Πέμπτη, Αυγούστου 5

Οι φλόγες πέρασαν την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟ

Οι φλόγες πέρασαν την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Πέρασαν την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ οι φλόγες της πυρκαγιάς που κατακαίει από το μεσημέρι την Πάρνηθα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών να περιορίσουν τη στα διόδια των Αφιδνών δεν ήταν αρκετές και πλέον η Αττική απειλείται με αδιανόητη συμφορά. Το στοίχημα πλέον είναι να μη φτάσει η πυρκαγιά στο Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. 

Η φωτιά είχε φτάσει περίπου στις 8 στα διόδια, ελάχιστα μέτρα και από το βενζινάδικο που βρίσκεται εκεί και τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής έκαναν ρίψεις νερού για να προλάβουν το ενδεχόμενο ενός τρομερού ατυχήματος. 

Καίγονται σπίτια στη Δροσοπηγή, όπου έφτασε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διονύσου, Γιάννη Καλαφατέλη, η φωτιά απέχει 100 μέτρα και από τα βορινά σπίτια του Κρυονερίου και ήδη ο δήμος έχει κάνει έκκληση για να ζητηθεί η εκκένωση του. Νέο μήνυμα που εστάλη από το 112 στις 7.05 το βράδυ κάλεσε όσους βρίσκονταν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να εκκενώσουν προς Ωρωπό. Λίγο πριν τις 7 μήνυμα από το 112 ανέφερε ότι «αν είστε στο Κρυονέρι, στον Κοκκινόβραχο και στις Αφίδνες εκκενώστε προς την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας». 

Επίσης, έχει σταλεί μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να απομακρυνθούν από τα σπίτια προς την εθνική οδό, ενώ λίγο μετά τις 5 το απόγευμα έλαβαν το ίδιο μήνυμα και οι κάτοικοι της Δροσοπηγής. Σε αυτό τους ζητείται να κατευθυνθούν προς Αθήνα μόνο μέσω Εθνικής Οδού. Λίγο μετά τις 7.30 το βράδυ, ωστόσο, έκλεισε και η Αθηνών - Λαμίας από τα Οινόφυτα μέχρι τη γέφυρα Καλυφτάκη.

Μέχρι στιγμής υπάρχει ορατός κίνδυνος η φωτιά να κατευθυνθεί προς τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, ενώ εάν μπει στην Ιπποκράτειο Πολιτεία το οδικό δίκτυο είναι εξαιρετικά αραιό, στενό και δύσκολα προσπελάσιμο από τις χερσαίες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Μέχρι στιγμής τέσσερις πολίτες και ένας πυροσβέστης έχουν υποστεί εγκαύματα στη Δροσοπηγή και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ το Σισμανόγλειο έχει τεθεί σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά υγείας που ενδεχομένως θα προκύψουν. 

 

 

 

 

 

 

Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται από το απόγευμα και ο ιστορικός πυρήνας των πρώην βασιλικών κτημάτων του Τατοΐου. «Η φωτιά σήμερα είναι εμπρησμός. Γνωρίζω χρόνια το κτήμα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Εστίες ξεσπούν από το πουθενά παντού γύρω από τον ιστορικό πυρήνα. Μόλις ξέσπασε νέα εστία μέσα στο Βασιλικό Κοιμητήριο. Αυτό που δεν κατάφεραν κάποιοι να το κάνουν προχθές θα το κάνουν σήμερα» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, είπε ότι οι φλόγες  «γλείφουν» κάποια από τα κτήρια του. Στο Τατόι πήγε εσπευσμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο σημείο βρίσκονται εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 4 ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο και οχήματα της πυροσβεστικής που βρίσκονταν ήδη στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, έχει ζητήσει ενίσχυση των δυνάμεων από τις Αρχές.

To zougla.gr ήρθε σε επικοινωνία με επαγγελματία της περιοχής ο οποίος ανέφερε: «Έχει πολλή αστυνομία στον κόμβο. Διώχνουν όλους τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας».

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 και σε όσους βρίσκονται στο Κρυονέρι να κλείσουν όλες τις καμινάδες, τα παράθυρα, τις πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Κρυονέρι, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα & ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι από τις Αδάμες και αμέσως καταγράφηκε δεύτερο μέτωπο στην ίδια περιοχή, ενώ αργότερα εκδηλώθηκε και νέα πυρκαγιά κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου. Η πυρκαγιά στις Αδάμες ήταν αναζωπύρωση της φωτιάς της Τρίτης, ενώ οι υπόλοιπες είναι νέες εστίες. 

Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος 

Εκτός λειτουργίας έθεσε δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, η πυρκαγιά που καίει την περιοχή βόρεια του Κρυονερίου. Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι η σοβαρότητα της επίπτωσης στο σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Από την Αστυνομία διακόπηκε η κυκλοφορία προς την Βαρυμπόμπη, στους εξής δρόμους:

• Κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας

• Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα Χάνι)

• Τατοΐου από την Λ. Κύμης

• Λεωφόρο Κρυονερίου από την συμβολή μες την Ανοίξεως

• Ιπποκράτους από την συμβολή με την οδό Αριστογείτονος

• Ε.Ο. Μαλακάσας Ωρωπού από την συμβολή με την οδό Καβάφη

• Πάρνηθος από την συμβολή με την οδό Αγίας Τριάδος

• Δροσοπηγής από το ύψος της εθνική οδού Αθηνών- Λαμίας

• Τατοΐου από την οδό Ερυθραίας

• Μουσών από την οδό Ορφέως

• Τατοΐου από το ύψος της νότιας πύλης του αεροδρομίου

• Τατοΐου από το ύψος του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου και Παύλου

• Λεωφόρο Κρυονερίου από Λεύκης

• ΕΟ Μαλακάσας -Σκάλας Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου- οδό Μακεδονίας

• Ανισόπεδο κόμβο Κρυονερίου, οδό Τυρταίας

• Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος

• Ανώνυμη Οδό από την περιοχή Σφενδάλη προς Ιπποκράτειο Πολιτεία. 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .