Κυριακή, Αυγούστου 15

ΟΗΕ για Αφγανιστάν: «Αφάνταστη τραγωδία» - Σχεδόν 241.000 άνθρωποι τράπηκαν ήδη σε φυγή

Και σίγουρα στην Ελλάδα θα καταλήξουν
24575454

«Βαθιά ταραγμένος» ο επικεφαλής του ΟΗΕ μετά τις πληροφορίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών από τους Ταλιμπάν - Τους κάλεσε να σταματήσουν άμεσα την επίθεση για να αποφευχθεί ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος - 
Η Μαδρίτη επαναπατρίζει το προσωπικό της πρεσβείας της

"Με ανησυχούν βαθύτατα οι πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές που ελέγχουν", δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. "Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό και αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα δικαιώματα των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, να τους αφαιρούνται".

Ο Γκουτέρες κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν αμέσως την επίθεσή τους στη χώρα και προειδοποίησε ότι το "Αφγανιστάν βγαίνει εκτός ελέγχου".

"Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να σταματήσει η επίθεση. Αυτή είναι η στιγμή να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η στιγμή να αποφευχθεί ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος ή η απομόνωση του Αφγανιστάν", δήλωσε ο Γκουτέρες.

Σχεδόν 241.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή υπό το φώς της αμείλικτης προέλασης των ανταρτών, είπε ο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί το Αφγανιστάν "αφάνταστη τραγωδία".

"Μόνο τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν" σε επιθέσεις εναντίον αμάχων, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

"Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου", δήλωσε, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι δράστες των πράξεων αυτών.

ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο μέρος των 3.000 στρατιωτών θα αναπτυχθεί μέχρι την Κυριακή

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως το τέλος του Σαββατοκύριακου η πλειονότητα των 3.000 επιπλέον στρατιωτών που θα μεταβούν προσωρινά στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην προστασία του προσωπικού της πρεσβείας θα βρίσκονται στην Καμπούλ.

"Αναμένω ότι έως το τέλος του Σαββατοκύριακου το μεγαλύτερο μέρος των 3.000 στρατιωτών για τους οποίους μιλήσαμε χθες, θα βρίσκεται στη χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι προσθέτοντας ότι ένα μέρος των δυνάμεων έχει φθάσει στο Αφγανιστάν.

Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται ότι "δεν θα γυρίσει την πλάτη στο Αφγανιστάν" 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε σήμερα να «μην γυρίσει την πλάτη στο Αφγανιστάν», που βρίσκεται αντιμέτωπο με την επέλαση των Ταλιμπάν, καλώντας τη Δύση να εργαστεί με την Καμπούλ προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η χώρα «να ξαναγίνει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας».

Σε δηλώσεις που έκανε σε βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής κρίσεων, ο Βρετανός ηγέτης ανέφερε πως η χώρα του σκοπεύει να «ασκήσει πίεση» μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού, όμως αποκλείει την υπόθεση μιας «στρατιωτικής λύσης».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, δεν είναι να γυρίσουμε την πλάτη στο Αφγανιστάν, όμως να συνεχίσουμε ως μέλος Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε πως η κυβέρνηση της Καμπούλ δεν θα αφήσει τη χώρα να μετατραπεί ξανά σε πρόσφορο έδαφος για την τρομοκρατία», είπε ο Τζόνσον.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μας για την άσκηση διπλωματικής, πολιτικής πίεσης, τον προϋπολογισμό διεθνούς βοήθειας για να ασκήσουμε πίεση», σημείωσε.

«Η ιδέα μιας στρατιωτικής λύσης ή μέσω των μαχών δεν είναι εκείνη που πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη στιγμή».

Η Μαδρίτη επαναπατρίζει το προσωπικό της πρεσβείας της

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη του επαναπατρισμού του προσωπικού της πρεσβείας του στην Καμπούλ και Ισπανών πολιτών απέναντι στην ανελέητη προέλαση των Ταλιμπάν προς την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ανακοίνωσε "την έναρξη του επαναπατρισμού του προσωπικού της πρεσβείας, των Ισπανών που παρέμειναν στη χώρα και των Αφγανών και των οικογενειών τους που εργάστηκαν μαζί μας".

"Η Ισπανία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου αυτού της εκκένωσης της πρεσβείας εάν είναι απαραίτητο", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.

Εκτός από την πρεσβεία, έξι Ισπανοί πολίτες παρέμεναν σήμερα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το υπουργείο "εργάζεται για τον συντονισμό της μεταφοράς Αφγανών πολιτών που συνεργάστηκαν στις στρατιωτικές αποστολές και στα ισπανικά προγράμματα συνεργασίας στο Αφγανιστάν", και είναι σε επαφή με τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Από το 2014, 55 μεταφραστές και οι οικογένειές τους έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.


Protothema.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .