Πέμπτη, Ιουλίου 22

Το ψηφιακό ευρώ έρχεται και είναι… πράσινο

Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη*

Πιο κοντά από ποτέ στην απόκτηση ενός ψηφιακού ευρώ βρίσκεται πλέον η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη ζήτηση για online πληρωμές και αφετέρου να ορθώσει ανάστημα στην επέλαση των κρυπτονομισμάτων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδώ και εννέα μήνες τεστάρει τεχνικά την προοπτική του ψηφιακού ευρώ, ενώ πλέον προχωρά ένα βήμα παραπάνω και θέτει τη σχεδίαση, έκδοση και διανομή digital νομίσματος υπό διερεύνηση για 24 μήνες.

Ευθυγραμμιζόμενη με διεθνείς ανταγωνιστές της όπως η Κίνα, που έχει δοκιμάσει το ψηφιακό γουάν, αλλά και οι ΗΠΑ που φλερτάρουν με το ψηφιακό δολάριο, η ΕΚΤ μπαίνει σε ρυθμούς ψηφιακού ευρώ. Όπως γνωστοποίησε η ΕΚΤ, κατά το 9μηνο στάδιο των προκαταρκτικών δοκιμών δεν προέκυψαν τεχνικά εμπόδια για το ψηφιακό ευρώ. Και ως εκ τούτου πλέον το όλο project περνά στην επόμενη φάση, αυτή της διετούς διερεύνησης για τον σχεδιασμό και τη διανομή του ψηφιακού νομίσματος της Ένωσης.

Το ψηφιακό ευρώ θα σχεδιαστεί ως ηλεκτρονική μορφή χρήματος προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – ακριβώς όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή. Θα συμπληρώνει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει, ενώ το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να εκδίδει μετρητά».

Πράσινο ψηφιακό ευρώ

Μάλιστα σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της ΕΕ για πράσινη μετάβαση, το ψηφιακό ευρώ θα είναι φιλοπεριβαλλοντικό σε αντίθεση με ενεργοβόρα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin. Η ΕΚΤ αποκάλυψε ότι, εφόσον προχωρήσει η όλη διαδικασία η έκδοση και διανομή του ψηφιακού ευρώ θα είναι πράσινη, καθώς -όπως προέκυψε κατά τη φάση των δοκιμών τους τελευταίους εννέα μήνες- η βασική υποδομή για το ψηφιακό ευρώ θα ήταν φιλική προς το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τις δομές που υποβλήθηκαν σε δοκιμές, η κατανάλωση ενέργειας για τη διενέργεια δεκάδων χιλιάδων συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο είναι αμελητέα σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατανάλωση για κρυπτοστοιχεία ενεργητικού, όπως το bitcoin. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα όσον αφορά το ψηφιακό ευρώ, με δεδομένες τις αιτιάσεις που βαρύνουν τα κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin για κατασπατάληση ενέργείας.
9μηνες δοκιμές

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τους τελευταίους εννέα μήνες έγιναν -όσον αφορά το ψηφιακό ευρώ- δοκιμές σε τέσσερις τομείς: τεχνολογία blockchain, προστασία προσωπικών δεδομένων και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όρια στην ποσότητα ψηφιακού ευρώ σε κυκλοφορία, πρόσβαση των τελικών χρηστών χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο και διευκόλυνση της πρόσβασης για όλους με τις κατάλληλες συσκευές. «Δεν εντοπίστηκαν σημαντικά τεχνικά εμπόδια σε καμία από τις υπό αξιολόγηση επιλογές σχεδίασης» αναφέρει η ΕΚΤ.

Τόσο η υπηρεσία του Ευρωσυστήματος για τον διακανονισμό άμεσων πληρωμών μέσω TARGET (TIPS) όσο και εναλλακτικές λύσεις, όπως η τεχνολογία blockchain, αποδείχθηκαν ικανές να διεκπεραιώνουν περισσότερες από 40.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Οι δοκιμές έδειξαν επίσης ότι είναι δυνατόν να εφαρμοστούν δομές που συνδυάζουν κεντρικά και αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά.


Φάση διερεύνησης

Κατά τη φάση διερεύνησης το Ευρωσύστημα θα επικεντρωθεί στη λειτουργική σχεδίαση του ψηφιακού ευρώ με βάση τις ανάγκες των χρηστών. Θα εξεταστούν επίσης οι συνθήκες χρήσης, που θα πρέπει να παρέχει ένα ψηφιακό ευρώ για την επίτευξη των στόχων του: μια ακίνδυνη, προσβάσιμη και αποδοτική μορφή ψηφιακού χρήματος κεντρικής τράπεζας.

Κατά τη φάση διερεύνησης θα αξιολογηθούν επίσης οι πιθανές επιδράσεις του ψηφιακού ευρώ στην αγορά και θα προσδιοριστούν οι επιλογές σχεδίασης για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και την αποτροπή κινδύνων για τους πολίτες της ζώνης του ευρώ, τους φορείς διαμεσολάβησης και τη συνολική οικονομία.

Πάντως, όπως σπεύδει να διευκρινίσει η ΕΚΤ, η διερευνητική φάση των 24 μηνών δεν προδικάζει θετική απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ, η οποία θα ληφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στον δρόμο της Κίνας…

Τον Απρίλιο του 2020, μεσούσης της κρίσης του νέου κορωνοϊού, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε τη δοκιμαστική χρήση ενός ψηφιακού γουάν, επί του παρόντος το πρώτο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο που υποστηρίζεται από μια κεντρική τράπεζα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε μικρή κλίμακα, με την περιορισμένη διάθεση ψηφιακών νομισμάτων στις πόλεις Σενζέν, Σούζου, Τσενγκντού και Σιόνγκαν.

Τα ψηφιακά μετρητά της Κίνας έχουν σχεδιαστεί ως μια ηλεκτρονική έκδοση ενός χαρτονομίσματος ή ενός κέρματος: με τη μόνη διαφορά ότι φυλάσσονται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι ενός smartphone και όχι σε ένα κανονικό πορτοφόλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .