Πόρτα της Κίνας στον ΠΟΥ για έρευνα στο Εργαστήριο της Γουχάν

Πόρτα της Κίνας στον ΠΟΥ για έρευνα στο Εργαστήριο της Γουχάν

«Κλειστές πόρτες» αντίκρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την Κίνα, όταν προσπάθησε να επισκεφτεί για δεύτερη φορά το εργαστήριο Ιολογίας στη Γουχάν. 

Αν και έχει περάσει πάνω από 1,5 χρόνος από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ακόμη δεν γνωρίζουμε την προέλευση του κορονoιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει εργαστηριακή προέλευση και γι΄αυτό ερευνά τις ρίζες του. Ωστόσο, εμπόδιο στις προσπάθειές τους στέκεται η κινέζικη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι ερευνητές του επιχείρησαν να επιστρέψουν στο εργαστήριο στη Γουχάν αλλά η είσοδος τους δεν επιτράπηκε από την κινέζικη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsweek, οι Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας θεωρούν αδύνατο να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Πολιτείας για ένα σχέδιο επαναξιολόγησης στο Ινστιτούτο Ιολογίας στη Γουχάν (WIH). Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Zeng Yixin ήταν σοκαρισμένος όταν έμαθε το σχέδιο δυτικών αξιωματούχων υγείας να επισκεφθούν ξανά την Κίνα για να αναζητήσουν απαντήσεις για την προέλευση της COVID-19.

Ο Zeng Yixin ενθάρρυνε την ερευνητική ομάδα του ΠΟΥ να αρχίσει να ερευνά άλλες χώρες ως πιθανή πηγή του ιού.

Παραμένουν θολά τα νερά για την προέλευση του κορονοϊού

Η ομάδα του ΠΟΥ αρχικά πέρασε 12 ημέρες στη Γουχάν. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, ερεύνησαν το WIV και άλλα ερευνητικά εργαστήρια και αγορές ζώντων ζώων.

Σε συνέντευξη Τύπου το Φεβρουάριο, ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα της ομάδας από το ερευνητικό ταξίδι έδειξαν ότι η πιο πιθανή οδός για την εξάπλωση του ιού ήταν μέσω ενός ενδιάμεσου είδους ξενιστή. Αυτό υποστηρίζει την υπόθεση ότι ο ιός ξεκίνησε από ένα ζώο και μετακινήθηκε σε ένα δεύτερο πριν μεταπηδήσει στον άνθρωπο.

Ο Μπεν Εμπάρεκ πρόσθεσε πάντως, ότι ήταν «εξαιρετικά απίθανο να εξηγήσει την εισαγωγή του ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό».

 .news4health.gr