Σάββατο, Ιουλίου 31

Μίνι Σένγκεν στα Δυτικά Βαλκάνια – Ελεύθερη διακίνηση πολιτών μεταξύ Σερβίας – Αλβανίας – Σκοπίων

 Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς (κέντρο) συζητάει με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ (δεξιά), και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων. (Φωτ. Serbian Presidential Press Service via A.P.)

Το βέτο της Βουλγαρίας δρομολογεί εξελίξεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Δυτικά Βαλκάνια οδηγεί στη δημιουργία ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων, που περιλαμβάνει όσες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες δεν έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε., καθώς και την Αλβανία. Η ανακοίνωση για την ίδρυση της «μίνι ζώνης Σένγκεν» των Βαλκανίων αναμένεται σήμερα, ενώ η υλοποίησή της προβλέπεται να αρχίσει προς τα τέλη της χρονιάς.


Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η ζώνη είναι απότοκος της απογοήτευσης των χωρών της περιοχής με τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε. Τα τρία πρώτα μέλη, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, προτίθενται να άρουν τους μεταξύ τους συνοριακούς ελέγχους και να διευκολύνουν τη διασυνοριακή κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.


Υπάρχουν ελπίδες ότι σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και το Κόσοβο. Σε πλήρη ανάπτυξη, θα προκύψει ένα είδος ανασύστασης της ζώνης εμπορίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με την εξαίρεση της Σλοβενίας και της Κροατίας, που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. και με την προσθήκη της Αλβανίας.


Κόπωση διεύρυνσης

«Γνωρίζουμε ότι στην Ε.Ε. υπάρχει κόπωση με τις διευρύνσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς. «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας, πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε τις αγορές μας».


Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κάνει όσα υπόσχεται», ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, συνέκρινε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό».


Η Αλβανία και η πΓΔΜ επρόκειτο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις πέρυσι, αλλά αντιμετωπίζουν το βέτο της Βουλγαρίας.


Πηγή: FINANCIAL TIMES, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .