Τρίτη, Ιουλίου 27

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Αποτρεπτικό βαριάς νόσησης το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech

 metallaxi-delta-apotreptiko-varias-nosisis-to-skeyasma-tis-pfizer-biontech-561444265

Σημαντική προστασία έναντι της ανάγκης νοσηλείας και του κινδύνου θανάτου που εγκυμονεί η λοίμωξη από τη μετάλλαξη «Δέλτα» προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Αυτό υποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Ωστόσο, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το εμβόλιο είναι μόλις κατά 39% αποτελεσματικό στην αποτροπή της μόλυνσης από τη «Δέλτα». Ειδικότερα, η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 20 Ιουνίου και 17 Ιουλίου υποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 88% όσον αφορά την αποτροπή νοσηλείας και κατά 91% ως προς την αποτροπή εκδήλωσης της βαρύτερης μορφής COVID-19. 

Τα νέα στοιχεία αναμφίβολα θα πυροδοτήσουν εκ νέου τη συζήτηση για την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικών δόσεων το φθινόπωρο, κάτι που το Ισραήλ έχει ήδη κάνει στους ανοσοκατεσταλμένους. Με αυτή την προσέγγιση συμφωνούν και Βρετανοί επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι, με χθεσινή μελέτη τους, εκτιμούν ότι μία ακόμα εμβολιαστική δόση θα είναι αναγκαία το φθινόπωρο, εξαιτίας της ταχύτητας εξάλειψης των αντισωμάτων στο αίμα. 

Μελέτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης από τη μετάλλαξη «Δέλτα» είναι 88%. Ταυτόχρονα, έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας διαπίστωσε ότι η χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με μεσοδιάστημα οκτώ εβδομάδων μεταξύ των δόσεων –αντί των συνηθισμένων τεσσάρων–, ενισχύει την ανοσοποιητική αντίδραση αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και των βοηθών Τ λεμφοκυττάρων.

Η δρ Σουζάνα Τζουάντσι, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που συντόνισε τη μελέτη, υπογράμμισε ότι από την εμπειρία που απέκτησε από όλα τα εμβόλια, εκτιμά ότι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των δόσεων δίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα την ευκαιρία να ενισχύσει την ανοσιακή του αντίδραση και είναι προτιμότερο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 503 υγειονομικοί, εκ των οποίων το 44% είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer/ΒioNTech, ασχέτως του χρονικού διαστήματος μεταξύ των δόσεων, πυροδότησαν ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση. Οταν, όμως, η περίοδος μεταξύ των δύο δόσεων ήταν μεγαλύτερη, τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν αυξημένα, όπως και οι συγκεντρώσεις των βοηθών Τ λεμφοκυττάρων, που αποτελούν κομβικό παράγοντα για τη λεγόμενη «ανοσολογική μνήμη». Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν το μεσοδιάστημα ήταν μεγαλύτερο, τα αντισώματα μειώνονταν σημαντικά μεταξύ των δύο εμβολιαστικών δόσεων, αφήνοντας ακάλυπτο στη λοίμωξη από τη «Δέλτα» όποιον είχε κάνει μόνο την πρώτη δόση. 

Η δρ Ρεμπέκα Πέιν, του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει ότι ασχέτως του ενδιάμεσου διαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων, τα εμβόλια παρείχαν ικανοποιητική προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού. Ο υπουργός αρμόδιος για το βρετανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, Ναντίμ Ζαχάουι, τόνισε ότι η νέα έρευνα έχει εξέχουσα σημασία, επειδή συμβάλλει στην αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών της ανοσίας έναντι της COVID-19 και αποδεικνύει την ανάγκη να κάνουν όλοι και τις δύο εμβολιαστικές δόσεις..dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .