Τρίτη, Αυγούστου 17

Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στα Βίλια: Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμών

Την αισιοδοξία του ότι με δεδομένο ότι σήμερα δεν αναμένονται ισχυροί άνεμοι, οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα καταφέρουν να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε χθες στα Βίλια και βρίσκεται σε εξέλιξη, εξέφρασε στον ΣΚΑΙ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

Την αισιοδοξία του ότι με δεδομένο ότι σήμερα δεν αναμένονται ισχυροί άνεμοι, οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα καταφέρουν να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε χθες στα Βίλια και βρίσκεται σε εξέλιξη, εξέφρασε στον ΣΚΑΙ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης.

Τόνισε ότι συμφωνά με το μεσημέρι αναμένονται άνεμοι 3, 4 μποφόρ.

Σημείωσε πάντως ότι πρόκειται για μεγάλη φωτιά με πολύ μεγάλο μέτωπο.

Ο κ Κόκκαλης τόνισε πως όλη τη νύχτα μηχανήματα της περιφέρειας δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες.

Νωρίτερα  (06.23) με μήνυμα που εστάλη από το 112 οι κάτοικοι των των οικισμών Θέα Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Άγιος Σωτήρας ή Παλαιοκούνδουρα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Μάνδρα ενώ έχουν εκκενωθεί από χθες - για προληπτικούς λογούς - πάνω από δέκα οικισμοί. Πρόκειται για τους οικισμούς Βένιζα, Παλαιοχώρι, 'Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

«Αν βρίσκεστε στην Θέα Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Άγιος Σωτήρας ή Παλαιοκούνδουρα εκκενώστε τώρα προς  Μάνδρα, δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή εκκενώθηκαν προληπτικά η Μονή της Παναγίας Φανερωμένης που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πατέρας καθώς και το γηροκομείο του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης.

Μάλιστα επανέλαβε πως πρόκειται για εμπρησμό στην κυριολεξία.

Σημείωσε ότι οι ελπίδες για την κατάσβεση της φωτιάς στρέφονται στα εναέρια μέσα, καθώς το σημείο είναι δύσβατο, ενώ το μέτωπο βρίσκεται σε πυκνό παρθένο δάσος.

Στην περιοχή επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6Ε/Π και 5Α/Φ συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: https://www.skai.gr/news/greece/se-ekseliksi-i-megali-fotia-sta-vilia-neo-minyma-apo-to-112-gia-ekkenosi-oikismon


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .