Πέμπτη, Αυγούστου 19

Άνοια: 10 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στον ασθενή


Υπάρχουν ορισμένες φράσεις τις οποίες δεν πρέπει να λένε οι φροντιστές τους στα άτομα με άνοια, διότι τους δημιουργούν διάφορα προβλήματα.
Η φροντίδα ενός ανθρώπου που πάσχει από άνοια δεν είναι εύκολη και μοιραία γίνονται λάθη. Υπάρχουν ωστόσο μερικές φράσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οι φροντιστές. Και αυτό, διότι κάθε μία δημιουργεί ξεχωριστό πρόβλημα.



«Οι συμβουλές που δίνουμε στους φροντιστές έχουν ως στόχο να βελτιωθεί η επικοινωνία με το αγαπημένο τους πρόσωπο και ταυτοχρόνως να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή του», εξηγεί η γνωστική νευροψυχολόγος Όλγα Λυμπεροπούλου, ειδική στην τρίτη ηλικία και τις άνοιες. «Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όποιος έχει χρησιμοποιήσει τις φράσεις αυτές πρέπει να νιώθει ενοχές. Ούτε αν τις χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Όπως ακριβώς δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός, έτσι δεν υπάρχει και ο τέλειος φροντιστής».

Η κυρία Λυμπεροπούλου συνιστά στους φροντιστές να θυμίζουν στον εαυτό τους πως κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. «Η άνευ όρων αγάπη, μαζί με την υποστήριξη και την έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τις προκλήσεις της νόσου, θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον άνθρωπό σας -και εσάς τους ίδιους- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», διαβεβαιώνει.


Να λοιπόν ποιες είναι οι φράσεις που πρέπει να αποφεύγετε όταν μιλάτε με έναν ασθενή με άνοια, σύμφωνα με την κυρία Λυμπεροπούλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .