Σάββατο, Ιουλίου 17

Πότε πρέπει να αποφεύγεται ο εμβολιασμός

Pregnant woman

Ένα εμβόλιο μπορεί να αντενδείκνυται για ορισμένα άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τους χορηγείται. Πριν από τη χορήγηση ενός εμβολίου θα πρέπει να προηγείται συζήτηση με επαγγελματία του τομέα της υγείας σχετικά με τις πιθανές αντενδείξεις.

Αντενδείκνυται η χορήγηση εμβολίου σε άτομα που είναι αλλεργικά σε κάποια από τις δραστικές ουσίες ή τα συστατικά που αναφέρονται στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου.

Το ιστορικό «αναφυλακτικής» ή άλλης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μετά από τη χορήγηση εμβολίου αποτελεί αντένδειξη για τη χορήγηση των επόμενων δόσεών του. Η αναφυλαξία είναι μια σπάνια, ταχεία και έντονη αλλεργική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει σοκ, οίδημα και δυσκολία στην αναπνοή. Συνήθως εμφανίζεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έκθεση του εμβολιαζόμενου στον αλλεργιογόνο παράγοντα. Στην περίπτωση που κάποιο άτομο εμφανίσει αναφυλακτική ή άλλη σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά από τη χορήγηση εμβολίου, το εμβόλιο αυτό δεν θα πρέπει να του ξαναχορηγηθεί παρά μόνο εφόσον αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο η αντίδραση να προήλθε από το εμβόλιο.

Ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. συγγενείς ανοσολογικές ανεπάρκειες), ή θεραπευτικές αγωγές (π.χ. χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση μυελού των οστών ή άλλου οργάνου, ή χορήγηση υψηλών δόσεων στεροειδών) αποτελούν αντενδείξεις για τη χορήγηση ορισμένων εμβολίων όπως, για παράδειγμα, το εμβόλιο της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της ανεμευλογιάς ή το πόσιμο εμβόλιο του τύφου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η ολοκλήρωση της απαιτούμενης ανοσοποίησης πριν από την έναρξη θεραπευτικής αγωγής, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της αγωγής ο ασθενής ενδεχομένως να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς επωφελούνται επίσης από τον πλήρη εμβολιασμό των οικείων τους (π.χ. μέλη της οικογένειας, φροντιστές), μιας και τους παρέχει επίσης έμμεση προστασία.

Η χορήγηση ορισμένων εμβολίων όπως της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ούτως ώστε οι γυναίκες να λαμβάνουν όλα τα εμβόλια που συνιστώνται στο πλαίσιο του προγραμματισμένου εμβολιασμού προτού φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να συζητούν με τον γιατρό τους σχετικά με τη χορήγηση των συνιστώμενων εμβολίων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Ενδεχομένως για ορισμένα εμβόλια να υπάρχουν και άλλες αντενδείξεις για τις οποίες θα πρέπει να συζητήσετε σχετικά με τον γιατρό σας.

 https://vaccination-info.eu/el/emboliasmos/pote-prepei-na-emboliazomaste/pote-prepei-na-apofeygetai-o-emboliasmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .