Τα σημάδια που δείχνουν οτι έχετε πάθει αφυδάτωση

Τα σημάδια που δείχνουν οτι έχετε πάθει αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι συχνότερη το καλοκαίρι,  λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης εφίδρωσης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, όμως, η πρόληψή της είναι εφικτή με την λήψη απλών μέτρων.

Το μέγεθος του προβλήματος εξαρτάται από την απώλεια νερού από τον οργανισμό. Έτσι έχουμε την ήπια αφυδάτωση, που αφορά σε ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1-2% του σωματικού βάρους, η οποία διορθώνεται εύκολα με αύξηση στην πρόσληψη υγρών.

Η ήπια αφυδάτωση δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία εάν είναι παροδική, αλλά προκαλεί συμπτώματα όπως κούραση, αδυναμία εκτέλεσης χειρωνακτικών δραστηριοτήτων, αδυναμία συγκέντρωσης και πονοκέφαλο.

Αν, όμως, είναι χρόνια μπορεί να έχει συνέπειες, λ.χ. στη νεφρική λειτουργία.

Η σοβαρή αφυδάτωση, από την άλλη πλευρά, που φτάνει μέχρι το 8-10% του σωματικού βάρους, μπορεί να συμβεί σε ακραίες συνθήκες άσκησης, υψηλής θερμοκρασίας ή νόσου και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα:

Αίσθημα πείνας και δίψας

Μέσω του μηχανισμού της δίψας, το σώμα σας ειδοποιεί ότι χρειάζεστε περισσότερο νερό. Όταν είστε αφυδατωμένοι ενδεχομένως να νιώσετε εντονότερη πείνα. Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονική μελέτη, οι ενήλικες που παρουσίαζαν συχνά αφυδάτωση είχαν και υψηλότερο σωματικό βάρος.

Απαιτείται, ωστόσο, περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθούν όλα τα δεδομένα της σχέσης της πείνας και της αφυδάτωσης. Το άφθονο νερό ταυτόχρονα φαίνεται να βοηθά στην μείωση της όρεξης για θερμιδικό φαγητό.

Αίσθημα κόπωσης

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα κόπωσης, ακόμα και στην περίπτωση που πράγματι είστε ξεκούραστοι, με άνδρες που συμμετείχαν σε έρευνα και ήταν αφυδατωμένοι να δηλώνουν έντονη κόπωση ή και εξάντληση.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι επακόλουθα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να προκληθεί από την αφυδάτωση.

Επιδερμίδα

Το δέρμα σας χάνει νερό από τον ιδρώτα στις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, η επιδερμίδα μπορεί να χάσει την υγρασία της και σε πιο ψυχρές θερμοκρασίες, καθώς ο αέρας τείνει να είναι πιο ξηρός.

Τα προειδοποιητικά σημάδια συνήθως περιλαμβάνουν την τραχύτητα ή το ξεφλούδισμα, την έξαψη ή την ερυθρότητα, τα ξηρά χείλη ή το «σκασμένο» δέρμα, το σφιχτό, κρύο ή υγρό δέρμα.

 govastileto.gr