν θα επιβεβαιώσει ότι πρόκειται περί αφθών και όχι άλλης πάθησης. Κατόπιν και με βάση το ιστορικό, την κλινική εικόνα, και τυχόν εξετάσεις που θα συστήσει θα διαγνώσει τα πιθανά αίτια και θα συστήσει την ανάλογη θεραπευτική αγωγή.
Η αντιμετώπιση της αφθώδους στοματίτιδας συνίσταται στην εξάλειψη των παραγόντων που πυροδοτούν την δημιουργία των αφθών, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην συντόμευση του χρόνου επούλωσης τους. Γενικά για τη αντιμετώπιση του πόνου από τις άφθες συνιστάται:
Αν ο πόνος είναι πολύ ενοχλητικός πάρτε ένα παυσίπονο ή κάντε επάλειψη με κάποιο από τα ειδικά αναλγητικά gel που υπάρχουν στα φαρμακεία.
Χρησιμοποιείστε ένα αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα που ανακουφίζει από τον πόνο, προστατεύει από περαιτέρω μόλυνση και επιταχύνει την επούλωση.
Δείτε: Στοματικό διάλυμα με δυόσμο!
Φτιάξε στοματικό διάλυμα με βότανα!

Σε σοβαρές περιπτώσεις που έχουμε άφθες που πονάνε

ή τσούζουν πολύ μπορεί να απαιτηθεί για την αντιμετώπιση του πόνου η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως: τοπικά αναισθητικά σαν την λιδοκαίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ή τοπικά κορτικοστεροειδή. Αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να συνταγογραφηθεί και κάποιο αντιβιοτικό σκεύασμα. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή για τις άφθες θα πρέπει να λαμβάνεται μόνον μετά από σύσταση του ιατρού ή οδοντιάτρου. Για επίμονες άφθες μπορεί να γίνει καυτηριασμός τους με laser, προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο και γρηγορότερη επούλωση.

Φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης των αφθών

Άν θέλετε να σποφύγετε τις φαρμακευτικές θεραπείες μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από τις φυσικές μεθόδους για αντιμετώπιση των αφθών:

  • Ξεπλένετε τακτικά το στόμα σας με αλατούχο χλιαρό νερό
  • Μην τρώτε όξινες τροφές, τομάτες, πορτοκάλια, ξύδι, αναψυκτικά μέχρι να επουλωθεί η άφθα. 
  • Αλλάξτε οδοντόκρεμα. Συνταγές είδαμε πιο πάνω). Δοκιμάστε κάποια χωρίς SLS (sodium lauryl sulphate) 
  • Κάντε πλύσεις με πιπερόριζα, χαμομήλι, ή τσάι με μέλι
  • Κρατείστε την άφθα στεγνή χωρίς να έρχεται σε επαφή με το σάλιο για 30 λεπτά τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Αν η άφθα είναι σε σημείο όπου αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί, επιταχύνεται σημαντικά η θεραπεία της. 
  • Για προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο τοποθετείστε τριμμένο πάγο πάνω στην άφθα και αφείστε τον να λειώσει. Παρά την αρχική ενόχληση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για περίπου μισή ώρα. 
Βότανα για άφθες

Δεντρολίβανο

Πρώτη Ύλη για το ελιξίριο της νεότητας Το Δεντρολίβανο ή ρόζμαρι είναι αυτοφυές αρωματικό φυτό, ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών [οικογένεια της μέντας (Laminaceae)] και είναι αειθαλής φρυγανώδης θάμνος πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με φύλλα μικρά, φτάνει μέχρι ένα μέτρο ύψος. Τα άνθη του είναι μικρά και κυανόλευκα. Τονωτικό, Κατάθλιψη, Καρδιά, Πονοκέφαλος, Τυμπανισμός, Υπερκόπωση, Εξωτερικά για τριχόπτωση, Πιτυρίδα… 

Βότανο Αγριμόνια

Πρόκειται για φυτό που ανήκει στην οικογένεια της τριανταφυλλιάς. Η κοινή ονομασία του αγριμόνιου είναι ασπροζάκι ή φωνόχορτο. Έχει κίτρινα άνθη (το καλοκαίρι) και μεγάλα οδοντωτά φύλλα, λιγάκι χνουδωτά.Η συγκομιδή του γίνεται τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, ενώ χρησιμοποιούνται τα φύλλα αλλά και τα στελέχη του.
Μπορεί να καλλιεργηθεί παντού, αρκεί να είναι μέρος κάπως υγρό και με ήλιο, ενώ από παλιά χρησιμοποιούταν για την επούλωση πληγών αλλά και σε ασθένειες των ματιών με βάση τους αρχαίους Έλληνες, του συκωτιού ή και στο δάγκωμα φιδιών. Επίσης, σύμφωνα με παλιά έγγραφα, προκαλούσε βαθύ ύπνο όταν το έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι.

Βατομουριά

Η βατομουριά είναι πασίγνωστος αγκαθωτός αναρριχώμενος θάμνος, με καρπούς μικρούς, στρογγυλούς, κόκκινους, στυφούς και γλυκόξινους. Αυτοφύεται οπουδήποτε.
Οι καρποί της βατομουριάς περιέχουν πολλές βιταμίνες και κυρίες A, B, C, ένα πτητικό αιθέριο έλαιο και μία ουσία που περιέχεται σε πολλά σιρόπια για το βήχα και τον πονόλαιμο.
Είναι εξαιρετικό φάρμακο κατά της αναιμίας, της διάρροιας, της φαρυγγίτιδας, της λαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας και βοηθά στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η βατομουριά θεωρείται ιδανικό αντιδιαβητικό και αντιυπερτασικό.

Έλκη στόματος

Το στοματικό έλκος είναι μια πληγή που μπορεί να εμφανιστεί εσωτερικά στα μάγουλα, τη γλώσσα και στον ουρανίσκο (στο μαλακό μέρος). Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από έλκος στο στόμα αισθάνονται τσούξιμο και εμφανίζουν ένα λευκό σημείο στρογγυλού σχήματος με κόκκινη μύτη.
Υπάρχουν 2 είδη: Τα σύνθετα και τα απλά. Η απλή μορφή στοματικού έλκους εμφανίζεται 4-5 φορές το χρόνο και διαρκεί περίπου 5-7 ημέρες. Τα σύνθετα έλκη εμφανίζονται για διάρκεια έως και μισού χρόνου και είναι πιο σπάνια, αλλά πολύ πιο δύσκολά αντιμετωπίσιμα από τα απλά.

Πως δημιουργούνται;

Οι αιτίες που προκαλούν στοματικά έλκη δεν είναι απολύτως γνωστές ωστόσο το στρες ή κάποιοι τραυματισμοί φαίνεται να είναι οι κυριότεροι λόγοι εμφάνισης τους. Ακόμη κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έλκος στο στόμα μπορούν να προκαλέσουν κάποιες τροφές όπως η ντομάτα, ορισμένοι ξηροί καρποί και τα ξινά φρούτα.

Αντιμετώπιση

Μπορείτε να ανακουφιστείτε με τα παρακάτω:
*Βάλτε παγάκι στα σημεία του έλκους
*Μην τρώτε καυτερές και όξινες τροφές
*Μπορείτε να βάλετε στα έλκη κάποια αλοιφή με φαινόλη από το φαρμακείο που θα σας ανακουφίσει
*Ένα παυσίπονο θα βοηθήσει να ανακουφιστείτε αν ο πόνος είναι έντονος
*Αν το έλκος που έχετε είναι σοβαρό τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποιο στοματικό διάλυμα ή μια κορτικοειδή αλοιφή. Αν έχετε ανεβάσει πυρετό, τα έλκη εξαπλώνονται και ο πόνος δεν μετριάζεται με τα παραπάνω τότε σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Έρπητας

Ο έρπητας είναι πολύ συνηθισμένος κι είναι γνωστός ως φουσκάλες του πυρετού. Ο έρπητας εκτός από το στόμα κα τα χείλη μπορεί να εμφανιστεί στη μύτη και τα μάγουλα. Αυτοί οι έρπητες δημιουργούνται από τον ιό του έρπητα του τύπου 1 ενώ ο τύπος 2 είναι η κύρια αιτία εμφάνισης για τον έρπητα στα γεννητικά όργανα.

Ο έρπητας είναι μεταδοτικός και μπορεί να τον κολλήσει κάποιος από κάποιο άλλο άτομο που τον έχει. Το φιλί και γενικά η άμεση επαφή, τα μαχαιροπήρουνα και οι πετσέτες μπορούν να σας μεταδώσουν τον ίο. Συνήθως από την ημέρα που θα σας μεταδοθεί ο ιός θα περάσουν 2-3 εβδομάδες για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα τα οποία και θα κρατήσουν περίπου 1 εβδομάδα.

Θα δείτε μικρές φουσκάλες γεμάτες υγρό που θα σας προκαλούν πόνο σε μια περιοχή φανερά ερεθισμένη. Ο πόνος εμφανίζεται λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα. Αν το άτομο που έχει έρπητα ανεβάσει πυρετό ή εκτεθεί στον ήλιο για πολύ ώρα τότε πιθανότατα να επιδεινώσει την κατάσταση. Οι φουσκάλες στον έρπητα κάνουν την εμφάνιση τους κυρίως στα άτομα κάτω των 35 ετών.

Αντιμετώπιση

Ο έρπητας θα υποχωρήσει μετα από ορισμένες μέρες. Για να ανακουφιστείτε σε αυτό το διάστημα ακολουθήστε τα παρακάτω:
*Ειδική αλοιφή με ασικλοβίρη μπορεί να βοηθήσει. Επίσης μπορεί να χρειαστούν και χάπια ασικλοβίρης που θα σας δώσει ο γιατρός
*Να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο
*Μην πειράζετε καθόλου τις φουσκάλες
*Αν εκτεθείτε στον ήλιο βάλτε αντηλιακό στα χείλη και το πρόσωπο για να προλάβετε τον έρπητα
*Αν ο έρπητας εμφανίζεται συχνά τότε ο γιατρός σας θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Καλό θα είναι να φροντίσετε και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας με σωστή διατροφή, βιταμίνες και ξεκούραση.
Στην “τροφή” αντιμετωπίζουμε τον έρπη, φυσικά: Διώξτε τον επιχείλιο έρπη άμεσα και χωρίς φάρμακα!

Προσοχή:

Όταν έχετε έρπητα δεν πρέπει να έρχεστε σε επαφή με βρέφη και με όποιον έχει έκζεμα γιατί οι πιθανότητες να τους κολλήσετε τον ιό είναι αυξημένες. Τέλος αν νοιώσετε πόνο στο μάτι ή έχετε ένα εξάνθημα κοντά στη μύτη επισκεφτείτε τον γιατρό σας γιατί ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του ματιού.

“Τροφή-Φάρμακο”: Όλα τα παραπάνω, ειδικά εάν εμφανίζονται ξανά και ξανά, υποδηλώνουν εξασθενισμένο ανοσοποιητικό, οπότε αν θέλουμε να απαλλαχτούμε άπαξ και δια παντός, είναι ανάγκη να φροντίσουμε για να το ενισχύσουμε. 

Η καλλίτερη μακράν λύση που έχει η Φύσις για να στήσει γερό και λειτουργικό ανοσοποιητικό, στα θηλαστικά, είναι το μητρικό γάλα. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να το εντάξουμε στην διατροφή μας ως συμπλήρωμα διατροφής (πάντα σε κάψουλα): ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ – COLOSTRUM (ΑΡΧΑΙΟ: ΠΥΑΡ)! 

Φροντίζουμε επίσης την στοματική υγιεινή μας και εξαλείφουμε άφθες, έρπη και πληγές από το στόμα μας με τα διατροφικά συμπληρώματα ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ και ΠΡΟΠΟΛΗΣ που προτείνονται ανεπιφύλακτα για την στοματική υγιεινή.

Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί εξαιρετικής ποιότητας, βιολογικό και υψηλής δραστικότητας ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ (29% IgG Ανοσοσφαιρίνες), ή γνήσια μαστίχα και καθαρή ΠΡΟΠΟΛΗ, μπορεί να επικοινωνήσει στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Στοιχεία από:
www.dontiastoma.gr
www.lifezone.gr
www.phyto.gr
Διώξτε άφθες, έρπη και πληγές από το στόμα σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .