Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Γερμανία: Τα ζώα «κάνουν» κουμάντο στην φάρμα τους - Φιλοξενούνται πάρα πολλά είδη

Κανένα ζώο δεν υπάρχει για να εξυπηρετήσει μια ανθρώπινη ανάγκη
Γερμανία: Τα ζώα «κάνουν» κουμάντο στην φάρμα τους - Φιλοξενούνται πάρα πολλά είδη

Ιδιαίτερα ευχάριστα φαίνεται να ζουν τα ζώα στην φάρμα του Χοφ Μπάτενλαντ, καθώς όλοι συνυπάρχουν ως ίσοι με τους ανθρώπινους κατοίκους και εργαζόμενους.

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να ζήσουμε διαφορετικά, και πρέπει να αφήσουμε τα ζώα ελεύθερα», δήλωσε η Karin Mück. Εκείνη και ο σύντροφός της Jan Gerdes, και οι δύο στα μέσα της δεκαετίας του ’60, διοικούσαν το Hof Butenland στις ανεμοδαρμένες πεδιάδες της χερσονήσου Butjadingen της Γερμανίας, η οποία εκτείνεται στη Βόρεια Θάλασσα.


Η ιδέα της αποχής από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να ακούγεται επαναστατική σε μια χώρα που είναι πιο γνωστή για το ζουμερό bratwurst και το σνίτσελ μεγέθους φρίσμπι, μαζί με απογευματινά διαλλείματα με καφέ με αφρώδες γάλα και cheesecake.

Ωστόσο, οι Γερμανοί καταναλώνουν πια λιγότερο κρέας – πέρυσι μόνο 126 λίβρες ανά άτομο, το χαμηλότερο ποσό από το 1989 – ενώ ο αριθμός των βίγκαν αυξήθηκε σταθερά στα 2 εκατομμύρια.

Όλο και περισσότερο, ακόμη και οι Γερμανοί που τρώνε κρέας αγοράζουν προϊόντα για χορτοφάγους, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της ζωής των ζώων ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα ζωικά προϊόντα, δήλωσε ο Ulrich Hamm, καθηγητής γεωργικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Kassel, ο οποίος μελετά τις τάσεις στην κατανάλωση τροφίμων εδώ και δεκαετίες. .

Για τους ανθρώπους στο Hof Butenland, δεν βλέπουν τα ζώα ως εμπορεύματα δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρώπινης ηθικής αλλά και πλανητικής επιβίωσης, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζουν οι βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις στη συμβολή των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

«Για μένα είναι ξεκάθαρο, αν θέλουμε να σώσουμε αυτόν τον πλανήτη, τότε πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε και να τρώμε τα ζώα », είπε ο Gerdes στους New York Times και συνέχισε : «Έχουμε την οικονομική δύναμη να επιβάλουμε την αλλαγή, αλλά πρέπει να το θέλουμε».

Ο Gerdes ανέλαβε την φάρμα από τον πατέρα του και εισήγαγε βιολογικές πρακτικές στην περιοχή ήδη από τη δεκαετία του 1980. Αλλά ακόμη και σε ένα βιολογικό αγρόκτημα, δεν μπορούσε να αποφύγει αυτό που αποκαλούσε «βαρβαρότητα» του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής για την παραγωγή γάλακτος: αφαίρεση νεογέννητων μόσχων από τις μητέρες τους, οι οποίες για χρόνια γονιμοποιούνται ξανά και ξανά.

Η δυσφορία του με τη διαδικασία – και μετά από δεκαετίες που πέρασαν ακούγοντας μοσχάρια να φωνάζουν για τις μητέρες τους – τελικά οδήγησε τον Gerdes να εγκαταλείψει τη γαλακτοκομική επιχείρηση και να υιοθετήσει μια πολιτική απόλυτης ισότητας για όλα τα είδη που φιλοξενούνται στη φάρμα.


Τώρα τα ζώα είναι ελεύθερα να περιπλανηθούν στα 100 στρέμματα από πλούσια λιβάδια και πάλι πίσω, με τον δικό τους ρυθμό και τον δικό τους χρόνο. Δεν υπάρχουν ώρες αρμέγματος, και οι χοίροι, κοιμούνται καθημερινά μετά το φαγητό το μεσημέρι.

Ένα από τα γουρούνια είναι ο Frederick, του οποίου το αγαπημένο του μέρος βρίσκεται σε μια σκιερή αυλή με μια λασπώδη λίμνη που μοιράζονται μαζί του και τρεις άλλοι φίλοι χοίρων με τις χήνες.

Ο γλυκύτατος Frederick βρέθηκε μετά την πτώση του από ένα ρυμουλκούμενο όχημα που μετάφερε χοιρίδια. Ο οδηγός, σε επαφή με την αστυνομία, δεν ενδιαφέρθηκε καν να σταματήσει να παραλάβει το χαμένο ζώο, οπότε μεταφέρθηκε αντ ‘αυτού στο Hof Butenland και έκτοτε ζει ευτυχισμένο στην φάρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.